Sosyal Medya

Dünya

ABD'de FKÖ'ye tazminat cezası

New York'ta federal jüri, Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin yönetimini, 2002-2004 arasında İsrail'in işgal ettiği topraklarda gerçekleştirilen ‘terör saldırılarından’ sorumlu tutarak zarar gören ABD’lilere 218,5 milyon dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı.



Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi topraklardaki saldırılardan zarar gören ABD vatandaÅŸlarının açtığı davaya iliÅŸkin federal jüri kararını verdi. Buna göre 2002 ile 2004 yılları arasında gerçekleÅŸen 6 ‘terör saldırısı’ nedeniyle Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) ve Filistin yönetimini sorumlu tutan jüri, saldırılarda zarar görenlere veya yakınlarına 218,5 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi.

Jüri, FKÖ'yü söz konusu saldırıları gerçekleÅŸtiren kiÅŸi ve gruplara destek vermek, malzeme temin etmek ve saldırıları onaylamakla suçladı.

Savunma avukatları, duruÅŸmada 10 ABD'li ailenin ÅŸikayetçi olarak dava açtığı saldırılarla FKÖ'nün iliÅŸkisi ya da desteÄŸi olduÄŸuna dair herhangi bir delil olmadığını savunmuÅŸtu.

‘Anti-terörizm’ yasasını dayanak göstererek tazminat talep eden aileler, Ä°srail'de deÄŸiÅŸik zamanlarda meydana gelen ve 30'dan fazla kiÅŸinin ölmesi ile 450 civarında kiÅŸinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda FKÖ'nün de payı olduÄŸunu öne sürmüÅŸtü.

Saldırılardan mahkum olan kiÅŸilerin Filistin yönetimi için çalıştıklarını ve maaÅŸ aldıklarını gösteren belgeleri mahkemeye sunan davacı avukatları, müvekkillerinin yaralanması ya da bazılarının ölmesinde FKÖ'nün bilinçli olarak sorumluluÄŸu olduÄŸunu savundu.

Filistin yönetiminin ‘hayal kırıklığı’

Filistin yönetimi, New York federal jürisinin verdiÄŸi tazminat kararı ile alakalı ‘hayal kırıklığına’ uÄŸradığını duyurdu.

Filistin Uzlaşı Hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, “New York federal jürisi, Amerikan mahkemelerinin daha önce belirttiÄŸi kanunları göz ardı etti” denildi.

Açıklamada, Filistin Uzlaşı Hükümetinin Amerikan Temyiz Mahkeme’sine söz konu karara itirazda bulunmak amacıyla baÅŸvuracağı ifade edildi.

Daha önceki duruÅŸmalarda bazı maÄŸdurlar Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi topraklarda tatildeyken maruz kaldıkları saldırılarda yaÅŸadıklarını mahkemeye anlatmıştı.

Geçen yıl benzer suçlamalarla Brooklyn federal jürisi Arab Bank'ı suçlu bulmuÅŸtu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.