Sosyal Medya

Güncel

Baransu, 'Egemen Harekat Planı'ndan tutuklanmış

Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına neden olan belgenin, Balyoz belgeleri arasında yer alan "Egemen Harekat Planı" olduğu belirtiliyor. Tutuklanmada Ergin Saygun'un verdiği ifadenin de etkili olduğu öğrenildi.



Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun “Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara ‘’kumpas’’ kurulduÄŸu iddiasına iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturma kapsamında gözaltına alınan gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı. Hakim, Baransu’nun “devletin güvenliÄŸi, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin etme” “devletin güvenliÄŸine iliÅŸkin belgeleri tahrip etme, dışında kullanma, hile ile alma, çalma” suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Genelkurmay ayrıca CD’lerde yer alan Egemen Harekat Planı’nın ‘ÇOK GÄ°ZLÄ°’ gizlilik derecesini haiz olduÄŸunun tesbit edildiÄŸini, bu bilgilerin ise devletin güvenliÄŸi veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken ve ifÅŸası halinde devletin savaÅŸ hazırlıklarını veya savaÅŸ etkinliÄŸini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte olduÄŸunun deÄŸerlendirildiÄŸini kaydetti. 

Genelkurmay CD’ler içerisinde 118 adet çok gizli belgenin listesini de gönderdi.

Savcının belgeleri Mehmet Baransu’ya veren “komutanlık faresinin” peÅŸinde olduÄŸu öÄŸrenildi. 

1. Ordu Komutanlığı’nın kozmik odasından çıkarıldığı ortaya çıkan belgeleri Taraf Gazetesi’ne veren “meçhul ÅŸüpheli”nin tespit edilmesiyle Balyoz Davası’yla ilgili önemli geliÅŸmelerin yaÅŸanabileceÄŸi ifade ediliyor. 

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen kumpas soruÅŸturmasında Baransu’nun yanı sıra dönemin Terörle Mücadele Åžube Müdürü Yurt atayün, polisler Ä°sa Akyüz, Bekir Peker, ReÅŸat Polat’ı da ÅŸüpheliler arasına aldı. 

O dönem Taraf gazetesinde çalışan isimler de dosyaya girdi.

BARANSU Ä°DDÄ°ALARI KABUL ETMEDÄ°

Baransu devletin askeri hareketini tehlikeye sokacak belgelerin yayınlanmadığını da belirtti. Balyoz kapsamında hazırlanan son bilirkiÅŸi raporunda dijital verilerin sahte olduÄŸu yönünde rapor verildiÄŸi hatırlatılarak, “Bu sahte dijital verileri siz mi ürettiniz?” diye soruldu. 

Mehmet Baransu, “Hayır. Ä°ddia edildiÄŸi gibi ‘sahte dijital verileri’ ben ürettiysem orjinal hallerini neden savcılığa vereyim” diye cevap verdi.

GEREKÇEDEN

Ä°ÅŸte tutuklama gerekçesi: Nöbetçi 5.Sulh Ceza HakimliÄŸi tutuklama gerekçesinde ilginç tespitlerde bulundu. Mevcut delillere göre ÅŸüphelinin eylemine konu olan olayın ‘Balyoz darbe planı’ olarak bilinen ve bu plana iliÅŸkin dvd, cd ve belgeler olduÄŸu, bu belgelerle birlikte ‘egemen harekat planı’nın da ÅŸüphelinin temin ettiÄŸinin anlaşıldığını belirten hakimlik, belgeler arasındaki ‘egemen harekat planı’nın ‘çok gizli’ gizlilik derecesine ait olduÄŸu, bu plandaki bilgilerin devletin güvenliÄŸi veya iç, dış siyasal yararlar bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduÄŸunun anlaşıldığına dikkat çekti. 

