Sosyal Medya

Ekonomi

Faiz kavgasında' söylenti ve yalanlama

Başbakanlık kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik faiz eleştirilerinden sonra Başbakan Yardımcısı Babacan ve Başkan Başçı'nın istifa ettiği söylentilerini yalanladı. Peki faiz kavgasında neler yaşandı?



Merkez Bankası'nın salı günü politika faizini sadece çeyrek puan indirmesi, Ankara'da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Merkez Bankası yönetimi arasında bir süredir devam eden gerilimi yeni bir noktaya taşırken, istifa söylentileri BaÅŸbakanlık kaynakları tarafından yalanlandı. 

Merkez Bankası'nın politika faizini 7,75'ten 7.50'ye indirince, sert eleÅŸtirilerine bir yenisini eklemiÅŸ ve isim vermeden Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı'ya "BaÅŸka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var?" diye sormuÅŸtu. ErdoÄŸan'ın çarÅŸamba günü yaptığı açıklama ÅŸöyleydi:

"Bizim Merkez Bankası'nın bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduÄŸu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüÄŸümüz, eksik gördüÄŸümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da, baÅŸka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle.''

"Dün (salı) Merkez Bankası lütfetti. Politika faizinde ve faiz koridorunda çeyrek puanlık bir indirim yaptı. Yıl boyunca yapılan indirimleri topluyorsunuz, 2,5 puan ediyor. Halbuki geçtiÄŸimiz yıl Ocak ayında bir kalemde 5,5 puanlık artış yapılmıştı. Hâlâ Ocak ayındaki artışın yarısı kadar dahi indirim yapılmış deÄŸil. Faiz artırımına konu bu ÅŸartlar ortadan kalktı ama artan faiz hâlâ yerinde duruyor. Böyle ÅŸey olur mu?"

ErdoÄŸan'ın Merkez Bankası'nı eleÅŸtirdiÄŸi bu sözlerden sonra 2.4670’te olan dolar açıklama sonrası 2.4778’a kadar çıktı. Ankara'da yapılan bir görüÅŸmeyle ise istifa söylentileri baÅŸladı. Faiz kosunuda Merkez Bankası BaÅŸkanı ve yönetemine sahip çıkan açıklamalar yapan BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile bir araya geldi. BaÅŸbakanlık kaynaklarına göre, görüÅŸme BaÅŸbakan'ın 3-7 Mart arasındaki New York ziyaretinde yatırımcılarla yapılacak konuları ele almak için önceden planlanmıştı.

Ancak görüÅŸmenin ardından özellikle sosyal medya üzerinden Babacan'ın ve BaÅŸçı'nın istifa edeceÄŸi konuÅŸulmaya baÅŸlandı.   

BaÅŸbakanlık kaynakları BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı'nın istifa haberlerine iliÅŸkin "Ä°ddiaların nereden kaynaklandığını da anlamıyoruz. Biz bu iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Sayın Babacan MGK hazırlık toplantısına geldi, katıldı. Åžu anda da MGK toplantısına katılıyor. Bu iddiaları tümüyle reddediyoruz. Böyle bir ÅŸey yok. Aynı ÅŸekilde Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı'nın da istifa iddialarını yalanlıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Faiz kavgası nasıl başladı?

CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile ile Merkez Bankası arasındaki faiz gerilimi, 16 Ocak'ta baÅŸlamıştı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan 20 Ocak'taki faiz kararından birkaç gün önce yaptığı konuÅŸmada Merkez Bankası'nı faiz indiriminde geç kalmakla eleÅŸtirmiÅŸ, "SaÄŸolsun Merkez Bankamız da dünyada herkes inerken bizim Merkez Bankamız olduÄŸu yerde duruyor, düÅŸürmüyor. Ey Merkez Bankası neyi bekliyorsun?" diye sormuÅŸtu. 

Merkez Bankası 20 Ocak'ta faizi 0.50 indirince de, ertesi gün CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan indirimi yeterli bulmadığını ÅŸöyle ifade etmiÅŸti:

"Görülen o ki Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini alabilmiÅŸ deÄŸil. Bunu sadece politika faizi olarak görmemek lazım, bunun bir de katları var. Burada vatandaşı aldatmanın bir anlamı yok. Türkiye’de yatırım istiyorsak, bu faizle bunu yapmamız mümkün deÄŸil. Ä°stihdam saÄŸlamamız mümkün deÄŸil. Biz burada ne kadar ucuz yatırım yapabilirsek o zaman dış piyasada o kadar rahat ederiz. Åžu andaki açıklamayı asla kabul edilebilir bulmuyorum. Merkez Bankası bu yaptıklarıyla eleÅŸtirilemez deÄŸildir. Åžahsen ben CumhurbaÅŸkanı olarak bu konuda takibimi sürdüreceÄŸim. Canımı yakan konulardan biri."

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı'nın sessiz kaldığı bu tartışmada, BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan BaÅŸçı'ya sahip çıkan açıklamalarda bulunmuÅŸtu. Babacan 9 Åžubat'ta Ä°stanbul'daki G-20 konulu toplantıda ÅŸunları söylemiÅŸti:

 

"Merkez Bankası'nda gayet yetkin bir ekibimiz var, ekibimize güveniyoruz. DoÄŸru zamanda doÄŸru kararlar aldıklarına inanıyoruz. Merkez Bankası ve benzer uygulamalarda ülkelerin deÄŸiÅŸik pratikleri var, Merkez Bankası'nın parti politikası ve seçim manifestosunda durumu gayet açık. Merkez Bankası'nın görevleri yasalarla belirlenmiÅŸtir. Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. Tam olarak kanunda yazan, aynı zamanda parti politikasında da AK Parti'nin programında, seçim manifestosunda ve hükumet programlarında da vardır."

 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.