Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

4G için düğmeye basıldı

Yüksek hızlı mobil internet teknolojilerinde yeni nesil olarak kabul edilen 4G’de ihale süreci başladı.



Dördüncü nesil mobil internet teknolojisinin Türkiye’deki macerası baÅŸlıyor. Bugün düzenlenen bir basın toplantısında UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan, 4G yetkilendirmesine ihalesine iliÅŸkin, "Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaÅŸlarımızın hizmetine sunacağız" dedi.

Türkiye’deki 4G frekansları 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz'den toplam 390 MHz'i mevcut 3 mobil iÅŸletmeci için ihale edilecek. 2600 MHz frekansında ise mevcut iÅŸletmecilere ek olarak yeni bir iÅŸletmeciye de yer açılacak. Elvan’ın yaptığı açıklamaya göre 3G sürecinde de zorunlu olan yerli Ar-Ge desteÄŸi 4G’de de ÅŸart olarak aranacak. Bakan Elvan sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Nüfusu 10 binin altında olan yerleÅŸim yerlerinde 'Aktif Paylaşım' isteyerek, hem de ülke olarak kaynak israfının önlenmesi, hem de iÅŸletmelerimizin gereksiz yatırımının önüne geçilmesini hedefledik. YoÄŸun yerleÅŸimin olduÄŸu yerlerde ise kule, enerji, yedek enerji, konteynır gibi “Pasif Altyapı”nın ortak kullanımını isteyerek maliyetlerin azaltılmasını amaçladık."

Turkcell ve Vodafone açıklama yaptı

4G ihalesinin detaylarının belli olmasının ardından Turkcell Genel Müdür Vekili Ä°lker Kuruöz ve Vodafone CEO'su Gökhan ÖÄŸüt açıklama yaparak süreç için hazır olduklarını belirtti. Her iki operatör de çalışmalara baÅŸladıklarının altını çizdi. 

4G ile ne deÄŸiÅŸecek?

Türkiye'de 2009 yılından buyana kullanılan 3G'den farklı olarak 4G data altyapısını kullanan mobil bir baÄŸlantı türü. Hareket halinde iken de yüksek hızlara ulaÅŸmayı saÄŸlayan 4G teknolojisinde teoride 300 Mbps hızlara ulaşılabiliyor. Birden fazla taşıyıcılı sistemlerle bu rakam 1000 Mbps'ye kadar çıkarılabiliyor. 4G hayata geçirildiÄŸinde uygun altyapı saÄŸlanırsa 3G ile yapılamayan biraçok mobil iletiÅŸim tabanlı uygulama hayata geçirilebilecek. Gecikme adı verilen sinyallerin belli bir süre sonra ulaÅŸması sorunu da 4G ile ortadan kalkıyor olacak.

Fiber altyapı desteği gerekiyor

4G'nin tam anlamıyla kullanılabilmesi için yüksek hızlı fiber omurgasının ülke çapında kurulmuÅŸ olması gerekiyor.  Baz istasyonları ve mobil cihaz arasında iletiÅŸim kablosuz olarak yapılsa da devamındaki data aktarımı fiber altyapısı üzerinden gerçekleÅŸtiriliyor.   

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.