Coğrafyamız
İnsan Hakları Örgütü'nden Suriye raporu

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de muhaliflerin kontrolünde bulunan Halep ve Dera kentlerine düzenlenen hava saldırılarında bin 500 civarında noktada büyük hasar meydana geldiğini belgeledi.
AA'nın haberine göre; HRW, BM'de açıkladığı son raporunda, Suriye rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin kınama kararına raÄŸmen sivillerin yaÅŸadığı bölgelere ayrım gözetmeksizin hava saldırılarını sürdürdüÄŸünü bildirdi.
HRW'nun uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analizler, ÅŸahitlerin beyanları, video ve fotoÄŸrafların incelenmesiyle hazırladığı raporda, 22 Åžubat 2014 ile 25 Ocak 2015 arasındaki zaman diliminde muhaliflerin kontrolünde olan Dera bölgesindeki 10 kasaba ve köyde en az 450, Halep'te ise binden fazla büyük hasar gören noktanın tespit edildiÄŸi vurgulandı.
Raporda, bölgedeki hasarların, havadan atılmış geniÅŸ hacimli bombalar ve varil bombalarının yol açtığı etkiyle örtüÅŸtüÄŸü belirtilerek, bazı vakalarda ise füze ve roket atışı sonucu meydana gelen hasarların görüldüÄŸü ifade edildi.
HRW OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Nadim Houry, BM'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'ni suçlayarak, "BM Güvenlik Konseyi, BeÅŸar Esed'in ölümcül hava saldırılarını ve sivillerin öldürülmesini durdurmak için son bir yıldır hiçbir ÅŸey yapmadı" dedi.
Halep'te çatışmaların dondurulması planının görüÅŸülmekte olduÄŸunu da hatırlatan Houry,"Soru ÅŸu: Rusya ve Çin, sonunda BM Güvenlik Konseyi'nin bu varil saldırılarını durdurmak için önlem almasına izin verecek mi vermeyecek mi?" diye konuÅŸtu.
BMGK'dan Suriye'ye silah ambargosu talebi
HRW, raporda uydu fotoÄŸraflarına da yer vererek aynı noktaların muhtemel hava saldırıları öncesi ve sonrası durumunu yansıtıp hasarın büyüklüÄŸüne iÅŸaret etti.
Raporda BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye Hükümeti ve diÄŸer insan hakları ihlali gerçekleÅŸtiren gruplara silah ambargosu uygulaması da istenerek, "Silah ambargosu, Suriye Hükümeti'nin hava saldırıları ile uluslararası hukuku çiÄŸneme imkanını sınırlandırır. Bu ambargonun içinde Suriye'ye yeni helikopter temin edilmesi de yer almalı. BMGK, ağır insan hakları ihlallerine karışan kiÅŸilerin varlıklarını dondurmalı ve konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmeli" ifadelerine yer verildi.
Henüz yorum yapılmamış.