Sosyal Medya

Güncel

Akyürek, Cerrah ve Uzun'u suçladı

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanan Ramazan Akyürek, savcılık ifadesinde Celalettin Cerrah ve Sabri Uzun'u suçladı



Hrant Dink cinayeti soruÅŸturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Ramazan Akyürek'e, savcılık ifadesinde, diÄŸer ÅŸüpheli kamu görevlileri ile Dink cinayeti davasının sanıklarından Ogün Samast'ın kendisini suçlayıcı beyanları doÄŸrultusunda sorular soruldu.

Akyürek, tutuklanmasına karar verilen mahkemeye sevk edilmeden önce Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndaki ifadesinde, çoÄŸu diÄŸer ÅŸüpheli ve tanık beyanlarına göre hazırlanan 17 soruyu cevapladı.

Akyürek'in Trabzon Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, Yasin Hayal tarafından "Hrant Dink'in ne pahasına olursa olsun öldürüleceÄŸi ve takipten kurtulmak için telefonunu bir köye bırakacağına dair" kesin ihbari bilgi içeren 15 Åžubat 2006 tarihli F4 raporunun, 17 Åžubat 2006'da bir yazıyla il emniyet müdürü sıfatıyla istihbarat daire baÅŸkanlığına gönderildiÄŸini belirten savcılık, bu belgeyle ilgili diÄŸer ÅŸüphelilerin anlatımlarına yer verdi.

CERRAH'TAN AKYÜREK'E SUÇLAMA

Hrant Dink cinayetinin iÅŸlendiÄŸi dönemde Ä°stanbul Emniyet Müdürü olan Celalettin Cerrah'ın baÅŸsavcılıkça 15 Aralık 2014'te alınan ifadesinde, "Cinayet günü yurt dışından Ä°stanbul'a döndüÄŸünde eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Aykut Cengiz Engin, MÄ°T bölge baÅŸkanı, Ä°stanbul alay komutanı, terör daire baÅŸkanı Selim Akyıldız ve Ä°stanbul Valisi Muammer Güler ile makam odasında bulunan Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Ramazan Akyürek'e, 'Bu konuda sizde herhangi bir bilgi, belge, geliÅŸme var mı?' sorusunu yönelttiÄŸi belirtilirken, Akyürek'in de bu soruya "Yok" cevabını verdiÄŸi hatırlatıldı.

Cerrah'ın bu ifadesine göre Akyürek'e, "Bilginiz olmasına raÄŸmen Cerrah'a bu konularda bilginiz olmadığını söyleyerek, cinayetin çözümü ve faillerin yakalanması hususunda kolluk amiri sıfatıyla neden yardımcı olmadınız, niçin bilgileri paylaÅŸmadınız?" sorusu yöneltildi. Akyürek de "Zaten sürekli mahiyetinde olan ve cinayet sırasında da birlikte olduÄŸum istihbarat ÅŸube müdürümüz kendisini bilgilendirmemiÅŸse de hali hazırda heyetimizi bilgilendiren diÄŸer istihbarat görevlileri soru içinde belirtilen bilgilere fazlasıyla vakıftılar ve bu konuda bir eksiklik yoktu" cevabını verdi.

"DAÄ°REMÄ°N DESTEĞİNÄ° VERMEK ÜZERE Ä°STANBUL'DAYDIM"

Akyürek, "Hususen emniyet müdürümüze yardımcı olmadığım ifadesi tamamen gerçeÄŸe aykırı olup, olayın vukuu sonrasında sayın bakanlarla beraber olay yerine intikalimiz ve konuyla ilgili emniyet yöneticileriyle beraber oluÅŸumuz yalnızca olay öncesi istihbari bilgilerle desteklemek olan görevimin ötesinde, adli iÅŸlemlerde de dairemin desteÄŸini vermek üzere Ä°stanbul'da idim" ifadesini kullandı.

