Sosyal Medya

Dünya

Paris'te İHA'lar bir kez daha görüldü

Fransa'nın başkenti Paris'te önceki gece görülen insansız hava araçlarından sonra dün gece de beş insansız hava aracının bazı bölgelerin üzerinde uçtuğu tespit edildi.



Fransız basını, geçen ayki terör saldırılarından sonra güvenlik önlemlerinin artırıldığı Paris'te önceki gece paniÄŸe neden olan insansız hava araçlarının dün gece de Concorde meydanı, Paris'in giriÅŸinde yer alan Clignancourt ve Saint-Ouen kapılarının üzerinde uçtuÄŸunu duyurdu.

Sayısı beÅŸ olarak tespit edilen, kamera gibi ekipmanların monte edilebildiÄŸi türden olan araçların bir önceki gece gibi gece yarısından sabah saatlerine kadar bu bölgelerin üzerinde uçtuÄŸu belirtildi.

Daha önceki olayla ilgili özel görevlendirilen ve dün geceki uçuÅŸla ilgili yeni bir soruÅŸturma baÅŸlatan Hava Ulaşımı Jandarması (GTA) yetkilileri, iki soruÅŸturmanın hala devam ettiÄŸini ve sonuçlanmadan bilgi paylaşımı yapamayacaklarını söyledi.

AA muhabirinin ulaÅŸtığı Fransa'da insansız hava aracı üreten ve kullanım eÄŸitimi veren Sky Shoot firması yetkilileri ise olayın sıra dışı olduÄŸunu ve araçların çok büyük bir ihtimalle otomatik bir kontrol merkezi tarafından kumanda edildiÄŸini söyledi.

Firmanın yöneticilerinden Damien Vicart, araçların gece kontrolünün bireysel kumandayla neredeyse imkansız olduÄŸunu vurguladı. Vicart, insansız araçların ancak Google Earth'e benzer bir program tarafından kontrol edilmesi durumunda o mesafede karanlıkta uçabileceÄŸini dile getirdi.

Araçların neden turistik alanlarda ve gece uçtuÄŸunun mantıklı bir yanıtı olması gerektiÄŸini vurgulayan Vicart, olayın medyada geniÅŸ yer bulmasının da bir amaca hizmet ettiÄŸini söyledi. Vicart, ÅŸöyle devam etti:

"Olay medyada geniÅŸ yankı buldu ve araçların arkasındaki isim zaten bunu tahmin ediyordu. Peki konunun bu kadar çok iÅŸlenmesi kimin iÅŸine yarar, biraz eÄŸlenmek isteyen bir gencin mi, Ä°sminini duyurmak isteyen bir siber korsanın mı, yoksa bir savunma firmasının reklam çalışması mı? Meseleye bu noktadan bakılmalı."

Yasalara aykırı

Fransız yasalarına göre izinsiz insansız hava aracı uçurmak yasak. Araçların kullanımı için seçilen bölgedeki polis merkezi, Savunma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Kurumu'ndan özel izin almak gerekiyor.

Ä°zinsiz uçuÅŸ yapan araç sahipleri hakkında 1 yıl hapis ve 75 bin avroya kadar ceza istenebiliyor.

Nükleer santraller ve Elysee Sarayı

Bir önceki gece Eyfel Kulesi, Fransız Askeri Müzesi, ABD BüyükelçiliÄŸi ve Bastille Meydanı üzerinde gece yarısından sonra en az beÅŸ insansız hava aracı tespit edildiÄŸinin duyurulması ülkede büyük paniÄŸe neden olmuÅŸtu. Birçok televizyon kanalı olayı flaÅŸ haber olarak izleyicilere duyururken yayınlarına güvenlik uzmanlarını davet ederek konuyu tartışmıştı.

Elysee Sarayı üzerinde de geçen aylarda bir insansız hava aracının uçtuÄŸu tespit edilmiÅŸ ve olayla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı. Geçen yıl da Fransa'daki bazı nükleer santrallerin üzerinde aynı araçlardan tespit edilmiÅŸ ancak araçların kim tarafından kullanıldığı öÄŸrenilememiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.