Sosyal Medya

Coğrafyamız

Katar'a Türk üssü

Türkiye'nin, yakın müttefiki Katar'da asker konuşlandırılabilmesini öngören anlaşma Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Anlaşma ile Katar da Türkiye'ye askeri personel gönderebilecek.



DışiÅŸleri Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, anlaÅŸmayla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiÄŸinde Katar'da asker konuÅŸlandırılabileceÄŸi belirtilirken, "Her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eÄŸitim faaliyeti ve kuvvet konuÅŸlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür" vurgusu yapıldı. Ä°ki ülke arasındaki askeri iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesini öngören anlaÅŸmayla askeri eÄŸitim, savunma sanayi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuÅŸlandırılması alanında iÅŸbirliÄŸinin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulması öngörülüyor. 

'Personel ve askeri ekipman mübadelesi'

AnlaÅŸma kapsamında, askeri lojistik alanında iÅŸbirliÄŸi yapılması, askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi ve personel mübadelesi, taraflar arasında personel ve askeri ekipman deÄŸiÅŸimi de amaçlanıyor.

Komisyon açıklamasında ortak askeri tatbikatlar da planlandığı vurgulanırken ÅŸu ifadelere yer verildi: 

"Ülkemiz, Körfez ülkeleriyle iliÅŸkilerine stratejik bir perspektiften bakmaktadır. Bu stratejik bakışımızın en önemli unsuru bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını desteklemektir. Bu anlaÅŸma ülkemize esasen tarihsel olarak bildiÄŸimiz ve etkin olduÄŸumuz bu bölgede stratejik bir zemin kazandıracaktır. Komisyonumuzca onaylanan bu anlaÅŸmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eÄŸitim konularında yakın iÅŸbirliÄŸi yapılması öngörülmektedir. Esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri iÅŸbirliÄŸi ile eÄŸitim alanlarında Körfez ülkelerinin çoÄŸuyla imzalamış olduÄŸu anlaÅŸmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. Ä°leride benzeri anlaÅŸmaların diÄŸer Körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. Körfez bölgesinde çeÅŸitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır."

'Eğit-Donat ile alakası yok'

Komisyon, Türkiye ile ABD arasında Suriyeli muhalif gruplara yönelik 'EÄŸit-Donat' anlaÅŸmasıyla Katar'la yapılan anlaÅŸmanın farkına dikkat çekerken, "AnlaÅŸmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiÄŸi, anlaÅŸmanın ABD ile yapılan “EÄŸit-Donat” anlaÅŸmasıyla, ya da çeÅŸitli iddialarda dile getirildiÄŸi gibi ABD’nin Katar’da bulundurduÄŸu Merkezi Komuta Kuvveti (CENTCOM) faaliyetleriyle herhangi bir alakasının bulunmadığı deÄŸerlendirilmektedir" uyarısını da yaptı. 

Kaynak: TBMM Dışişleri Komisyonu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.