Sosyal Medya

Güncel

Tartışmalı pakette değişiklik gündemde

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş muhalefetin itiraz ettiği iç güvenlik paketinin yeniden gözden geçirilmesi için komisyona geri çekilmeyeceğini söyledi. Elitaş değişiklik için Meclis Genel Kurulu'nu işaret etti: Ciddi önerge gelirse değerlendiririz.



AK Parti Grup baÅŸkanvekileri Mahir Ünal ve Mustafa ElitaÅŸ Meclis Genel Kurulu'nda tekrir-i müzakere (yeniden görüÅŸme) yapılabileceÄŸine iÅŸaret etti. AK Parti sözcüleri muhalefete "Meclis Ä°çiÅŸleri Komisyonu'nun baÅŸkanlığında uzman milletvekillerinden bir komisyon kuralım, deÄŸiÅŸiklik önergeleri bu komisyonda ele alınsın. Ardından dört partinin grup baÅŸkanvekili bir araya gelsin" önerisini dile getiriyor.

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ, Meclis Genel Kurulu'nda görüÅŸmeleri devam eden iç güvenlik paketinin yeniden deÄŸerlendirilmesi için Ä°çiÅŸleri Komisyonu'na çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. ElitaÅŸ görüÅŸmelerine bugün devam edilecek paketle ilgili muhalefetin önerilerini deÄŸerlendirebileceklerini söyledi.

ElitaÅŸ "MHP'den, CHP'den ve HDP'den ciddi önerge gelirse ona bakar, deÄŸerlendiririz" dedi. 

Daha önce sadece HDP'ye deÄŸil tüm partilere paketle ilgili Ä°çiÅŸleri Komisyonu üyelerinden oluÅŸan bir heyet kurulması önerisini ilettiklerini belirten ElitaÅŸ, "CHP kabul etmedi, diÄŸerleri de öneriye cevap vermedi" dedi. 

AK Parti kaynaklarınından edinilen bilgiye Genel Kurul'da kabul edilen 33 maddenin tümü için tekrir-i müzakere geçerli olmayacak, sınırlı sayıda maddenin yeniden gözden geçirilmesi gündeme gelecek. Aynı kaynaklar paketin yasalaÅŸmasını hızlandırmak için kritik maddeler dışında kalan düzenlemelerin de komisyona geri çekilmeyeceÄŸini belirtiyor.

Cumatesi günü yapılan silahların bırakılması çaÄŸrısının ardından sert bir açıklama yapan Bahçeli'nin partisi MHP'nin ise heyet kurulması ve tekrir-i müzakere yapılması önerilerine sıcak bakmadığı öÄŸrenildi.

CHP: Ä°mralı istedi, paket deÄŸiÅŸtirilmeye çalışılıyor

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iktidar partisi Meclis'i 4-5 Nisan'a kadar çalıştırmayı planlıyor. 

CHP  Grup BaÅŸkanvekili Akif Hamzaçebi ise Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, "Ä°mralı istedi, paket deÄŸiÅŸtirilmeye çalışılıyor" dedi. Hamzaçebi, Ä°çiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı'nın baÅŸkanlığında bir komsiyon kurulacaksa paket o zaman komisyona geri çekilsin" dedi.

Paketin mevcut haliyle geçmesini istemediklerini belirten Hamzaçebi "Genel Kurul'da tekrir-i müzakere yapılacaksa da paketin görüÅŸmelerine ara verilsin" dedi.

HDP'nin ise Meclis Genel Kurulu'nda tekrir-i müzakere yöntemine sıcak baktığı, deÄŸiÅŸiklik istediÄŸi maddelerle ilgili önergeler üzerinde çalıştığı öÄŸrenildi.

Buldan: Değişiklik yapılacak

Cumartesi günü Dolmabahçe'de hükümet heyetiyle birlikte ortak açıklama yapan HDP heyetindeki HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan, hükümet ile yaptıkları görüÅŸmede gündeme getirdikleri iç güvenlik paketinde bazı deÄŸiÅŸikliklerin yapılacağını ve paketin mevcut haliyle çıkmayacağını söylemiÅŸti. Buldan, DoÄŸan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada ÅŸu ifadeleri kullandı: 

"Ä°ç güvenlik paketi ile ilgili bazı deÄŸiÅŸiklikler yapılacaktır. Bizim hukuk komisyonumuz dün (Cumartesi) itibariyle hızla çalışmaya baÅŸladı. Özellikle bizim itiraz ettiÄŸimiz ve karşı çıktığımız bazı maddeler var biliyorsunuz. Bununla ilgili öneriler hazırlıyorlar ve biz bu önerilere AKP'ye vereceÄŸiz. Yasa görüÅŸülmeye devam edecek, fakat geçen maddeler tekrar ele alınıp tekrar deÄŸiÅŸtirilebilecek. Böyle bir ÅŸeyi biz dün konuÅŸtuk hükümet ile. Bu konuda bir yumuÅŸama olacak. Yasa bu haliyle çıkmayacak. Bizim itiraz ettiÄŸimiz haliyle çıkmayacak. ArkadaÅŸlarımız ÅŸu anda çalışmalarını baÅŸlattılar; yeni önergeler, yeni öneriler yapacağız ve bunu tekrar Genel Kurul'da deÄŸiÅŸtirme yöntemiyle deÄŸiÅŸtireceÄŸiz."

33 madde kabul edildi

132 maddelik iç güvenlik paketinin Cuma gününe kadar 33 maddesi kabul edildi. Hafta sonu çalışmayan Meclis Genel Kurulu mesaisine bugün devam edecek. Bu 33 madde arasında muhalefetin itiraz ettiÄŸi maddeler de bulunuyor. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.