Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD, Tikrit'te üç koldan kuşatılıyor

Irak ordusu ve Şii milislerin Tikrit'e bu hafta başında başlattığı operasyon devam ediyor. Irak ordusu ve beraberindeki gruplar, Tikrit'in merkezini üç koldan kuşatmaya çalışıyor



Irak güvenlik güçlerinin, Selahaddin'de IŞİD'in etkin olduÄŸu kent merkezinde ilerleyiÅŸini sürdürdüÄŸü ve Tikrit'teki Meibidi bölgesini IŞİD'den geri aldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Åžii milis gücü mensuplarından oluÅŸan el-HaÅŸdu'ÅŸ-Åžabi (Halk Toplulukları) destekli güvenlik güçleri, Salahaddin'de IŞİD'in etkin olduÄŸu kent merkezine doÄŸru ilerleyiÅŸini sürdürüyor.

Kerkük-Tikrit kara yolunu trafiÄŸe kapatan silahlı birlikler, Meibidi bölgesini IŞİD gruplarıyla herhangi bir çatışmaya girmeden aldı. Kontrolün saÄŸlandığı kesimlerdeki binalara Irak bayrakları asıldı.

Bu arada Irak Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Tikrit'in doÄŸusunda IŞİD gruplarının kullandığı "iletiÅŸim kuleleri ve güneÅŸ enerjisiyle çalışan iletiÅŸim bataryalarından oluÅŸan telekomünikasyon merkezinin" ele geçirildiÄŸini açıklamıştı.

TÄ°KRÄ°T ÜÇ KOLDAN KUÅžATILIYOR

Selahaddin Valisi Raid Ciburi, Irak ordusu ile Åžii milislerin, IŞİD'in elindeki Tikrit kentini 3 koldan kuÅŸatma altına aldığını söyledi. Vali Ciburi, grupların doÄŸuya doÄŸru 200 kilometre ilerlediÄŸini ve bazı kasabalar ile köyleri kontrol ettiÄŸini aktardı. Selahaddin Valisi, "Tikrit'teki IŞİD mensupları üç taraftan kuÅŸatılmış durumda" dedi.



Selahaddin Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı Casım Cibara ise, Mıibdiye köyü ile Tikrit'in 15 km güneyindeki El – Elem nahiyesinin kontrolünün de yine Irak ordusu ile Åžii milislerin eline geçtiÄŸini söyledi. Cibara, nahiyede ÅŸiddetli çatışmalar meydana geldiÄŸini ve IŞİD'in ciddi oranda kayıp verdiÄŸini söyledi. 

Selahaddin vilayetinin idari baÅŸkenti olan Tikrit'te operasyonu üçüncü gününe girdi. Çatışmalarla ilgili konuÅŸan Åžii milislerin Sözcüsü Kerim Nuri, dün Dor ve Hemrin nahiyelerini kontrol ettiklerini söylemiÅŸti.



Nuri, "Tikrit'e 3 kilometre mesafedeki Elhev köyünde IŞİD'in 3 keskin niÅŸancısını etkisiz hale getirdik" dedi. Irak'taki haber ajansları da Irak Ordusu'na ait savaÅŸ uçaklarının dün gece yaptığı bombardımanda 20 IŞİD mensubunun öldürüldüÄŸünü duyurdu. 

Ä°RANLI MÄ°LÄ°SLERÄ°N OPERASYONUNA ABD HAVADAN DESTEK VERÄ°YOR

Rudaw'da yer alan habere göre, Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin yönettiÄŸi operasyona, ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun hava kuvvetleri de savaÅŸ uçaklarıyla destek veriyor. Irak BaÅŸbakanı Haydar el Ä°badi, önceki gün gittiÄŸi Samarra'da IŞİD'e karşı düzenlenmesi beklenen operasyonun planını incelemiÅŸ ve baÅŸlaması için talimat vermiÅŸti.

Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in memleketi olan Tikrit 11 Haziran'da IŞİD kontrolüne girmiÅŸti. Kent, BaÄŸdat'a 130 kilometre mesafede bulunuyor. Nisan ya da Mayıs'ta yapılacağı tahmin edilen Musul operasyonu öncesi, BaÄŸdat ile Musul arasında yer alan Tikrit'in IŞİD'den geri alınması stratejik önem taşıyor.

IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor. Irak'ta IŞİD'in, Musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde baÅŸlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile PeÅŸmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.