Sosyal Medya

Dünya

Michael Brown'ı vuran polis aklandı

ABD Adalet Bakanlığı, Ağustos'ta silahsız genç Michael Brown'ı öldüren polisin yargılanmasına gerek görmedi.



Amerikan Adalet Bakanlığı, polisin 'mücrim bir niyetle' hareket etmediÄŸini savunurken, polisin Michael Brown'ın vatandaÅŸlık haklarını ihlal ettiÄŸine yönelik herhangi bir kanıtın bulunamadığını ifade etti. Bakanlık, kanıt bulunamadığı için 'olayın kapandığını' açıkladı. 18 yaşındaki Michael Brown'a altı el ateÅŸ edip öldüren Darren Wilson, olaydan sonra ilk kez Amerikan kanalı ABC'ye konuÅŸtuÄŸunda, "Vicdanım rahat, görevimi yaptım" demiÅŸti.

9 AÄŸustos'ta Brown'un polis kurÅŸunuyla ölmesi, ülkede siyahlara yönelik ayrımcılık konusunun tekrar gündeme gelmesine ve baÅŸta olayın yaÅŸandığı Ferguson olmak üzere çeÅŸitli kentlerde çok sayıda protestoya neden oldu.

Ferguson emniyetinde ırkçı yazışmalar

Polis Darren Wilson'ın silahsız siyah genci öldürme suçundan aklandığı gün ABD'de polislerin Ferguson'da 'sistematik olarak' siyah vatandaÅŸları hedef aldığına dair ciddi bir rapor ortaya çıktı. Beyaz polislerin birbirlerine gönderdikleri epostalarda 'ırkçı' ifadeler dikkat çekti. Bu epostalardan bazıları raporda ÅŸu ÅŸekilde yer aldı:

Kasım 2008: Bir epostada baÅŸkan seçilen Obama'nın görevde uzun kalmayacağı belitiliyor ve "Hangi siyah adam düzenli olarak 4 yıl bir iÅŸte çalışabilir ki' ifadeleri kullanılıyor.

Nisan 2011: Bir epostada Obama 'ÅŸempanze' olarak resmediliyor. 

Mayıs 2011: Bir epostada "New Orleans'tan bir Afro-Amerikan kadın hastanede gebeliÄŸinin sonlandırılmasını kabul etmiÅŸ. Ä°ki hafta sonra 5 bin dolarlık bir çek almış. Sonra hastaneyi çeki kimin verdiÄŸini sormuÅŸ. Cevap: Suçla savaÅŸanlar"

"Rapor ırkçı uygulamalar sergilendiÄŸini ortaya koydu"

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, VatandaÅŸlık Hakları Dairesi’nin yürüttüÄŸü soruÅŸturmanın raporunun, Missouri eyaletine baÄŸlı Ferguson kasabasında polisin siyah nüfusa karşı ırkçı uygulamalar sergilediÄŸini ortaya koyduÄŸunu söyledi. Holder, siyahi vatandaÅŸların haklarının rutin biçimde ihlal edildiÄŸinin görüldüÄŸünü kaydetti.

Polisin içinde ırkçı söylemleri olanların bulunduÄŸunu, cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı bulgularının tespit edildiÄŸi bilgisini veren Holder, siyahi kökenlilerin “diÄŸerleri” diye adlandırıldığı gibi nedensiz yere trafik çevirmesine maruz kaldıklarını da belirtti.

Holder, polisin bu kiÅŸilere yönelik aşırı güç kullanmaya da baÅŸvurduÄŸu bulgusuna deÄŸinerek, raporda yer alan tespitlerin tümünün gerçek olduÄŸunu dile getirdi.

Bakan Holder, rapora iliÅŸkin, "Yerel güçler, yasaların uygulanmasını kamu güvenliÄŸini saÄŸlamak için deÄŸil, sürekli gelir elde etmek için baÅŸvurdu" ifadesini kullandı.

"Bazı protestocular haklıydı"

Geçen yaz siyah genç Brown’ı vurarak öldüren polis memuru Darren Wilson hakkında sivil haklar soruÅŸturması açılmasına gerek olmadığını ortaya koyan raporun da 'dikkatlice' hazırlandığını belirten Holder, "SoruÅŸturmamız en başından itibaren adil ve titiz bir biçimde yapıldı" dedi.

Yerel makamlarca olayın ardından yapılan soruÅŸturmadan bağımsız olarak bakanlığın soruÅŸturulmasının yapıldığı bilgisini veren Holder, 300’den fazla lokal ÅŸahitle de görüÅŸüldüÄŸünü kaydetti. Holder, "Bulgular, polis memuru Darren Wilson’a yönelik cezai kovuÅŸturma açılmasını desteklemiyor" diye konuÅŸtu.

Brown’ın öldürülme olayının, tek başına trajik bir olayın nasıl Ferguson ÅŸehrini barut fıçısına dönüÅŸtürdüÄŸüne vurgu yapan Holder, "Bazı protestocular haklıydı" ifadesini kullandı.

102 sayfalık rapor

Kentin devriye polisinden mahkemelere ve cezaevlerindeki koÅŸullara kadar tüm adli kurumlarında ayrımcı uygulamalara dair detaylara yer verilen 102 sayfalık rapora göre, nüfusunun yüzde 67'sini siyahların oluÅŸturduÄŸu Ferguson'da 2012-2014 yılları arasında trafikte araçları durdurulanların yüzde 85'i, tutuklamaların yüzde 93'ü, ceza kesmelerin yüzde 90'ı, polisin güç kullandığı vakaların yüzde 88'ini siyahlar oluÅŸturdu.

Bunun yanında, geçen yılın nisan ile eylül ayları arasında iki günden fazla cezaevinde kalanların da yüzde 95'i yine siyahlardı.

Rapor, siyah araç sürücülerinin araçlarının durdurulması ve aranması olasılığının, beyazlara göre iki kat daha fazla olduÄŸu, ayrıca siyahların yerel mahkemede davalarının düÅŸmesi ihtimalinin de nüfusun diÄŸer kesimlerine göre yüzde 68 daha düÅŸük ihtimal olduÄŸu tespitlerini içeriyor.

 

BROWN NASIL VURULDU?

Michael Brown ve arkadaşı Dorian Johnson 9 AÄŸustos günü yolda yürürken, polis Darren Wilson iki arkadaÅŸtan kaldırıma geçmelerini istedi. Görgü tanıkları ikilinin polisle tartıştıklarını, ardından da polisin silahını ateÅŸlediÄŸini anlatıyor. Brown ve Dorian Johnson farklı yönlere kaçarken, polis memuru takip ettiÄŸi Brown’a altı kez ateÅŸ etti. Bu noktadan sonra tanık ifadeleri deÄŸiÅŸiyor. Polisin ellerini havaya kaldırmasını emrettiÄŸi Brown’ın bu emre uyduÄŸunu söyleyen ifadeler var. Wilson’ın polisin üzerine yürüdüÄŸü iddiası da var. Ferguson polisi olaydan sonra siyah gencin hırsızlık yaptığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. Ancak polis memurunun, Brown’ın hırsızlık yaptığından haberi olmadığı ortaya çıktı.  

 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.