Hakimlik, Baransu’nun teslim ettiÄŸi cd’lerdeki 118 adet gizli belgenin de çalındığının anlaşıldığını belirterek ÅŸüphelinin bir ÅŸekilde ele geçirdiÄŸi belgelerin kopyası olsa dahi ilgili mercilere teslim etmek yerine, kendisi tarafından imha edildiÄŸinin ifade edildiÄŸi, ancak imha edilip edilmediÄŸinin henüz bilinmediÄŸini vurguladı. 

Sulh Ceza HakimliÄŸi, bulunamayan gizli belgelerin halen nerede olduÄŸu, kimin elinde bulunduÄŸu ve ne amacıyla kullanılacağının bilinmediÄŸi, ÅŸüphelinin belgeleri aldığını söylediÄŸi, emekli asker olduÄŸunu bildirdiÄŸi kiÅŸinin kim olduÄŸu hususunda da henüz bir tespit yapılamadığı, bu kiÅŸiyle birlikte hareket eden baÅŸka kiÅŸilerin de henüz bulunup bulunmadığının da tespit edilemediÄŸi anlaşılmıştır.” dedi.

ERGÄ°N SAYGUN'UN Ä°FADESÄ° ETKÄ°LÄ° OLDU

3. Kolordu Komutanı olan Ergin Saygun’un soruÅŸturma kapsamında Aralık 2014 tarihinde verdiÄŸi bilgilerde Baransu’ya soruldu. Saygun’un ifadesi tutanakta ÅŸöyle yer aldı: “3. Kolordu Komutanı iken, 3- 5 Mart 2013’de 1. Ordu’da yapılan Plan Semineri sırasında bir savaÅŸ durumunda Yunanistan’a karşı icra edilecek harekat planlarını da sözlü olarak anlattım. 1. Ordu Komutanlığı Harekat BaÅŸkanlığı Plan Harekat Åžubesi’ndeki Plan odasında bulunması gereken ve Mehmet Baransu tarafından, Taraf Gazetesi’nde yapılan yayınlar üzerine Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına teslim edilen 19 adet CD’nin 16 adeti gerçek olup askeri bilgiler ihtiva etmektedir. Bu bilgiler arasında Egemen Harekat Planı ve ekleri de bulunmaktadır. Çalınan CD’lerdeki gizli bilgiler, Yunanistan’ın eline geçmesinden dolayı, Yunan basını da harekat planı ile ilgili deÄŸerlendirmeler yapmıştır. Ordunun savaÅŸ durumunda asıl taarruzunun olacağını deÄŸerlendirdikleri KaraaÄŸaç Bölgesi’nde harekatı imkansız hale getirmek için, kaçak göçmenleri bahane ederek hendekler kazmıştır.”

“EGEMEN DARBE PLANIYDI”

Emniyet’te Baransu’ya Saygun’un bu ifadeleri doÄŸrultusunda sorular soruldu. Bavul içinde 10 adet seminer ses kaydının da bulunduÄŸu kasetlerin teslim edildiÄŸi belirtilerek, “Ses kasetleri üzerinde 1/10’dan 10/10’a kadar numaralandırılmıştır. Ancak 6. ses kasetinin üzerinde sıralama gereÄŸince 1/6 yazması gerekirken 6 rakamı yazılı. Bu ses kaydında ise Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’ya ait deprem konulu bir sunumun olduÄŸu tespit edildi. Bu ses kayıtlarında Ergin Saygun tarafından Egemen Harekat Planı’na iliÅŸkin sunum bulunamadığı” tespitinde bulunuldu. Baransu’ya devletin güvenliÄŸi ve askeri yararları için çok gizli olan ses kaydını neden Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na teslim etmediÄŸi soruldu. 

Baransu ise kasetlere herhangi bir surette müdahale etmediÄŸini belirterek, “Egemen planı adı altında hükümeti yıkmaya yönelik eylemler yapıldığı tespit edildi. Saygun’un ses kayıtlarına bakıldığında hükümeti düÅŸürmeye yönelik bir hareket olduÄŸu planlama yapıldığı görülecektir” dedi.

Kaynak: Yeni Åžafak

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.