Cerrah'ın ifadesinde, "Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü'ne bilgi aktarılmadı. Telefonla 'hemen gel' diye aradığım Akyürek, pazartesi biz ÅŸüphelileri adliyeye sevk ettikten sonra akÅŸam saatlerinde, yani iÅŸ iÅŸten geçtikten sonra geldi" beyanında bulunduÄŸu belirtilerek, "Bilgi sahibi olmanız ve istihbarat daire baÅŸkanı olarak görev yapmanıza raÄŸmen niçin bu ÅŸekilde davrandınız?" sorusu yöneltilen Akyürek, ÅŸu cevabı verdi:

"Sahip olduÄŸum bilgileri gizlemek gibi bir kastım asla söz konusu deÄŸildir. Gizleyecek olsam Trabzon emniyet müdürüyken cinayetle ilgili alınan bilginin Ä°stanbul'a gönderilmesine engel olabilirdim, aynı zamanda istihbarat daire baÅŸkanlığına da göndermeyebilirdim, bunlar suç olurdu. Fakat her iki ilgili makama da cinayetle ilgili bilgi veren bir il emniyet müdürü olarak bilgi sakladığım ÅŸeklindeki soruya katılmıyorum."  

"GÖREVÄ°MÄ° LAYIKIYLA YAPTIÄžIM KANAATÄ°NDEYÄ°M" 

Polislikte resmi yazışmaların esas olduÄŸunu, kendi imzaladığı veya olur verdiÄŸi bilgilendirmeler çerçevesinde görevini layıkıyla yaptığı kanaatini taşıdığını kaydeden Akyürek, "Bu konuda yalnız benden alınan bilgiler dışında da çok sayıda cinayete giden yolda bilgi sahibi olan il emniyet müdürümüz ve diÄŸer sorumlular bu sorunun muhatabı olsa gerek diye düÅŸünüyorum" dedi.

Akyürek'e, Cerrah'ın savcılık ifadesinde, "Ramazan Akyürek, 'Dink'in ne pahasına olursa olsun öldürüleceÄŸi' konusundaki kesin istihbari bilgi içeren F4 raporundan hiçbir zaman bilgi vermedi" ÅŸeklinde beyanda bulunduÄŸu hatırlatılarak, "Bilgileri neden Cerrah ile paylaÅŸmadınız?" diye soruldu. 

"Cinayet sonrası Ä°stanbul'a istihbarat daire baÅŸkanı olarak geldim. Adli iÅŸlemlere daire olarak yapılacak destek neyse, onu deruhte etmeye çalıştım" cevabını veren Akyürek, kendisini suçlayıcı ifadeleri reddettiÄŸini ve cinayetin muhtemel failini Trabzon emniyet müdürü olarak Ä°stanbul emniyetine ve istihbarat dairesine resmi yazı ile bildirdiÄŸini söyledi.

"CELALETTÄ°N CERRAH KENDÄ°NÄ° KURTARMAYA ÇALIÅžMAKTADIR"

Ramazan Akyürek'e, TBMM Ä°nsan Hakları Alt Komisyonu'nda cinayete iliÅŸkin 27 Åžubat 2008'de verdiÄŸi ifadede, "Cinayeti öÄŸrendiÄŸi 19 Ocak 2007'de Muhittin Zenit'e ulaÅŸarak, 'Aman ÅŸu Yasin Hayal'i bulun. Hrant Dink vurulduÄŸuna göre mutlaka o vurmuÅŸtur" ÅŸeklinde beyanda bulunduÄŸu" hatırlatılarak, "Bilgi almanıza raÄŸmen bu bilgileri Ä°stanbul Emniyet Müdürü, Adalet ve Ä°çiÅŸleri Bakanlarıyla neden paylaÅŸmadınız?" diye soruldu.

Teklifiyle Zenit'e ulaşıldığını belirten Akyürek, "Buradaki amaç, olayın olduÄŸu il emniyet müdürlüÄŸüne, katilin bulunmasına destektir. PaylaÅŸmadığım hiçbir bilgi yoktur. Ä°l emniyet müdürünün tavrı, istihbari olarak aldığı bilgilerin dışında, cinayeti önlemek için Türkiye halkını televizyonlardan izlediÄŸi tehditleri de görmesine ve bilmesine raÄŸmen, daha birçok bilgilere sahip olmasına raÄŸmen önleyemediÄŸi cinayetin failinin yakalanmasına da kendisine ve il emniyet müdürlüÄŸüne tüm bilgi ile destek olan Ramazan Akyürek'i suçlayarak, kendini kurtarmaya çalışmaktır" cevabını verdi.

