Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş: Hükümet değiştirmek istedi

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, PKK lideri Öcalan’ın çözüm için önerdiği ve üzerinde uzlaşma sağlanan 10 maddelik taslağı hükümetin değiştirmek istediğini söyledi.



CNN TÜRK'e konuÅŸan Halkların Demokratik Partisi (HDP) EÅŸbaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü sürecinde hükümete gönderdiÄŸi 10 maddelik taslaktan bahsetti. DemirtaÅŸ'a göre, hükümet üzerinde anlaÅŸma saÄŸlanmış bu metni deÄŸiÅŸtirmek istedi.

"Bir taslak metin üzerinde anlaşılmıştı ama hükümet bu metni deÄŸiÅŸtirmek istedi ve 'Bu metni açıklayalım' dedi. Hükümet, 'Öcalan PKK'ya silah bırakma çaÄŸrısında bulunuyor' diyecekti. Biz de bunun doÄŸru olmadığını açıkladık. Hükümet ve HDP temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaÅŸtık diyeceÄŸiz. Hükümet mensupları hâlâ daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, Öcalan silah bırakma çaÄŸrısı yapsın diyor baÅŸka da bir ÅŸey demiyor."

"İmralı'da ciddi bir mesafe alınamadı"

DemirtaÅŸ, sürecin ÅŸeffaf yürütülmesi gerektiÄŸini belirterek, "Çözüm sürecinde kapalı kapılar ardında gizli iÅŸ yapıyor izlenemini vermemek lazım" dedi ve ÅŸöyle devam etti:

"Diyalog aÅŸamasından müzakare aÅŸamasına geçilecekti. Taraflar birbirlerine projeler sunup ortak bir mutabakat çıkaracaklardı. Bu kamuoyuyla paylaşılacaktı. Bu konuda anlaşılmıştı. Maalesef bu konuda Ä°mralı'da ciddi bir mesafe alınamadı. Gelinen aÅŸama kamuoyuyla paylaşılacaktı, hükümet de buna razı olmuÅŸtu."

"Görevimizi yapıyoruz"

DemirtaÅŸ, hükümetin kendilerini suçlayan dili bırakması gerektiÄŸini de savundu, "Görevimizi yapıyoruz" dedi.

"Öcalan, 'Temel ilkeleri müzakere edelim, silah bırakma çaÄŸrısı yapacağım' diyor. PKK da, 'Silah bırakmam' diyor, 'Bırakacağım' diyor; ama sürecin başındaki müzakereyi hatırlatıyor. Hükümet, ÅŸu aÅŸamada deniliyor ki, 'Öcalan silah bırakma çaÄŸrısı yaptı, HDP açıklamıyor.' Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Süreçte çok dürüst davranıyoruz. Tarafları manipüle etmiyoruz, herkesin içi rahat olsun. Biz barışı hasretle, özlemle istiyoruz."

10 madde

Hükümet tarafı PKK’dan silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını isterken, Kandil’in önceliÄŸi ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sunduÄŸu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediÄŸi 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi. Söz konusu 10 madde ÅŸunlar:

  1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriÄŸi
  2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
  3. Özgür vatandaÅŸlığın yasal ve demokratik güvenceleri
  4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla iliÅŸkisi ve bunun kurumsallaÅŸmasına dönük baÅŸlıklar
  5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
  6. Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
  7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
  8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoÄŸulcu demokratik ve eÅŸit mekanizmaların güvenceleri
  9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoÄŸulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuÅŸturulması
  10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüÅŸümleri içselleÅŸtirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Çözüm süreciyle ilgili tartışmalar ve kaygılar hem Kandil'den hem de HDP tarafından gelen açıklamalarla belirtilmiÅŸti.

Kaynak: CNN TÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.