Güncel
YaÅŸar Kemal'e veda
Cumartesi günü hayatını kaybeden Türk edebiyatının büyük ustası Yaşar Kemal için, İstanbul'da Teşvikiye Camii'nde tören düzenlendi. Zincirlikuyu'ya defnedilen yazarın mezarına doğduğu köyden getirilen toprak serpildi
Cumartesi günü çoklu organ yetmezliÄŸi teÅŸhisiyle tedavi gördüÄŸü Ä°stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden Türk edebiyatının en büyük yazarlarından YaÅŸar Kemal için ilk durak TeÅŸvikiye Camii oldu.
Büyük yazar için burada binlerce kiÅŸinin katılımıyla cenaze namazı kılındı. YaÅŸar Kemal'in eÅŸi akademisyen AyÅŸe Semiha Baban, yeÄŸeni Sadık Gökçeli ile diÄŸer yakınları cami avlusunda taziyeleri kabul etti.
Çukurova toprağıyla defnedildi
Törenin ardından YaÅŸar Kemal'in naaşı cenaze arabasıyla defnedileceÄŸi Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. 2001'de kaybettiÄŸi eÅŸi Tilda Kemal'in yanına defnedilen yazarın mezarına, 1923'te dünyaya geldiÄŸi Osmaniye'ye baÄŸlı Hemite köyünden getirilen toprak serpildi.
Cenaze için gelenlerin yakasına YaÅŸar Kemal'in fotoÄŸrafı takıldı, dileyenler de avluda açılan anı defterine düÅŸüncelerini yazdı.
70 yılı aÅŸan yazın hayatına 25 roman, iki öykü, bir ÅŸiir kitabı sığdıran YaÅŸar Kemal, saat 15.30'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda ailesi ve yakınlarının ev sahipliÄŸinde anılacak.
Sanatçılar, siyasiler, hemÅŸerileri...
Yazar için düzenlenen cenaze törenine, sanatçılar, gazeteciler, siyasiler, büyük yazarın okurları, sevenleri ve hemÅŸerileri katıldı. TeÅŸvikiye Camisi'nin avlusu binlerce kiÅŸiyle doldu taÅŸtı.
Sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli, Mustafa Alabora, Orhan Gencebay; gazeteci yazarlar Orhan MiroÄŸlu, Cengiz Çandar, Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Oral Çalışlar, Akın Birdal; spor adamı Mustafa Denizli, Fatih Terim; yazarlar Cevat Çapan, Ahmet Ümit, EÅŸber YaÄŸmurdereli, DoÄŸan Hızlan, Arif Keskiner, Nedim Gürsel; siyasilerden, 11'nci CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP eÅŸbaÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ, HDP'li ErtuÄŸrul Kürkçü, Hasip Kaplan, Sırrı Sakık, CHP'li Süleyman Çelebi, Ufuk Uras, TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek, AK Parti Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Selim Temurci cami avlusundaydı.
YaÅŸar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "AyÅŸe" yazan bir çelenk yerleÅŸtirilirken törene Türk Silahlı Kuvvetleri ve Ä°sveç BüyükelçiliÄŸi çelenk gönderdi.
'Kitaplarında bahsettiÄŸi umut gerçekti'
Yazar Orhan Pamuk, büyük ustanın ardından ÅŸu düÅŸünceleri paylaÅŸtı:
"GençliÄŸimde onun romanlarıyla büyüdüm. Ä°stanbul’da yaptığımız uzun yürüyüÅŸlerde arkadaşımdı. O anlatır ben dinlerdim, çok ÅŸey öÄŸrendim. Baskılar karşısında başını dik tutardı, başımı dik tutmayı ondan öÄŸrendim. Özel bir insandı, tüm zorluklara raÄŸmen içindeki çocuÄŸun ölmesine izin vermezdi. Kitaplarında bahsettiÄŸi umut, kitabi deÄŸil gerçekti.
Türkçe yaÅŸadıkça onun romanları da yaÅŸayacak."
'Tarihçiler yazacaktır'
Yazar ve avukat EÅŸber YaÄŸmurdereli, "Yirminci yüzyılın en önemli insanlarından biriydi. Sadece yazdıklarıyla deÄŸil, yaptıklarıyla da edebiyata olduÄŸu kadar, demokrasiye de katkısı büyüktür, tarihçiler gelecekte bunu yazacaktır" dedi.
Edebiyatçı Cevat Çapan ise ÅŸu duygu ve düÅŸünceleri paylaÅŸtı:
"Neden bu kadar sevildiÄŸini anlamak zor deÄŸil. O hem nasıl bir dünyada yaÅŸadığımızı hem de nasıl bir dünyada yaÅŸamamız gerektiÄŸini eÅŸsiz bir dille anlatan bir insandı. Onu tanımaktan çok mutlu oldum."
'Toplumun vicdanıydı'
Siyasetçi Ercan KarakaÅŸ da YaÅŸar Kemal hakkında ÅŸunları söyledi:
"Yol gösterici fikirlere sahip bir insandı. Türkiye’nin bugün gündeminde olan tüm sorunlara önerisi olan bir insandı. Tam demokrasi yanlısıydı. Herkesin özgür, eÅŸit ve yasaksız yaÅŸamasını isterdi. Sadece Türkiye’de deÄŸil dünyada da böyle olmasını isterdi. Ezilenlerden yanaydı, bu yüzden YaÅŸar Kemal dendiÄŸinde herkes kulak kabartır. Çünkü toplumun vicdanıdır."
'ÖlümsüzlüÄŸe gönderiyoruz'
Tarık Akan, YaÅŸar Kemal'in ardından "ÖlümsüzlüÄŸe gönderiyoruz, çok yakın dostumdu. Benim için de çok zor. Ülkem adına çok önemli bir insan, hiçbir ÅŸeyden korkmadan yüreÄŸini ortaya koyarak çok büyük savaÅŸlar vermiÅŸtir" dedi.
Rutkay Aziz de "Gerçek ölüm, insan kendisi öldüÄŸü zaman deÄŸil, dostları öldüÄŸü zaman baÅŸlarmış. YaÅŸar Kemal'in dostları bütün dünyada yaşıyor. Çok özleyeceÄŸiz" sözleriyle duygularını dile getirdi.
'Aynı yüzyılı paylaÅŸtığımız için kıvanç duyuyorum'
Can Dündar ise, "Ondan Anadolu'yu öÄŸrendik, dik duruÅŸu mücadele azmini öÄŸrendik. Herkese nasip olmaz yeryüzünde kendini bu kadar hissettirmek. Onunla aynı yüzyılı paylaÅŸtığımız için kıvanç duyuyorum" diye konuÅŸtu.
Ressam ve akademisyen Hüsamettin Koçan, "1990’larda çok zaman geçirdik; YaÅŸar Kemal önce yürek, sonra vicdan anlamına gelir. Onun sanatçı ölçüsü vicdanlı olmasıdır. Bir süre su bekçiliÄŸi yaptığını anlatmıştı, uzun uzun Savrun suyunu anlatırdı. Sonra büyük bir tutku ve merakla, o beklediÄŸi suyun kollarını tek tek takip etmiÅŸ oradaki bitkilerin canlıların çeÅŸitliliÄŸini görmüÅŸtü. Ve sonrasında da ‘dünyamız binbir çiçekli bahçedir’ demiÅŸti" sözlerini kullandı.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.