"SABRÄ° UZUN BÄ°LGÄ° PAYLAÅžSA CÄ°NAYET ÖNLENMÄ°Åž OLACAKTI"

Eski Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Sabri Uzun'un 8 Mayıs 2014'te alınan ifadesinde, "Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılması alarm durumudur. Bu durumda istihbarat daire baÅŸkanlığının hemen Ä°stanbul emniyet müdürünü en acil ÅŸekilde bilgilendirmesi gerekir" ifadesini kullandığı hatırlatılarak, "Niye ayrıntılı ve net bilgi veren Tuncel'in yardımcı istihbaratçılıktan çıkarılmasını alarm durumu olarak kabul etmeyip Ä°stanbul emniyet müdürlüÄŸünü Dink'in öldürüleceÄŸi konusunda uyarmadınız?" sorusu da yöneltilen Akyürek, "Tuncel'in çıkarılması onayının Trabzon Emniyet Müdürü ReÅŸat Altay tarafından imzalandığı ve söz konusu F4 raporunun alarm durumundan bahseden Sabri Uzun'a gönderildiÄŸi" bilgisini verdi.

Akyürek, "Sabri Uzun bilgiyi anında Ä°stanbul'la paylaÅŸmış olsaydı cinayet eksikliÄŸi mevzu edilmeyecek ve cinayet önlenmiÅŸ olacaktı. Cinayetin iÅŸlenmesine mani olmak için var gücü ile çalışan bunu da resmi yazılara imza atarak gösteren benim suçlanmama gerek kalmayacaktı" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ogün Samast'ın savcılıkta verdiÄŸi ve kendisini suçladığı ifadeler de hatırlatılan Akyürek, iddialardan haberi olmadığını ve bunları reddettiÄŸini belirterek, "Kendi hayal dünyasında veya bir baÅŸkasının yönlendirmesi ile bu iddiaları söylemiÅŸ olabilir" ifadesini kullandı.

"Ä°DP PROGRAMINDAKÄ° DÄ°NK SORGU SAYFASI NEDEN KAPATTIRILDI?"

Akyürek'e, cinayet döneminde Malatya istihbarat ÅŸube müdürlüÄŸünde organize suç ve terör suçları masalarının amiri olarak görev yapan Ali LoÄŸolu'nun 23 Åžubat'taki savcılık ifadesi de aktarıldı. 

LoÄŸolu'nun, "Cinayet günü Malatya'da istihbarat daire baÅŸkanlığının 'idp' programından Hrant Dink sorgulaması yaptığı, bu programa istihbarat ÅŸube müdürlüklerinden online bilgisayar ağı üzerinden baÄŸlanılabildiÄŸi ve cep telefonu data sisteminden Yasin Hayal ile ilgili sorgulama yapıp kayıtlara baktıktan hemen sonra istihbarat daire baÅŸkanlığınca Dink'e ait 'idp' kayıtlarının kapatıldığı" açıklamalarında bulunduÄŸu hatırlatılan Akyürek, "Eylem bilgilerini içeren 'idp' programındaki Dink sorgu sayfası neden kapattırıldı?" sorusunu, "Bu konuyu ilk kez buradan öÄŸrendim" diye cevapladı.

"TEHDÄ°T ALGISI Ä°ÇÄ°N 81 Ä°LÄ°N EMNÄ°YET MÜDÜRLÜÄžÜNÜ UYARDIM"

"Cinayet planı ile ilgili birçok bilgiye vakıf olmanıza raÄŸmen Hrant Dink'in yaÅŸam hakkını korumak bakımından Polis Vazife Yasası'nın verdiÄŸi 'garantörlük yükümlülüÄŸü'nü niçin yerine getirmediniz?" sorusu yöneltilen Akyürek, "Trabzon emniyet müdürü olarak istihbarat ÅŸubenin yaptığı çalışma sonucunun Ä°stanbul'a gönderildiÄŸini ve imzamla istihbarat dairesi baÅŸkanlığına gönderildiÄŸini biliyorum. Ayrıca istihbarat dairesi baÅŸkanıyken de Ermeni vatandaÅŸlarımıza yönelik tehdit algısının yoÄŸunlaÅŸmasına istinaden, 81 il emniyet müdürlüÄŸümüzü uyardığımı biliyorum. BelirttiÄŸim hususların muhatapları tarafından ne kadar ciddiye alındığı olay sonucunda ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.