Sosyal Medya

Güncel

Fırat HDP'den aday adayı

AK Parti'den geçtiğimiz yıl istifa eden Dengir Mir Mehmet Fırat Haziran 2015 seçimlerine HDP'den milletvekili adayı olarak girmeye hazırlanıyor.



HDP'den yapılan açıklamada, partiden aday adayı olacak Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ÇarÅŸamba günü yapacağı baÅŸvuruyu HDP EÅŸ BaÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ'ın alacağı belirtildi. Profesör Doktor Mithat Sancar da Fırat'la birlikte HDP'ye aday adaylığı baÅŸvurusu yapacak. 

Genel BaÅŸkan Yardımcılığı görevindeydi

1943 doÄŸumlu Fırat, Hukuk Fakültesi mezunu. AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri arasında bulunan Dengir Mir Mehmet Fırat 21.Dönem Adıyaman, 22.Dönem Mersin Milletvekili olarak görev yaptı.

AK Parti kurucularından olan Kürt kökenli Dengir Mir Mehmet Fırat 8 Kasım 2008'de AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcılığı ile birlikte hem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) hem de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYM) görevlerinden istifa etti. 

2011 seçimlerine kadar milletvekilliÄŸi görevini yürüten Fırat 2014 yılının Temmuz ayında CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinden hemen önce partisinden istifa ettiÄŸini duyurdu. "Bugüne kadar AK Parti'de üyeliÄŸim devam ettiÄŸi için siyasi etiÄŸe uyarak bazı gerçekleri ifadeden hep kaçınmıştım" diyen Fırat istifa açıklamasında "Ancak bugünkü ÅŸartlardan dolayı bu manevi sorumluluÄŸun ağır vebali olduÄŸu kanısına vardım. Bu nedenle,daha sonra detaylı gerekçesini açıklamak üzere, kurucuları arasında bulunduÄŸum AK Parti üyeliÄŸinden istifa ediyorum." ifadelerini kullandı. Fırat, CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde Selahattin DemirtaÅŸ'a oy vereceÄŸini de açıkladı. 

Ä°stifa gerekçesi

Fırat, AK Parti'den istifasının ardından T24 internet sitesinin gerekçesine iliÅŸkin sorusuna o dönem BaÅŸbakanlık görevini yürüten Tayyip ErdoÄŸan'la yaÅŸadığı diyaloÄŸu anlatarak yanıtlamıştı: 

"Birinci yanıt ÅŸuydu: 'Kürtlerin devleti mi var ki dili olsun!' Ä°kinci yanıt da: Ben bu kadar gezdim DoÄŸu'yu, GüneydoÄŸu'yu, dil konusunda böyle bir taleple karşılaÅŸmadım. Tabii benim de buna bir cevabım oldu: 'Birincisi, Kürtlerin bir devleti var, o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Siz de bu devletin BaÅŸbakanısınız. Kürtler de burada oy kullanıyor ve siz BaÅŸbakan olarak herkesi temsil ediyorsunuz. Ä°kincisi, dil ile devlet arasında bir iliÅŸki yoktur. Bunun en güzel misali 150-160 devlet olmasına raÄŸmen 500 bin küsur dil olmasıdır. Üçüncüsü, ÅŸurada Atatürk'ün de kurmuÅŸ olduÄŸu bir Dil ve Tarih, CoÄŸrafya Fakültesi vardır, burada Sümer, Eti gibi ölü diller birer bölümdür ve oraya öÄŸrenciler gider, bu dilleri öÄŸrenir.' Herkes düÅŸüncesinde özgürdür ama böyle bir fikri yapıyı kabullenmem mümkün olmadığı için istifa edeceÄŸimi ilettim. Aramızda bazı özel konuÅŸmalar geçtikten sonra da istifa ettim. 2011'de de milletvekilliÄŸim de sona erdi." 

Çözüm sürecine bakış

Fırat, Erbil merkezli BasHaber'e verdiÄŸi demeçte de çözüm sürecini durdurabilmenin mümkün olmadığını belirtmiÅŸti. Fırat, "Burada sürecin hızı önemlidir. Yani biraz daha cesaretli olunursa birkaç adım daha atılırsa Kürt sorunu büyük oranda çözülmüÅŸ olur" diye konuÅŸtu.

Fırat, "Tayyip Bey’in CumhurbaÅŸkanlığı seçildikten sonra nereye gideceÄŸi bilinmez ama bunun çok iyi bir sonuç doÄŸuracağını düÅŸünmüyorum." dediÄŸi açıklamasında Selahattin DemirtaÅŸ'a oy vereceÄŸini söylemiÅŸti:

"Hepimiz oy versek bile Selahattin DemirtaÅŸ’ın seçilmesi mümkün deÄŸil ama Türkiye’de yüzde 20 bir Kürt varlığı söz konusu ve bu seçim bu varlığı gösterme konusunda çok önemli. Ä°lk defa böyle bir fırsat doÄŸuyor ve ben bir Kürt olarak her ne kadar farklı bir düÅŸüncem olsa da oyum Selahattin Bey’den yana olacak."

Kaynak: HDP, T24

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.