Sosyal Medya

Dünya

Kerry: Filistin yönetimi başarısız olursa, yerini kim alacak?

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın iki devletli çözüm için barışçıl yaklaşıma taahhüdünü sürdürdüğünü belirtti, "Eğer Filistin yönetimi başarısız olursa, kim onların yerini alacak? Hamas? İslami Cihad?" diye sordu.



John Kerry,  Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi’nde bakanlığın bütçesiyle ilgili oturuma katılarak, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Filistin yönetimi geçen Aralık ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaÅŸması "Roma SözleÅŸmesi"nin de bulunduÄŸu bazı uluslararası anlaÅŸmalara katılma belgesini imzalamış, bu geliÅŸmelerin ardından Ä°srail de Filistin yönetimine ödediÄŸi vergi gelirlerini dondurma kararı almıştı. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı geçtiÄŸimiz günlerde, "ek donör yardımları veya Filistin’in vergi gelirlerinin Ä°srail’den transferinin kısa sürede ulaÅŸmaması halinde Filistin yönetiminin finansal yaÅŸayabilirliÄŸini sürdürmesi noktasındaki kaygılarını" belirtmiÅŸti. 

Kerry de oturumda bir soru üzerine, "EÄŸer Filistin yönetimi baÅŸarısız olursa, kim onların yerini alacak? Hamas? Ä°slami Cihad?  Bilmiyorum. Fakat ÅŸunu biliyorum ki, (Filistin yönetimi) çoÄŸu kez belirli noktalarda zorluk çıkarsa da (Filistin Devlet BaÅŸkanı) Mahmud Abbas, iki devletli çözüm için ÅŸiddetten uzak durmaya, barışçıl yaklaşıma taahhüdünü sürdürüyor” diye konuÅŸtu. 

Kerry, Filistin’in, "devlet olmadığı için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne katılma hakkı olduÄŸuna inanmadıklarını" tekrarlayarak, bu konuyu diÄŸer ülkelerle de konuÅŸtuklarını ama baÅŸarılı olamadıklarını söyledi.

Filistin yönetimini de bunun "yanlış" olduÄŸu konusunda uyardıklarını ifade eden Kerry, "Fakat sabırları kalmamıştı. Farklı ÅŸekilde davranmalarını dilerdik, o nedenle ÅŸimdi yardımı alamıyorlar" diye konuÅŸtu.

Kerry, "Ä°srail’deki seçimlerden sonra, herkesin, hangi yöne ilerlendiÄŸi kararını alma çalışmasına hızlıca baÅŸlaması gerektiÄŸini, böylece Uluslararası Ceza Mahkemesi baÄŸlamında yaÅŸanan onarılamaz ÅŸeylerin olmayacağını ve daha ileri eylemlerin de önlenebileceÄŸini" bildirdi. 

"Yetki yanlış yorumlanamaz"

ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın Kongre’ye sunduÄŸu IŞİD ile mücadelede güç kullanımına iliÅŸkin yetkideki "uzun süreli taarruz kara muhabere operasyonlarına izin verilmediÄŸi" ifadesi soru iÅŸaretleri yaratmıştı.  

Bu noktada, "savunma-taarruz" kavramından neyin kastedildiÄŸine yönelik soru üzerine Kerry, yetkinin IŞİD’in arkasından gitmek gibi büyük taarruz operasyonlarına izin vermediÄŸini ama özel operasyonlar, rehine kurtarma gibi bazı durumlarda esneklik saÄŸladığını ifade etti.

Kerry, "Yetki, acil durumları kısıtlamadan ve diÄŸer taraftan ‘Burada boÅŸluk bulduk, istediÄŸimiz her ÅŸeyi yapabiliriz’ ÅŸeklinde yeterli bir belirsizlik de bırakmadan, gayet açık bir yasak (koyuyor). Yetkinin dilinde, yanlış yorumlamaya yol açabilecek ve uzun vadeli savaÅŸa imkan saÄŸlayacak bir nokta yok" diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.