Sosyal Medya

Dünya

İngiliz gazetesinden çarpıcı 'Hamas' iddiası

Guardian gazetesinin yayınladığı gizli belgelere göre, ABD'nin Hamas ile irtibat kurmak istediği, Obama'nın Abbas'ı BM'de girişimde bulunmaması için tehdit ettiği ortaya çıktı.



ABD'nin "terör örgütü" olarak kabul ettiÄŸi Hamas ile 2012 yılında irtibat kurmak istediÄŸi ortaya çıktı.

Ä°ngiliz Guardian gazetesinin manÅŸetinden yer verdiÄŸi ve sızdırılan yüzlerce dosya ile istihbarat notunun ortaya koyduÄŸu bilgilere göre, 2012 yılında ABD Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı'ndan (CIA) bir yetkili, Hamas ile iletiÅŸim içinde olduÄŸu bilinen Güney Afrika istihbaratından bir yetkiliyle bir araya gelerek, Hamas ile irtibata geçmek için yardım istedi.

ABD ve Güney Afrika ajanlarının DoÄŸu Kudüs'te bir araya geldiÄŸi ve 29 Haziran 2012 tarihinde Güney Afrika'nın baÅŸkenti Pretoria'ya gönderilen bir istihbarat notunda, "CIA ajanının Hamas ile irtibat kurmak için çaresiz olduÄŸu ve Güney Afrika istihbaratından yardım istediÄŸi" belirtildi.

Güney Afrikalı ajanın gönderdiÄŸi bilgi notunda, "CIA'nın yardım talebine olumlu yanıt verilirse ABD'nin istihbarat öncelikleri hakkında fikir sahibi olunabileceÄŸi" ifade edildi.

Bu arada, belgelerde ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın 2012 yılında Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ı BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de (BM) ülkesinin "gözlemci devlet statüsü" elde etmesi yönünde çaba göstermemesi için tehdit ettiÄŸi ortaya çıktı.

Kasım 2012'ye ait bir Güney Afrika istihbarat raporunda, "Filistinli bir istihbarat yetkilisinin, Obama ile Abbas arasında yapılan telefon görüÅŸmesinin detaylarını paylaÅŸtığı kaydedildi. Rapora göre, istihbarat yetkilisi bu görüÅŸmede Obama'nın Abbas'ı BM'de giriÅŸimde bulunmaması için tehdit ettiÄŸini bildirdi.

Belgelerde ortaya çıkan bir diÄŸer bilgi de Ä°srail gizli servisi Mossad'ın eski baÅŸkanı Meir Dagan'ın, 2008-2009 yıllarında Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının incelendiÄŸi BM'deki soruÅŸturmanın sonuçlarını yaptığı lobi çalışmalarıyla etkilemek isteÄŸi oldu. Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone'un baÅŸkanlık ettiÄŸi soruÅŸturmayla ilgili, Dagan'ın 2009 yılında Güney Afrikalı üst düzey istihbarat yetkilileri nezdinde lobi faaliyetleri yürüttüÄŸü kaydedildi.

Dagan, Güney Afrikalı yetkililere "Ä°srail'i savaÅŸ suçları iÅŸlemekle suçlayan Goldstone raporunu kabul etmenin, barış sürecini olumsuz etkileyeceÄŸini" söyledi. Dagan, ayrıca "Abbas'ın da raporun uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi konusunda çekinceleri olduÄŸunu çünkü bunun Hamas'ın elini kuvvetlendirerek, kendi elini zayıflatacağını düÅŸündüÄŸünü ve Abbas'ın bu yöndeki görüÅŸünü kamuoyu önünde asla ortaya koyamayacağını" bildirdi.

2006 ile 2014 yıllarını kapsayan istihbarat belgeleri El Cezire kanalının araştırma birimi tarafından elde edildi ve İngiliz Guardian gazetesiyle paylaşıldı.

(AA) 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.