Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da Türk şirketlerine yasak

Libya'daki darbe yanlısı emekli General Halife Hafter'in desteklediği Tobruk Hükümeti, ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı aldı.



BaÅŸbakanı Abdullah Sini'nin liderliÄŸindeki Tobruk Hükümeti'nin resmi internet sayfasında yer alan haberde, "Dün Beyda kentinde olaÄŸanüstü toplanan geçici hükümet bakanları Türk ÅŸirketlerini Libya'dan çıkarma kararı aldı" ifadeleri yer aldı.

Haberde ayrıca "Toplantı kapsamında yabancı ÅŸirketlerle yapılan tüm proje sözleÅŸmelerinin gözden geçirilmesine karar verildiÄŸi" dile getirildi.

Sini, geçen hafta Åžarku'l Evsat gazetesine verdiÄŸi mülakatta, Türkiye'yi Libya’nın içiÅŸlerine karışmakla suçlamış ve Libya’da faaliyet gösteren Türk ÅŸirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmiÅŸti.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise geçen perÅŸembe günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin 17 Åžubat devriminin başından bu yana Libya’nın yeniden imar ve inÅŸası ile devlet kurumlarının kapasitelerinin geliÅŸtirilmesi için saÄŸladığı desteÄŸe vurgu yapmıştı.

Libya'da emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaÅŸa baÅŸlattığı darbe giriÅŸimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiÅŸti.

Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiÅŸ hükümetine karşı geçen yılın başında baÅŸlayan darbe giriÅŸimleri, ülkeyi iç savaÅŸa sürüklemiÅŸti.

Ülkedeki iç savaÅŸ, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediÄŸi "Libya Åžafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediÄŸi, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli General Halife Hafter'e baÄŸlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi ÅŸehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaÅŸanıyor.

Trablus Hükümeti'nin kontrol ettiÄŸi baÅŸkent Trablus, Misrata, Bingazi ve Beni Velid kentlerinde ticari faaliyetlerde herhangi bir yasaklama ve engelleme ile karşılaşılmazken çatışmalar sebebiyle Libya'daki Türk vatandaÅŸları tahliye edilmiÅŸti.

Tobruk Hükümeti'ne baÄŸlı güçler ülkenin doÄŸusunda Tobruk, Beyda ve Ecdebiye kentleriyle batıda Zintan ve Zaviye ÅŸehirlerini elinde bulunduruyor.  

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.