Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu: Kamu düzeni için kudretli davranın

Başbakan Ahmet Davutoğlu valilere seslendiği toplantıda iç güvenlik paketine ilişkin mesajlar verdi. Davutoğlu, kamu düzenini korumak için valilerden "kudretli" davranmasını istedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu Vilayetler Evi'nde 81 ilin valisine hitap etti. Valilerin halkla bütünleÅŸmesine dönük mesajlar veren DavutoÄŸlu valilerin yetkilerini geniÅŸlettiÄŸi gerekçesiyle de muhalefetle iktidarı karşı karşıya getiren iç güvenlik paketiyle ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu. 

DavutoÄŸlu, paketin kamu düzeninin korunması için hayata geçirildiÄŸini söyledi. Tasarıya itiraz eden muhalefet partisi liderlerine 6-7 Ekim olaylarında yaÅŸananları hatırlattı: 

"Buradan Sayın KılıçdaroÄŸlu, Bahçeli ve DemirtaÅŸ'a sesleniyorum. Kendinizi 6 Ekim gecesi Batman'da 7 Ekimde Siirt'te düÅŸünün ya da dördüncü kattan atılarak hayatını kaybeden Yasin Börü'nün babasının yerine koyun, ya da dükkanınızın gözünüzün önünde yakıldığını düÅŸünün, ne hissedersiniz? Bunun özgürlükle ne alakası var. Sonra ÅŸunu düÅŸünün, iÅŸyerinizi yakanı bildiÄŸiniz halde o kiÅŸinin gözaltında bile tutulmadan 'Ä°ÅŸte ben buradayım yaktım yıktım ama devlet beni 24 saat bile tutamadı' diyor, orada devletin kamu düzeni koyma anlayışı yerleÅŸtirilebilir mi?" 

'Bir hafta sonra tedbirleri ele aldık'

DavutoÄŸlu iç güvenlik paketi için 6-7 Ekim olaylarından bir hafta sonra 15 Ekim'de Jandarma, MÄ°T ve Emniyet'le toplantı yaptıklarını anlattı. DavutoÄŸlu muhalefetin tepki gösterdiÄŸi "molotof" maddesine açıklık getirdi. DavutoÄŸlu, paketin görüÅŸmeleri sırasında HDP'li milletvekillerinin yüzlerini poÅŸuyla örtmesine de tepki gösterdi:

"Oturup nerede aksaklıklar var kamu düzenini tesis ederken diyerek tespit ettik ve molotofa karşı tedbir almak lazım dedik. Açıkça yasada tanımlanmadığı için, bazı hakimlerimiz buna yasada Molotof denmediÄŸi için genç kızımızı yakanları serbest bırakıyor. Molotofu kanun maddesine koymak fikri buradan geldi. PoÅŸuyu sizin gibi sokakta folklorik olarak kullananan kimseye dokunuldu mu? Ama bazıları maskeler takıp geliyor ve çocukları katlediyorsa Molotoflarla, kimlik tespiti bile yapılamıyorsa kusura bakmayın sokaklar bu vandallara bırakılamaz." 

"Tereddüt etmeyeceksiniz, kudretle yaklaÅŸacaksınız"

DavutoÄŸlu, valilere kamu düzeninin bozanlara kudretle yaklaÅŸması gerektiÄŸini söyledi: 

"Sizin göreviniz böyle durumlarda tereddüt etleyeceksiniz, ÅŸehrinizi yakmaya çalışanlara kudretle yaklaÅŸacaksınız. 'Bekleyelim' demek saftır, halktan ÅŸefkati esirgemek demektir. Gezi olayları bahane edilerek sokakların ne hale getirildiÄŸini gördünüz. Karar almada tereddüt eden, olay varsa gitmeyip makamında oturan görevini ihmal ediyordur. Halk huzurda deÄŸilse siz de huzurda olamazsınız." 

Paketteki valilerle ilgili düzenleme 

"Ä°ç güvenlik paketi" olarak adlandırılan tasarının 1-20 maddelerini kapsayan birinci bölümü ÇarÅŸamba sabaha karşı kabul edildi. Bu bölümde iktidar partisinin önerisi ile yapılan en önemli deÄŸiÅŸiklik valilere tasarıyla verilen geniÅŸ yetkinin sınırlandırılması oldu.

Tasarı metninde;

“Vali, lüzumu hâlinde, kolluk amir ve memurlarına suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması hususunda doÄŸrudan emirler verebilir. Kolluk bu emirleri mevzuatta belirlenen usule uygun olarak yerine getirir.”

ÅŸeklinde yer alan düzenleme,

“Vali, lüzumu hâlinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilir. Kolluk bu emirleri, mevzuatta belirlenen usule uygun olarak yerine getirir”

olarak deÄŸiÅŸtirildi. Böylece valilere sadece suç faillerinin bulunması için emir verme yetkisi tanındı. DeÄŸiÅŸiklik AKP Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ ile birlikte 8 AK Partili milletvekilinin verdiÄŸi önerge ile yapıldı. 

Muhalefet ise düzenlemenin tasarıdan tamamen çıkarılması için çalıştı. CHP ve HDP valilere olaÄŸanüstü yetkiler verildiÄŸini belirterek, maddenin tasarıdan çıkarılması için önerge verdi. Ancak önergeler kabul edilmedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.