Sosyal Medya

Dünya

'Sorun İslam değil ümitsizlik'

ABD’ye giden Katar Emiri Tamim Bin Hamad El Tani ABD Başkanı Obama'ya mesajında, "Ortadoğu'da terörün sebebi İslam değil, Suriye, Libya, Yemen, Irak ve Gazze'deki ümitsizliktir" dedi.



Üç gün sürecek resmi temaslar için bugün ABD’ye giden Katar Emiri, ABD BaÅŸkanı Obama ile bir araya gelerek bölgesel meseleleri masaya yatıracak.

Katar Emiri Tamim Bin Hamad El Tani, görüÅŸme öncesinde Amerikan New York Times Gazetesine ‘Katar’ın ABD’ye mesajı’ baÅŸlığıyla bir makale yazdı.

Emir El Tani makalesinde, “Washington’da BaÅŸkan Obama ile bir araya geldiÄŸimde kendisine mesajım çok net olacak: OrtadoÄŸu’yu çöküÅŸün eÅŸiÄŸinden kurtarmak için birlikte çalışmalıyız” ifadelerine yer verdi.

'Sorun Ä°slam deÄŸil ümitsizlik'

Batı ülkelerinde birçok kesimin terörizmin sorumlusu olarak Ä°slam’ı gördüÄŸünün farkında olduÄŸunu belirten Emir bu yaklaşımla ilgili ÅŸu ifadeleri kullandı:

Ancak bir Müslüman olarak, sorunun Ä°slam deÄŸil ümitsizlik olduÄŸunu söyleyebilirim. Suriye ve Filistin’deki mülteci kamplarında, savaşın devam ettiÄŸi Suriye, Irak, Yemen, Libya ve Gazze topraklarında bolca görebileceÄŸiniz türden bir ümitsizlik. Avrupa’nın ve hatta ABD’nin büyük kentlerindeki yoksul mahallelerinde gördüÄŸümüz bir ümitsizlik. Ve bizler terörizm akımının önüne geçmek istiyorsak, ülke ya da din ayrımı olmayan bu ümitsizliÄŸe dikkatimizi vermeliyiz. Bu terörizme bir bahane olarak görülemez. Katar aşırı grupların barbarca eylemlerini kararlı bir ÅŸekilde kınamış ve terörle mücadele amacıyla ortaya konan inisiyatiflere destek verme konusunda kararlı davranmıştır. Ancak mermiler ve bombalar teröre karşı mücadelenin kazanılmasına yetmez. Terörizmin kökleriyle ilgilenmek daha uzun vadeli, stratejik ve derin bir yaklaşım gerektirir.

'Diktatörler varlığını sürdürdü'

Emir El Tani, terörle mücadelenin OrtadoÄŸu’daki diktatörlüklerin varlığını sürdürmesine neden olduÄŸuna da ÅŸu sözlerle vurgu yaptı:

Maalesef bazı durumlarda terörizme karşı yürüttüÄŸümüz savaÅŸ, terörün yükselmesine katkı saÄŸlayan kanlı diktatörlüklerin varlığını sürdürmesine yardımcı olmaktadır. Aşırılığa karşı mücadele yalnızca, bölge halkları bizim BeÅŸÅŸar Esed gibi halkına karşı soykırım yapan zorba diktatörleri bitirmeye odaklandığımıza ikna olursa baÅŸarılı olabilir. Ancak bunu yapma sorumluluÄŸu sadece ABD’ye ait olmamalıdır. Arap ülkeleri de Suriye’de siyasi bir çözüme ulaÅŸmak için birlikte çalışmalıdır.

'Arap gençleri umudunu koruyor'

Emir El Tani, Arap Baharı ile OrtadoÄŸu’da ortaya çıkan beklentilerle ilgili de Obama’ya ÅŸu mesajı verdi:

Geride bıraktığımız üç yıl boyunca uluslararası toplum, Arap dünyasındaki gençlerin özgürlük, adalet ve ekonomik güvenlik konusundaki beklentileri karşısında kayıtsız kaldı. Bu beklentiler kibirli güç politikalarının gölgesinde kaldı. Ancak ÅŸiddetin ve baskının getirdiÄŸi kötümserliÄŸe raÄŸmen, Arap gençleri daha iyi bir gelecek konusunda kararlı ve inançlıdır. Onlar insan onuruna saygı duyulan ve adaletin gerçek olduÄŸu bir OrtadoÄŸu için umutlanmayı sürdürecekler. Ancak biz harekete geçip onların güvenini kazanmaz ve Arap Baharı’nda uÄŸruna mücadele verdikleri deÄŸerlere baÄŸlılığımızı belirtmezsek, umutlar fazla sürmeyecektir.

Kaynak: New York Times

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.