Sosyal Medya

Dünya

"Netanyahu'nun stratejisi yok"

Beyaz Saray'dan, İran'ın nükleer programı konusunda ABD yönetimini eleştiren Netanyahu'ya tepki geldi. Beyaz Saray Sözcüsü, "Netanyahu'nun İran konusunda stratejisi yok" dedi.



Günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Earnest, Ä°ran'ın nükleer programı konusunda ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın, ABD'nin ve Ä°srail'in çıkarlarına uygun stratejik bir karar aldığını belirterek, Ä°srail BaÅŸbakanını, söz konusu stratejiyi eleÅŸtirmesine raÄŸmen buna alternatif bir çözüm yolu bulmamakla suçladı. 

Earnest, diplomasi dışında ortaya konulan alternatiflerin hiçbirinin Netanyahu'nun Ä°ran'nın nükleer programına yönelik hedeflerini gerçekleÅŸtiremeyeceÄŸini ifade ederek, ÅŸöyle devam etti: 

"Hiç kimse BaÅŸbakan'ın (Netanyahu) ifade ettiÄŸi hedefleri gerçekleÅŸtirecek bir strateji ortaya koyamadı. BaÅŸbakan'ın kendisinin bile bu konuda bir stratejisi yok. Askeri seçeneÄŸin BaÅŸkan'ın (Obama) stratejisine alternatif olduÄŸunu düÅŸünmüyorum çünkü askeri seçenek sadece Ä°ran'ın bütün altyapısının yıkımını deÄŸil aynı zamanda Ä°ran'ın halihazırda elde ettiÄŸi bilgiyi de yok etmesi gerekir." 

Ä°ran ile BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi ve Almanya arasında devam etmekte olan görüÅŸmelerin bir anlaÅŸma ile sonuçlanma olasılığının en iyi ihtimal ile yarı yarıya olduÄŸunu kaydeden Earnest, Netanyahu'nun Kongre'deki konuÅŸmasının Ä°ran ile devam etmekte olan görüÅŸmelerin sonuçları üzerinde çok büyük bir etkisinin olmayacağını dile getirdi. 

Earnest, Netanyahu ile seyahat eden bir yetkilinin, Netanyahu'nun Ä°ran ile yapılacak anlaÅŸmanın detaylarını bildiÄŸi ve bunları ABD Kongre üyeleriyle paylaÅŸacağı yönündeki iddialara iliÅŸkin de bu bilgileri ABD'nin, Ä°srailli yetkililere Ä°ran'la yapılan görüÅŸmelerin gidiÅŸatıyla ilgili verdiÄŸini, bunun özel brifinglerden sızmış olabileceÄŸini söyledi. 

Earnest, ÅŸöyle devam etti: 

"Bu bilgilerin sızdırılması müttefiklerimize karşı olan güvenimizin suistimalidir ve tabii ki güvendiÄŸimiz müttefiklere yakışmayan bir davranıştır. Velev ki o bilgiler söz konusu brifinglerden deÄŸil de baÅŸka bir yerden sızdırılmış olsun, yine aynı durum söz konusudur."

“Ä°ran ile hiçbir anlaÅŸmaya varmadık”

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde konuÅŸtu.
 

 

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf ise Iran ile hiçbir anlaÅŸmaya varmadıklarını söyledi.  

Harf, ortada çok fazla dedikodu ve yanlış haberler dolaÅŸtığını ifade ederek, "Her ÅŸey üzerine mutabakat saÄŸlanmadan, hiçbir ÅŸey üzerine anlaÅŸmaya varmayız" dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, American Israeli Publica Affairs Committe'nin (AIPAC) yıllık konferansında, bugün ABD Kongresi'nde yapacağı konuÅŸmasına deÄŸinerek, BaÅŸkan Obama'ya saygısızlık veya Ä°srail'le ilgili konuları ABD'nin iç siyasetine alet etmeyi amaçlamadığını, orada sadece Ä°ran ile yapılacak bir anlaÅŸmanın Ä°srail'e tehdit teÅŸkil edeceÄŸini dillendirmek olduÄŸunu söylemiÅŸti. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.