Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu'ya rağmen müzakerelere devam

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde Obama yönetimine nükleer müzakerelerle ilgili ağır eleştirilerine rağmen Washington müzakerelere devam kararı aldı. Dışişleri Bakanı Kerry de 15 Mart'ta müzakerelere katılacağını söyledi.



ABD ve Ä°ran DışiÅŸleri Bakanları nükleer müzakerelerin üç gün süren turunu tamamladı.

Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde ağır biçimde hedef aldığı Obama yönetiminin DışiÅŸleri Bakanı John Kerry Ä°sviçre'nin Montrö kentinde mevkidaşıyla toplamda 10 saate varan görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirdi. 

Kerry ile seyahat eden ABD'nin üst düzey bir DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilisi "Müzakerelerde geliÅŸme saÄŸladık, ancak hâlâ aşılması gereken çok fazla engel var." dedi.

Yetkili, Ä°ranlı delegasyonla 15 Mart'ta yeniden bir araya geleceklerini, yerin henüz belli olmadığı ama büyük ihtimalle Cenevre'de toplanacaklarını belirtti.

DışiÅŸleri Bakanı Kerry, müzakerelerde hâlâ güçlüklerin olduÄŸunu belirterek 15 Mart'ta düzenlenecek toplantıya katılacağını kaydetti. 

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevat Zarif ise müzakerelerde geliÅŸme kaydedilip kaydedilmediÄŸine iliÅŸkin soruya "Kaydedildi, ancak daha yapılacak çok iÅŸ var" cevabını verdi.

Öte yandan ABD'li yetkilere göre, Kerry ayrıca Avrupalı ortakları Fransız, Alman ve Ä°ngiliz mevkidaÅŸlarıyla cumartesi günü Paris'te bir araya gelecek.

Netanyahu'dan Obama'ya yanıt

Netanyahu, ABD ziyaretinin ardından Ä°srail'e dönüÅŸünde havaalanında yaptığı açıklamada, ABD'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi "kısa ziyareti"nin ardından, dünyadaki birçok kiÅŸinin "Ä°srail'in, Ä°ran ile anlaÅŸmanın önüne geçilmesi konusunda ne düÅŸündüÄŸünü duyduÄŸunu" ifade etti.

"Kongre'deki konuÅŸmamda, Ä°ran'ın nükleer programına daha sert kısıtlamalar getirecek bir alternatif sundum" diyen Netanyahu, ÅŸöyle devam etti:

"Ayrıca 5+1 ülkelerine Ä°ran'ın teröre olan desteÄŸini kesecek, komÅŸularına yönelik saldırgan tutumunu önleyecek ve Ä°srail'in yok edilmesi çaÄŸrılarına son verecek bir anlaÅŸma yapmaları çaÄŸrısında bulundum. Hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden cesaret verici tepkiler aldım. Anladılar ki Ä°ran ile yapılması söz konusu olan mevcut anlaÅŸma, kötü bir anlaÅŸma ve bunun alternatifi ise daha iyi bir anlaÅŸmadır."

ABD Kongresi'nde, tartışmalara yol açan konuÅŸmasında Netanyahu, özellikle BM Güvenlik Konseyi Üyeleri ve Almanya’dan oluÅŸan 5+1 ülkelerinin Ä°ran'la gerçekleÅŸtirdiÄŸi nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklenmiÅŸti. Netanyahu, P5+1 ülkelerinin Ä°ran ile müzakere ettiÄŸi anlaÅŸmanın, "Ä°ran'ın nükleer silahlar geliÅŸtirmesini engellemeyeceÄŸini, Ä°ran'ın bu silahlardan çok sayıda edinmesini neredeyse garanti edeceÄŸini" öne sürmüÅŸtü.

'Yeni bir ÅŸey söylemedi'

ABD BaÅŸkanı Barack Obama ise Netanyahu'nun yaptığı konuÅŸmada, "yeni hiçbir ÅŸeyin olmadığı" söylemiÅŸti.

ABD Temsilciler BaÅŸkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Netanyahu'yu Ä°ran konusunda mart ayında Kongre'ye hitap etmek üzere davet ettiÄŸini açıklamış, davet, kendilerine danışılmadığı ve diplomatik protokollerin ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle Beyaz Saray'ın tepkisini çekmiÅŸti. Obama'nın, Ä°srail'de mart ayında seçim yapılacak olması sebebiyle Netanyahu ile görüÅŸmeyeceÄŸi belirtilmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.