Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kazakistan'da öğrencilere 'namaz kılmayın' uyarısı

Kazakistan'da öğrencilerin ders saatlerinde namaz kılmaması için tavsiye karar yayınlanırken öğrencilerin ailesi de bu konuda uyarıldı



Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Dini Ä°ÅŸler Komitesi, öÄŸrencilerin ders saatinde namaz kılmalarının doÄŸru olmadığını savunarak bu konuda bir ‘tavsiye’ karar yayımladı.

Komite’den yapılan açıklamada özellikle Kizilorda ÅŸehrinde öÄŸrencilerin namaz kılma oranının yüksek olduÄŸunu belirterek dindar ailelerin çocuklarının fikirlerini etkilemek gibi bir niyet taşımadıklarını ancak öÄŸrencilerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Resmi kurumlar, devamsızlığı çok olan öÄŸrencilerin ailesine müracaat ederek onların çocuklarının ortaöÄŸretiminden sorumlu olduÄŸunu belirtti. Ailelere gönderilen mektupta “Ailelerin çocuklarının eÄŸitiminden mesul olması sadece yasaların deÄŸil dini hükümlerin de bir gereÄŸidir. Bu sebeple çocuklarınızın namaz için dahi olsa devamsızlık yapmasına engel olmalısınız” denildi.

Kazakistan'da daha önce kızların okullara baÅŸörtüsü ile gelmesi yasaklanmıştı. Ayrıca hükümet devlet kurumlarında çalışanların namaz kılmasını yasaklama önerisi getirmiÅŸ, ancak kamuoyu buna destek vermemiÅŸti.

Gözlemcilere göre, son yıllarda Orta Asya ülkeleri din özgürlüÄŸünü engellemek için yeni adımlar atıyor. Özbekistan’da da kızların baÅŸörtüsü ile okula gelmesi ve okul öÄŸrencilerinin cuma namazı kılması yasaklandı. Tacikistan’da yakın zamanda reÅŸit olmayan çocukların camiye gitmesi yasaklandı.

Son haberlere göre Güney Kırgızistan'da da kızların baÅŸörtüsü ile eÄŸitim kurumlarına gelmesi engelleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.