Sosyal Medya

Güncel

Mehmet Baransu tutuklandı

Gazeteci Mehmet Baransu, Balyoz sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmasında tutuklandı. Gerekçe, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek.



Gazeteci Mehmet Baransu, Balyoz davası sanıklarına kumpas kurulduÄŸu iddiasıyla Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından yürütülen soruÅŸturmada tutuklandı.

Ä°stanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Baransu'yu devletin güvenliÄŸine iliÅŸkin belgeleri temin etme suçlamasıyla tutukladı.

Balyoz belgeleri soruldu 

Baransu tutuklama istemiyle mahkemede sorgulanmadan önce emniyette 17 sayfalık ifade verdi.  Ä°fade için hazırlanan sorularda Genelkurmay BaÅŸkanlığı tarafından gönderilen yazıya yer verildi.

Savcılık, soruÅŸturma kapsamında Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen belgeler arasında gizli belge olup olmadığını sordu. Genelkurmay, “Belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda Balyoz, Suga, ÇarÅŸaf vb isimlerle hazırlanmış olanlar TSK’ya ait belgeler deÄŸildir.” dedi.

Genelkurmay, belgeler arasında 118 adet ‘çok gizli’ belge olduÄŸunu da belirtti.

Ä°fadede Baransu’ya belgeleri savcılığa kimin teslim ettiÄŸi soruldu. Mehmet Baransu, ‘Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcı vekili Turan Çolakkadı’nın istemesi üzerine belgeleri kendisinin savcılığa teslim ettiÄŸini’ söyledi. Belgelerinin orjinallerini imha etmediklerini belirtti.

Baransu, Balyoz haberlerine konu olan belgeleri de Taraf Gazetesi’ne giderken yolda gördüÄŸü bir kiÅŸinin verdiÄŸini anlattı. Baransu, bu kiÅŸinin kendisini emekli asker olarak tanıttığını söyledi.

"Tarihi hatırlamıyorum"

Baransu’ya haberinin kaynakları da soruldu. Emniyet sorgusunda ‘Bunları kim yada kimlerden hangi tarihte teslim aldınız?’ sorusunu  yöneltildi. Baransu bu soruya, ‘Bu belgeleri bir kiÅŸiden aldım, uzun zaman oldu tam tarihini hatırlamıyorum’ diye yanıt verdi. Baransu bu kiÅŸiyle Taraf Gazetesi’ne yakın bir yerde görüÅŸtüÄŸünü söyledi.

Sorguda ‘Çok gizli belgeleri gazetede kimlerle incelediniz? sorusu da yöneltildi. Baransu, belgeleri Yasemin Çongar, Yıldıray OÄŸur ile birlikte incelediklerini ifade etti.

Baransu devletin askeri hareketanı  tehliyekeye sokacak belgelerin yayınlanmadığını da belirtti.

Balyoz davası kapsamında hazırlanan son bilirkiÅŸi raporunda dijital verilerin sahte olduÄŸu yönünde rapor verildiÄŸi hatırlatılarak, “Bu sahte dijital verileri siz mi ürettiniz?’ diye soruldu. Mehmet Baransu, “Hayır. Ä°ddia edildiÄŸi gibi ‘sahte dijital verileri’ ben ürettiysem orjinal hallerini neden savcılığa vereyim?” diye yanıt verdi. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.