Sosyal Medya

Dünya

'Türkiye'nin büyük güç olma hayali buraya kadarmış'

İngiltere'nin önemli gazetelerinden Financial Times, 'Türkiye'nin dostlarıyla beraber Ortadoğu'yla ilgili hayallerinin de buhar olup uçtuğunu' savunarak, 'Türkiye'nin büyük güç olma hayalleri buraya kadarmış' diye yazdı.



Daniel Dombey imzasıyla yayımlanan yazıda,CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'ın Latin Amerika dönüÅŸünde, 'Dünya nezdinde yalnızlığı umursamıyorum. Bizim için halk nezdindeki durumumuz önemli' sözlerini hatırlatarak, 'Türkiye 'nin büyük güç olma hayalleri buraya kadarmış. Bundan daha 3 yıl önce o zamanki DışiÅŸleri Bakanı ve ÅŸimdiki BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Türkiye'nin yeni OrtadoÄŸu'nun efendisi, lideri ve hizmetçisi olmasıyla övünüyordu. Ama ülkenin müttefikleriyle ve komÅŸularıyla iliÅŸkileri, ağırlıkla ErdoÄŸan'ın kiÅŸiselleÅŸmiÅŸ diplomasi tarzı nedeniyle bozuldu' diye yazdı. 
 
MISIR, Ä°SRAÄ°L, SURÄ°YE, LÄ°BYA, YEMEN…
 
Gazete, Ankara'nın Mısır, Ä°srail ve Suriye'de büyükelçisinin olmadığını belirttikten sonra, 'Kahire Türk TIR'larının Afrika ve Körfez'e ulaÅŸmasına izin veren deÄŸerli bir anlaÅŸmadan vazgeçmek üzere. Libya geçen hafta, bir zamanlar Türk inÅŸaat sektörü için büyük bir gelir kaynağı olan firmaların devlet sözleÅŸmelerine artık alınmayacağını açıkladı. Geçen hafta da Türkiye Yemen'deki elçiliÄŸini kapayarak vatandaÅŸlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi de Türkiye'nin gerilemekte olan uluslararası itibarının bir göstergesi. 2008'de oy birliÄŸiyle üyeliÄŸe seçilen Türkiye 6 yıl sonra aynı baÅŸarıya yaklaÅŸamadı bile' ifadelerine yer verdi.
 
RÄ°YAD’DA UZLAÅžMA ARADI AMA…
 
OrtadoÄŸu'daki baÅŸlıca gerginlik kaynaklarından birinin, Ankara'nın Mısır'da iktidardan devrilen Ä°slamcı hükümete ve Suudi Arabistan ile BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin terörist olarak nitelediÄŸi Müslüman KardeÅŸler hareketine verdiÄŸi destek olduÄŸunu kaydeden gazete, ErdoÄŸan'ın bu hafta Riyad'a yaptığı ziyaretle bir uzlaÅŸma arandığını, ancak Mısır'la görüÅŸ ayrılıklarının devam ettiÄŸini bildirdi.
 
GÜLEN OKULLARINI KAPATTIRAMIYOR
 
Türkiye'nin yaÅŸadığı gerginliklerin OrtadoÄŸu'yla sınırlı kalmayıp Atlantik ötesine de yayıldığını belirten gazete ÅŸu ifadelere yer verdi:
 
'BaÅŸkan Barack Obama'nın ErdoÄŸan'ın güvenilir 5 uluslararası liderden biri gördüÄŸü günler geride kaldı. ErdoÄŸan'ın söylemi giderek artan bir ÅŸekilde Ä°slami bir havaya bürünüyor. ErdoÄŸan, Afrika ile iliÅŸkileri geliÅŸtirmekle övünüyor, ama bu konuda da çok iyi sayılmaz. CumhurbaÅŸkanı, Fethullah Gülen hareketi tarafından açılan, çoÄŸu Afrika'daki okulların kapatılması için diÄŸer ülkeler nezdinde kampanya yürütüyor. Ancak sadece birkaç ülke Gülen okullarını kapattı, ama diÄŸerleri bu okulları savundu. Hatta geçen hafta da Afrika BirliÄŸi Gülen'in baÅŸlıca vakıflarından biriyle iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması yaptığını açıkladı. ErdoÄŸan da ülkesinin yalnız kalmasına ÅŸaşırmış görünüyor. Geçen ay, 'Türkiye liderler nezdinde yalnız kalmış olabilir, ama bu da kıskançlıktan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil', demiÅŸ ama bu kıskançlığın nedenini söylememiÅŸti. Yine, Obama ilk göreve geldiÄŸinde çok iyi iliÅŸkilerimiz vardı. Sonra ne olduysa iÅŸler deÄŸiÅŸti, diye eklemiÅŸti.'

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.