Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kabil'de Taliban'la görüşmeler başlıyor

Afgan Talibanı, Afganistan hükümetiyle görüşmeye hazır olduğunu, barış görüşmelerinin gelecek hafta Kabil'de başlamasının beklendiğini açıkladı



Afganistan'da, Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in, Afganistan Devlet BaÅŸkanı EÅŸref Gani ile barış görüÅŸmelerine hazır olduÄŸu, görüÅŸmelerin gelecek hafta Kabil'de baÅŸlamasının beklendiÄŸi belirtildi.

Ä°slamabad'da Pakistanlı yetkililerle yaptığı gizli görüÅŸmelerden sonra Katar'a dönen Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in temsilcisi Qari Din Muhammed, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, "Biz Afganistan'da yönetimde bulunan hükümetle barış müzakerelerine hazırız. Bu müzakerelerin, gelecek hafta Kabil'de yapılması bekleniyor" dedi.

Barış müzakerelerinin gündemi hakkında bilgi vermeyen Muhammed, "Åžura ile danışmalar sürüyor, kimler heyetin içinde olacak, buna Emirul Müminin Molla Ömer karar verecek" diye konuÅŸtu.

Pakistan BaÅŸbakanının Milli Savunma ve DışiÅŸleri Danışmanı Sertaç Aziz, Afganistan'da siyasal uzlaÅŸma için Ä°slamabad'da gizli görüÅŸmelerin yapıldığını doÄŸrulayarak "Pakistan, Afganistan'da siyasal uzlaÅŸma için sadece yardımcı rol oynuyor. Bunun dışında bizim rolümüz yok, ÅŸu anda süreç gizli, daha fazla bilgi veremeyiz" dedi.

Gani yönetiminin Afgan Talibanı'nı siyasal güç olarak tanıması gerekeceÄŸini ifade eden Aziz, "Afgan Talibanı yıllardır savaÅŸ halinde, sanırım artık onlar da yoruldu. Hükümette onlara pay verilebilir, yani birkaç valilik gibi bir ÅŸeyler olabilir" ifaresini kullandı.

Aziz, Çin'den bir heyetin geçen yıl önce Katar'da Qari Din Muhammed ile görüÅŸtüÄŸünü, daha sonra Muhammed önderliÄŸindeki iki kiÅŸilik heyetin kasım ayında Pekin'e ziyarette bulunduÄŸunu anlattı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Afgan Talibanı temsilcisi Muhammed ve Pakistan istihbarat yetkilileri arasında PeÅŸaver ve Ä°slamabad'da üç tur gizli görüÅŸme yapıldı. Afgan Talibanı'nın Afganistan Devlet BaÅŸkanı Gani ile barış görüÅŸmelerinin baÅŸlamasını kabul ettiÄŸi, ardından Pakistan Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Rahil Åžerif'in geliÅŸmelere iliÅŸkin 17 Åžubat'ta Kabil'e giderek Afgan hükümetini bilgilendirdiÄŸi ve barış sürecini sabote edebilecek unsurlar hakkında uyarıda bulunduÄŸu bildirildi.

BARIÅž SÜRECÄ°NDE ÇÄ°N'Ä°N ROLÜ

Afganistan'ın yeniden yapılanması, huzur ve istikrarı için yoÄŸun çaba sarf eden Çin'in, Afgan Talibanı'nı EÅŸref Gani hükümetini tanıması için ikna ettiÄŸi belirtildi. Ä°slamabad'da AA muhabirine konuÅŸan Afgan Talibanı kaynakları, Çin'in uzlaÅŸma sürecinde perde arkasında aktif rol oynadığını, Afgan Talibanı'nın seçimlerden sonra kurulan hükümeti kabul etmesi için yoÄŸun çaba sarf ettiÄŸini anlattı.

Pakistan'ın eski Kabil Büyükelçisi Aziz Ahmed Han, "Afganistan'da siyasal uzlaÅŸmada Çin'in rolü çok önemli. Çin bu rolü ABD'nin desteÄŸiyle oynuyor. Afgan Talibanı Çin'e güveniyor. Tarafsız rol oynayan Çin, Afganistan'daki silahlı mücadeleye hiçbir zaman katılmadı. Ayrıca Çin'in Afganistan'ın yeniden yapılanması ve ekonomik kalkınması için büyük katkıları var" dedi.

Afgan Talibanı'nı yakından tanıyan gazeteci Tahir Han da "Afgan Talibanı'nın ilk talebi yabancı askerlerin ülkelerini terk etmesi, tutukluların serbest bırakılması ve seyahat kısıtlamaların kaldırılması olacak" diye konuÅŸtu. Han, hem Afgan Talibanı hem de hükümet içinde barış görüÅŸmelerine karşı olanların bulunduÄŸuna dikkati çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.