Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep'e araştırma heyeti gönderilecek

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, daha önce önerdiği ‘dondurulmuş bölgeler’ planını görüşmek üzere Şam’a gitti. Görüşmede Mistura'nın Şam'daki ofisinden Halep'e araştırmaya heyetti gönderilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı.



Cumartesi günü beraberindeki heyetle Åžam’a ulaÅŸan De Mistura, DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim ile bir araya geldi. GörüÅŸmede özellikle Halep’te hayata geçirilmesi planlanan ateÅŸkes için tıkanma yaÅŸanan noktaların aşılması için izlenecek yol konuÅŸuldu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre görüÅŸmede, Halep’te durumun incelenmesi üzere Mistura’nın Åžam’daki ofisinden bir heyetin Halep’e gönderilmesi üzerine anlaÅŸmaya varıldı.

GörüÅŸmeye DışiÅŸleri ve Gurbetçiler Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat ve bakan müsteÅŸarı Ahmet Arnus da katıldı.

Muhalifler de Kilis’te ‘dondurulmuÅŸ bölgeler’ konusunda atılacak adımları görüÅŸüyor.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) üyeleri BM Özel Temsilcisi Mistura’nın ortaya koyduÄŸu planla ilgili atılacak adımlar hakkında istiÅŸareler yapıyor. 

Rejim kabul etmemiÅŸti

Planla ilgili görüÅŸmeler Suriye rejiminin daha sonra iÅŸbirliÄŸine yanaÅŸmaması sonucu tıkanmıştı.

Esed rejimi, Suriye sahasında gidiÅŸatın kendi lehine olduÄŸunu düÅŸündüÄŸü için planla ilgili taviz vermeye yanaÅŸmadı.

Bu yüzden devam eden görüÅŸmelerde ilerleme saÄŸlanamadı ve tıkanma noktasına gelindi.

BM yetkililerine göre rejim mevcut planı, daha önceki ateÅŸkes planlarında yaptığı gibi, kuÅŸattığı bölgelerde muhalefete dayatma yoluna gitmeye çalışıyor. BM yönetimi de bu tavra karşı çıkıyor.

'DondurulmuÅŸ bölgeler' planı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Ekim ayında Suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: Halep’ten baÅŸlayarak baÅŸka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuÅŸ bölgeler” (freeze zones). Planı De Mistura ile Åžam'da görüÅŸen Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya deÄŸer' bulduÄŸunu açıkladı.

Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halep’ten baÅŸlayarak belirlenmiÅŸ bazı bölgelerde ateÅŸkes ilan etmesini öngörüyor. De Mistura, dondurulmuÅŸ bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir baÅŸlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

De Mistura son olarak, "Türkiye, Ä°ran, Suudi Arabistan, Rusya ve ABD dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan Suriye'de çözüm üretmek için yeterli kritik yoÄŸunluk saÄŸlanamayacak" demiÅŸti.

ABD yönetimi söz konusu planı desteklediÄŸini açıklarken, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, teklifi desteklediklerini söylemiÅŸ ancak  "Planda eksiklikler var, teklif iyi niyetli ama uygulama garantisi gerekiyor" demiÅŸti.

Halep'te durum kritik

Planın öncelikli olarak uygulanması hedeflenen Halep kenti aylardır rejimin yoÄŸun kuÅŸatması altında.

Muhalifler Halep merkezini diÄŸer bölgelere baÄŸlayan 4 kilometrelik bir koridorda direniÅŸini sürdürüyor.

Rejimin Halep’i tamamen kuÅŸatması binlerce sığınmacının daha Türkiye’ye akın etmesi riskini ortaya çıkarıyor.

Åžam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir ÅŸekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuÅŸatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaÅŸanmıştı.

KuÅŸatma altında tuttuÄŸu bölgelere ilaç ve gıda giriÅŸine izin vermeyen rejim güçleri, bu ÅŸekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiÅŸ, varılan anlaÅŸma ile bölgeye gıda ve insani yardım giriÅŸine bir süre izin verilmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, Sana, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.