Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin unutulan katliamı: Ölüm Otoyolu

ABD Ordusu, 1991 Irak işgalinde Highway diye bilinen otoyolda Kuveyt'ten çekilen Irak askerleri ile savaştan kaçan sivillerin olduğu konvoyu bombalayarak binlerce insanı katletmişti



ABD, 1991 yılında Irak'ı iÅŸgal ederken çok sayıda katliama imza atmıştı. Bunlardan biri de binlerce sivilin katledildiÄŸi ve tarihe 'ölüm otoyolu katliamı' olarak geçen saldırı olmuÅŸtu.

26 Åžubat'ı 27 Åžubat'a baÄŸlayan gece Kuveyt'ten çekilen Irak askerleri ile savaÅŸtan kaçmaya çalışan çok sayıda Iraklı ve Filistinli sivilin bulunduÄŸu konvoy ABD ordusu tarafından çok ağır bir bombardımana tabi tutuldu. Binlerce araç içindeki insanlarla birlikte parçalandı, yanıp kül oldu.

Katliama Ölüm Otoyolu (Highway of Death) denilmesinin sebebi Highway 80 isimli yolda gerçekleÅŸmesi. Karayolu Kuveyt City'den Abdali (Kuveyt) ve Safwan (Irak) ÅŸehirlerine uzanıyordu. Oradan da Basra ÅŸehrine doÄŸru ilerliyor ve orada son buluyordu. Bombalama sonucu çok büyük hasar gören otoyol 1990'lı yılalrın sonunda onarıldı ve 2003 iÅŸgalinde de ABD ve Ä°ngiliz birlikleri tarafından kullanıldı.

Ä°nsan hakları örgütleri ve gözlemcileri tarafından insanlığa karşı iÅŸlenen suçlar kategorisine sokulan bu katliamın ilk fotoÄŸrafları, ancak aradan bir ay geçtikten sonra çekilebildi. Taşıt enkazlarının içinde hâlâ kömürleÅŸmiÅŸ insan cesetleri görülebiliyordu. Taşıtların durumundan yolun tıkalı olduÄŸu ve ABD ordusunun öylece duran araçları bombaladığı açıkça anlaşılıyordu.

ABD'nın Irak'taki iÅŸgale katılan ve bombardımanı yöneten komutanlarından General Norman Schwartzkopf katliamdan dört yıl sonra kendisi ile yapılan bir söyleÅŸide, yolda savaÅŸ araçları olduÄŸu için bombardıman emri verdiÄŸini söylemiÅŸti. Schwartzkopf'un bir diÄŸer iddiası ise otoyoldaki insanların Kuveyt'te çok sayıda tecavüz ve ölüm olayına karıştıklarıydı. 

ABD'li komutan, iddiası doÄŸru bile olsa silahsız olarak otoyolda seyreden insanların bombalanması ve tamamının öldürülmesinin ne kadar ahlaki olduÄŸu, hangi hukuka sığdığı sorularına ise cevap vermiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.