Sosyal Medya

Dünya

Ä°ngiltere ve Fransa: 'Esed'in Suriye'nin geleceÄŸinde yeri yok'

İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları, "Suriye Devlet Başkanı Esed’in ülkenin geleceğinde yeri olmayacak" çıkışı yaptı. Esed’in ‘adaletsizliği, kaos ve şiddeti’ artırdığını ifade etti.



Bazı Fransız milletvekillerinin Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esed'i Åžam'da ziyaret etmesinin ardından baÅŸlayan 'Esed rejimini meÅŸuiyeti' tartışmalarına Ä°ngiliz ve Fransı DışiÅŸleri Bakanları ortak bir makaleyle katıldılar. Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Philip Hammond ve Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius’un  Le Monde gazetesine yazdıkları ortak makalede “Ulusal güvenliÄŸimiz için IŞİD’i yenmemiz lazım. Radikal gruplara karşı Suriye’de bir ortaÄŸa ihtiyacımız var. Bu da Suriye’de siyasi tarafların aralarında bir anlaÅŸma saÄŸlanarak, birlik hükümetinin kurulması gerektiÄŸi anlamına geliyor” denildi.

Suriye'de 4 yılda en az 210 bin kiÅŸinin öldürüldüÄŸü ve yaklaşık 12 milyon kiÅŸinin de evinden edildiÄŸi çatışmalara raÄŸmen, Esed’in kendi imajını iyileÅŸtirmeye çalıştığını yazan iki bakan, “Bizim için çok açık, Esed’in üklenin gelecek yönetiminde bir yeri olamayacak” tavrını ortaya koydu. 

'Esed radikallere karşı çözüm deÄŸil'

ÇoÄŸu Suriyelilerin Esed’in ülkenin geleceÄŸinde bir yeri almasını istemediklerinin belirtildiÄŸi açıklamada, “Esed’i radikallığa karşı mücadelede bir çözüm olarak görmek, radikalliÄŸin gerçek sebeplerini yanlış kavramak anlamına geliyor” denildi.

 Bu arada, Cuma günü Fransa Parlamentosu üyelerinden bir grup, Åžam’a düzenledikleri özel ziyaret sırasında Esed ile görüÅŸmüÅŸ, görüÅŸmede ‘Esed rolünün teröre karşı mücadelede artık izole edilemez hale geldiÄŸi’ belirtilmiÅŸti. Ancak, söz konusu ziyaret Fransa büyük tepkiye neden oldu. CumhurbaÅŸkanı Fransçois Hollande ve BaÅŸbakan ManueÅŸ Valls ziyareti ‘ÅŸiddetle’ kınamıştı.

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.