Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tikrit'i kurtarma operasyonu

Şii milisler ve silahlı aşiret gruplarının desteklediği Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit kentini almak için geniş çaplı operasyon başlattı. Operasyon emrini Samarra'ya giden Irak Başbakanı İbadi verdi.



Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi dün gittiÄŸi Samarra'da IŞİD'e karşı düzenlenmesi beklenen operasyonun planını inceledi ve baÅŸlaması için talimat verdi.

BaÅŸbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, operasyon sırasında silah kullanmayan ve IŞİD'e katılmayan sivillere dokunulmayacağı belirtildi. Federal Polis Komutanı General Raid Cevdet, ülkeyi IŞİD'den temizlemek için operasyonların ikinci aÅŸamasına baÅŸlandığını ve yakın zamanda tüm Selahattin'in kurtarılma müjdesinin verileceÄŸini açıkladı.

Tuzhurmatu Kaymakamı Åžellal Abdel Ahmed ise DHA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin de direktifiyle baÅŸkent BaÄŸdat'ı Kerkük'e baÄŸlayan ve ilçeden geçen karayolunun gece yarısı 00.00'dan itibaren ikinci bir emre kadar kapatılacağını söyledi. Kaymakam bu kararın Selahattin vilayetinde IŞİD'de karşı yürütülen geniÅŸ çaplı operasyon nedeniyle olduÄŸunu söyledi.

Samarra'da toplandılar

Irak Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Åžii gönüllülerden oluÅŸan El-HaÅŸdu’ÅŸ-Åžabi (Halk TopluluÄŸu) ile silahlı aÅŸiret grupları destekli Irak güvenlik güçleri, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit'i almak üzere kentin güneyindeki Samarra ÅŸehrinde toplandı.

 

Operasyona katılacak Halk TopluluÄŸu'na baÄŸlı 3 bin 500 milisin, bölgede orduya baÄŸlı askeri üslere gittiÄŸi ifade edildi.

Halk TopluluÄŸu Milisleri askeri sözcüsü Kerim Nuri, AA muhabirine, Tikrit'i almak için hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Saddam Hüseyin’in memleketi ve Selahaddin eyaletinin baÅŸkenti olan Tikrit 11 Haziran’da IŞİD kontrolüne girmiÅŸti. Irak ordusu kenti defalarca geri almaya çalıştı ancak baÅŸarılı olamadı.

ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

Anbar’da saldırı

IŞİD militanları, Anbar'a baÄŸlı BaÄŸdadi nahiyesinde sivil yerleÅŸim yerlerine havan topu ile saldırdı. Saldırıda bölge sakinlerinden 3 çocuk hayatını kaybederken, 3 kadın da yaralandı.

BaÄŸdadi nahiyesi yakınındaki stratejik Ayn el-Esed Askeri Üssü'nü ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları, sık sık bölgeye saldırı düzenliyor.

BaÄŸdadi Yerel Meclisi, daha önce IŞİD saldırıları sonucu çevredeki köylere kaçmak zorunda kalan yaklaşık 500 ailenin zor durumda olduÄŸunu, bölgede temel gıda maddelerine muhtaç yaklaşık bin çocuÄŸun da hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldığını duyurmuÅŸtu. Irak ordusu, 21 Åžubat'ta BaÄŸdadi'yi IŞİD ablukasından kurtararak, yöre halkına insani yardım ulaÅŸtırmıştı.

Kaynak: DHA ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.