Sosyal Medya

Güncel

Obama: Netanyahu yeni bir şey söylemedi

Obama'nın muhalefetine rağmen ABD'yi ziyaret eden İsrail Başbakanı Kongre'ye seslendi, Başkan'ın İran politikasını yerden yere vurdu. Obama ise sakin bir tepki verdi, "Yeni bir şey söylemedi." dedi.



ABD Kongresi'ne hitap eden Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Amerika BirleÅŸik Devletleri'ni "militan Ä°slam ile derin baÄŸları olan" bir ülke ile iÅŸbirliÄŸi yapmaması gerektiÄŸi konusunda uyardı. 

"Tahran her zaman ABD'nin düÅŸmanı olacaktır" diyen Netanyahu sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: 

"Ä°ran rejimi ÅŸu anda her zamankinden daha az radikal deÄŸil. O nedenle Ä°ran'a güvenemeyiz. Amerika BirleÅŸik Devletleri ile müzakereleri yürütülen nükleer anlaÅŸma, Ä°ran'ın nükleer silah sahip olmasını engellemek bir yana buna sahip olmasını garantileyecektir."

"Kötü bir anlaÅŸma"

Ä°srail BaÅŸbakanı, nükleer silah geliÅŸtirmekten vazgeçme karşılığında Ä°ran'a yaptırımların hafifletilmesini öngören ve müzakereleri süren anlaÅŸmayı kötü bir anlaÅŸma olarak niteledi. ABD’yi Ä°ran’a daha fazla baskı yapmaya çağıran Netanyahu ÅŸunları söyledi: 

“Biz bu kötü anlaÅŸmanın yerine savaşı koyalım demiyoruz. Bundan çok daha iyi bir anlaÅŸma yapmamız gerekiyor diyoruz. Daha iyi bir anlaÅŸma Ä°ran'ın nükleer silaha sahip olmasını kesinlikle engelleyecek bir anlaÅŸmadır. Bunu da Ä°ran'a daha fazla baskı yaparak elde edebiliriz. 

"İran'ın IŞİD'den farkı yok"

Sünni IŞİD’e karşı mücadelenin Åžii Ä°ran’ı dost kılmaması gerektiÄŸinin altını çizen Netanyahu, “Ä°ran ABD’yi ve Ä°srail'i yıkmak istediÄŸini açıkça belirtiyor. Bu siyasette Yahudilerin ve Hristiyanların, Ä°srail ve ABD’nin yeri yoktur. Ä°ran'ın bu siyasetle, aslında IŞİD’den farkı kalmaz” dedi.

Ä°ran’ın OrtadoÄŸu’da silahlı gruplara destek vererek ‘terörü’ yaymaya çalıştığını da savunan Netanyahu, “Ä°ran OrtadoÄŸu’da 4 baÅŸkenti ele geçirdi. Suriye’de Esed rejimine destek veriyor. Suriye’de ve Golan tepelerinde savaÅŸan Hizbullah’a destek veriyor, Gazze’de Hamas’a destek veriyor, Sana’da siyasi krize yol açan Husilere destek veriyor. Bir an önce Ä°ran’ı durdurmamız gerekiyor” dedi.

 

"Ortaklığımız herÅŸeyden üstün"

 

Obama yönetiminin Ä°ran politikasına sert eleÅŸtiriler yönelten Ä°srail BaÅŸbakanı, bu konudaki görüÅŸ ayrılığına raÄŸmen iki ülkenin ittifakının gücüne vurgu yaptı. Ä°srail'deki seçimden iki hafta önce ABD'ye gelerek siyasi bir amaç gütmediÄŸini belirten Netanyahu, ziyaret yanlış yorumlandığı için üzüntü duyduÄŸunu dile getirdi. BaÅŸkan Barack Obama’ya da Ä°srail’e verdiÄŸi destekten ötürü minnettar olduÄŸunu söyledi.

ABD’de tüm siyasi görüÅŸlerin Ä°srail’i desteklediÄŸini öne süren Netanyahu, “Biliyorum ki hangi siyasi görüÅŸe sahip olursanız olun, sizler hep Ä°srail’in yanında duruyorsunuz. Ä°srail ile ABD’nin arasındaki ortaklık, siyasi farklılıktan ve her ÅŸeyden daha üstün.” dedi.

ABD ve Ä°ran: Yeni bir ÅŸey yok

 

Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı Barack Obama'nın bu konuÅŸmaya tepkisi "Yeni bir ÅŸey yok" oldu. Obama tepkisini soran gazetecilere, "BaÅŸbakan Ä°ran konusunda hayata geçirilebilir bir alternatif sunmadı" dedi. Ä°ran ise konuÅŸmayı "sıkıcı ve tekrardan ibaret" buldu. DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Marziye Afkam, konuÅŸmanın Ä°srail'de yaklaÅŸan seçimlere yönelik sertlik yanlısı bir tutumu yansıttığını belirtti. 

 

Obama istemedi

 

ABD Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı John Boehner, BaÅŸkan Obama ve Beyaz Saray'a danışmadan Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kongre'de bir konuÅŸma yapması için Washington'a davet etmiÅŸti. Netanyahu daveti kabul etti. Ancak Beyaz Saray'ın tepkisini çeken bu davet ABD'de bir protokol krizine sebep olmuÅŸtu. Obama ise, ”Netanyahu ile görüÅŸmeyi reddediyorum” demiÅŸti.

 

Obama, Ocak ayında CNN International ile yaptığı özel mülakatta Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Ä°srail'deki seçimlere iki hafta kala ABD'ye gelecek olmasını ‘uygunsuz’ olarak nitelendirmiÅŸ ve "Çünkü bizim genel siyasetimize göre, dünyada herhangi bir liderle ülkesinde seçimlerden iki hafta önce görüÅŸmeyiz” demiÅŸti.

Netanyahu’nun yaÅŸanan protokol kriziyle alakalı eleÅŸtirilerine tepki veren Obama, “Biz ülkedeki seçimlere bir ÅŸekilde müdahale ediyormuÅŸ gibi görünmemek için bu ÅŸekilde davranıyoruz” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'ün bu ziyaret ile ilgili olarak ‘Ä°lginç’ ve ‘Normal diplomatik protokolün ihlali’ açıklaması yapması üzerine, Netanyahu "Ä°srail'in geleceÄŸini teminat altına almak için davet edildiÄŸim her yere gideceÄŸim" açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.