Sosyal Medya

Güncel

Buldan: İç güvenlik paketi değişecek

HDP'li Buldan, iç güvenlik paketinde değişiklikler yapılacağını, konuyu hükümetle görüştüklerini söyledi. AKP'li Mahir Ünal, "İç Güvenlik Reformu, Çözüm Süreci'nin koşulu değildir" dedi.



Cumartesi günü Dolmabahçe'de hükümet heyetiyle birlikte ortak açıklama yapan HDP heyetindeki HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan, hükümet ile yaptıkları görüÅŸmede gündeme getirdikleri iç güvenlik paketinde bazı deÄŸiÅŸikliklerin yapılacağını ve paketin mevcut haliyle çıkmayacağını söyledi. Buldan, DoÄŸan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Ä°ç güvenlik paketi ile ilgili bazı deÄŸiÅŸiklikler yapılacaktır. Bizim hukuk komisyonumuz dün (cumartesi) itibariyle hızla çalışmaya baÅŸladı. Özellikle bizim itiraz ettiÄŸimiz ve karşı çıktığımız bazı maddeler var biliyorsunuz. Bununla ilgili öneriler hazırlıyorlar ve biz bu önerilere AKP'ye vereceÄŸiz. Yasa görüÅŸülmeye devam edecek fakat, geçen maddeler tekrar ele alınıp tekrar deÄŸiÅŸtirilebilinecek. Böyle bir ÅŸeyi biz dün konuÅŸtuk hükümet ile. Bu konuda bir yumuÅŸama olacak. Yasa bu haliyle çıkmayacak. Bizim itiraz ettiÄŸimiz haliyle çıkmayacak. ArkadaÅŸlarımız ÅŸu anda çalışmalarını baÅŸlattılar, yeni önergeler, yeni öneriler yapacağız ve bunu tekrar genel kurulda deÄŸiÅŸtirme yöntemiyle deÄŸiÅŸtireceÄŸiz."

Buldan, hükümet ile yapılan ortak açıklama ile yeni bir yola girdiklerini, bunun yeni bir yol haritası olduÄŸunu ifade ederek, "Çünkü, dün verilen ortak basın toplantısı görüntüsü, bence tarihi bir anlama sahip. Ä°lk defa Hükümete temsilen yetkililerin, bakanların, Milletvekillerini temsilen Grup BaÅŸkan vekillerinin, Devleti temsilen kamu güvenliÄŸi müsteÅŸarının aynı zamanda sayın Öcalan'ın metninin okunacağı ve onu temsiliyetinin saÄŸlandığı bir HDP heyetinin ortak görüntü vermesinin anlamlı olduÄŸunu düÅŸünüyorum ben. Bununla birlikte yeni bir yol haritası diyebiliriz. Çünkü, bundan sonra yapılacak olanlar yeni bir Türkiye'yi görüp görmeyeceÄŸimiz anlamına gelecektir" dedi.

Buldan bundan sonraki süreçte, Öcalan'ın gündeme getirdiÄŸi 10 madde ile ilgili tartışmaların önemli olacağını vurguladı. Öcalan'ın açıklamasının 'niyet beyanı' olduÄŸunun altını çizdi: 

"Bu 10 madde üzerinde müzakere yürütülmesi konusunda bir mutabakat durumu var, olmasaydı o açıklama olmazdı. Çünkü sonuçta ortak bir metin olarak okundu bu metin. Åžu andan itibaren yapılması gereken ÅŸeyler, hızla izleme kurulu ve heyetimizin adaya giderek bu 10 madde üzerinde tartışmaları baÅŸlatması gerekir. Çünkü, sayın Öcalan, bakın belki hiç kimse dillendirmiyor ama bir niyet beyanından bahsediyor. Bu bir niyet beyanıdır diyor, eÄŸer bu 10 madde üzerinde bir mutabakat saÄŸlanırsa ben PKK'yi kongre toplamaya davet edeceÄŸim, ya da davet ediyorum diyor. Dolayısıyla asıl üzerinde tartışılması gereken ve üzerinde durulması gereken 10 madde burasıdır."

Seçim dönemi sebebiyle Meclis'ten paketler çıkarmanın mümkün olmayabileceÄŸini belirten Buldan, "Ama seçimden önce yapılması gereken çok ÅŸey var. Bütün bu 10 madde üzerinde belgeler ve imzalar olmalı. Sayın Öcalan'da bunun altını önemli çiziyor ve seçimden önce bu 10 maddenin mutlaka tartışılıp belgelere kavuÅŸması gerektiÄŸini ifade ediyor. Bununla ilgili adımlar atılırsa o zaman yeni Türkiye'den bahsedebiliriz"dedi.

 

Buldan'ın açıklamalarından sonra, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mahir Ünal Twitter üzerinden kısa bir açıklama yaptı. Ünal,  mesajında "Ä°ç Güvenlik Reformu, Çözüm Süreci'nin koÅŸulu deÄŸildir. Tüm partilere yaptığımız tekriri müzakere dahil, öneri sunma çaÄŸrısı geçerlidir." dedi. 

 

Kaynak: Doğan Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.