Sosyal Medya

Sağlık

İlaçların içinde domuz katkısı çıktı!

Domuz dinimizce haramdır. Sağlık için ilaçların içinde kullanılıyorsa o zaman caiz midir? Bakanlık ve İlahiyatçılar bu sorunun cevabını verdi



Mide rahatsızlığından dolayı doktorunun verdiÄŸi Kreon adlı ilacın Prospektüsünü inceleyen bir vatandaÅŸ ilacın içinde besinleri sindirmek için bulunan enzimlerin, domuzun pankreas salgı bezlerinden elde edildiÄŸini öÄŸrenince ilacı kullanmayı bıraktı.

Doktoruyla görüÅŸerek ilacın içindeki maddeyi soran vatandaÅŸ, doktorunun verdiÄŸi cevap karşısında tatmin olmayınca bu sefer de dinimizce haram olan domuz ürünlerinin ilacın içinde olmasının caiz olup olmadığını araÅŸtırmaya baÅŸladı.

Tedirgin eden domuz katkısı jelatinler vitaminler olmak üzere birçok ilacın içerisinde yer alıyor. Müslümanlar bu ilaçların içinde kullanılan maddeleri bilmeden saÄŸlıkları için kullanmaya devam ediyor.

Peki, ilaçların içinde bulunan domuz ürünlerinden dolayı vatandaÅŸ ne yapacak? SaÄŸlık Bakanlığı ve ilahiyatçılar bu konuya nasıl bakıyorlar?

DOKTORLAR Ä°KÄ°YE AYRILDI

Bazı ilaç üretici firmalarının domuz ürünlerinin bulunduÄŸu jelatin kullanması helal haram tartışmalarını ortaya çıkardı. Doktorlar bu konu da ikiye ayrıldı.
Doktorların bir kısmı haram olduÄŸunu düÅŸünerek hastalarına bu ilaçları vermeyeceÄŸini kimi doktor ise domuz katkısı var diye ilaçların verilmediÄŸinde hastaların saÄŸlığı ile oynanacağını açıklaması üzerine kafalar iyice karıştı.

KULLANILAN ORAN ÇOK AZ

SaÄŸlık Bakanlığı yetkilileri, ilaçların içinde etken madde olarak domuz materyali kullanıldığı ancak bu materyaller çok az bir oran da ilaçların içinde kullanıldığını söyledi.
Bakanlık yetkilileri domuz jelatinleri yerine inek jelatinlerinin kullanılmasını istediklerini ancak kimsenin buna yanaşmadığı belirtildi.
Yetkililer, ”Domuz jelatinlerine oranla diÄŸer jelatinler çok pahalı. Bu yüzden kimse bunu üretmiyor. Bakanlık tarafından denetlenerek ilaçlar kullanıma sunuluyor. Alternatifi olmadığı zaman bu ilaçların kullanımın da sakınca yok. SaÄŸlık için gerekli olduÄŸu takdir de içeriÄŸin de domuz jelatini bulunan ilaçların kullanılması gerekiyor” dedi.

ÜRETÄ°CÄ° FÄ°RMALARIN BELÄ°RTMESÄ° GEREKÄ°YOR

Üretici firmaların açıkça ilaç Prospektüsünde ilaç kutularının üstünde hangi hayvanın enzimleri kullanıldığını belirtmesi gerektiÄŸini söyleyen Ä°laç Dağıtım Merkezi BaÅŸkanı Burhan Ä°sen;
“Ä°laçların enzim karışımı genel de domuzdan yapılıyor. Ä°laç üretimlerini genel de yurt dışından yapılıyor ve orada da domuzun pankreas salgı bezleri kullanılıyor. Bize düÅŸen görev ilaç dağıtımında her ÅŸeye dikkat etmektir. Üretici firma Türkiye'den onayı ve ruhsatı alıyor. Biz de bu ruhsat ve onayların doÄŸrultusunda ilaç dağıtımını yapıyoruz.  Dinimizce domuz tabi ki haramdır” dedi

ZARURET VARSA KULLANILIR AMA…

Ä°slam dininin zaruretleri göz önünde bulundurduÄŸunu vurgulayan Eski Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan,
“Domuz ve ürünleri kesinlikle haramdır ama bir ilaç da diyelim ki domuzdan bir ÅŸey var doktor zaruret olduÄŸunu ve bir alternatifi olmadığını illa tedavi için bu ilacın kullanılması gerektiÄŸini söylediyse kullanabiliriz. Alternatifi varsa kesinlikle kullanamayız. Müslümanların kullanacakları ilaçların içinde neler olduÄŸunu mutlaka sorup öÄŸrensinler” dedi.

Kaynak: Haber7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.