Sosyal Medya

Güncel

AB, İsrail'in yerleşim politikasından endişeli

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim politikasından endişe duyduğunu, yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.



AB DışiÅŸleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ä°ran ile nükleer müzakerelerde önemli adımlar atıldığını, anlaÅŸmanın saÄŸlanmasına yakın olduklarını söyledi. 

Mogherini, BM Ä°nsan Hakları Konseyi 28. Oturumu'nda yaptığı konuÅŸmada, Ukrayna'da devam eden çatışmalarda yaklaşık 6 bin kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü ifade ederek, Kırım Tatarlarına karşı tehdit ve iÅŸkence ile ifade özgürlüÄŸü ve basın özgürlüÄŸünü kısıtlayan giriÅŸimlere son verilmesi çaÄŸrısında bulundu. 

Mogherini, uluslararası insan hakları savunucularının Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'daki tüm bölgelere eriÅŸiminin tam ve sınırsız olması gerektiÄŸini vurguladı. 

Ä°srail'in Filistin topraklarındaki yerleÅŸim politikasına da deÄŸinen Mogherini, "Ä°srail'in devam eden yerleÅŸim politikasından endiÅŸe duyuyorum ve bu yerleÅŸimler uluslararası hukuka aykırı. Tüm tarafları BM insan hakları mekanizmasıyla tam olarak uyumlu bir ÅŸekilde hareket etmeye çağırıyorum" diye konuÅŸtu.

Mogherini, "Irak ve Suriye'de ise DAEÅž'in (IŞİD) zulmü cezasız kalmamalı ama aynı zamanda, Esad rejiminin sivillere uyguladığı ÅŸiddet nedeniyle hesap verme mecburiyeti var ve bu da cezasız kalmamalı" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Ä°RAN Ä°LE NÜKLEER GÖRÜÅžMELER

Oturumdaki konuÅŸmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Mogherini, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ve Ä°ranlı mevkidaşı arasında Ä°sviçre'nin Montrö kentinde düzenlenen nükleer müzakerelerin iyi gittiÄŸini bildirdi. 

Mogherini, Kerry ile telefonda görüÅŸtüÄŸünü ve bugün görüÅŸmeler bittikten sonra Zarif ile de telefonda bir görüÅŸme yapacağını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Müzakereler iyi gidiyor, görüÅŸmelerde önemli adımlar atıldı ve anlaÅŸmanın saÄŸlanmasına yakınız ancak iyi bir anlaÅŸma olmadığı sürece nihai anlaÅŸma olmayacak. GüvenliÄŸimiz bu görüÅŸmelerden çıkacak sonuca baÄŸlı. Diplomatik çabalar uzun süredir devam ediyor ve zor bir süreç oldu. Bütün taraflara bu çabaları tehlikeye atmak yerine hızlandırmaları çaÄŸrısında bulunuyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.