Sosyal Medya

Güncel

Artık molotof silah maske de suç aleti

Tüm engelleme çabalarına karşın İç Güvenlik Paketi'nin ilk 10 maddesi geçti. Eylemde yüzünü kapatana ağır cezalar geldi. Polisin gözaltı, arama ve dinleme yetkisi genişledi.



Meclis'te hafta boyunca devam eden Ä°ç Güvenlik Paketi'nde en tartışmalı maddelerden ilk 10'u dün Meclis'ten geçti. Dört gün boyunca muhalefetin usul tartışmaları ve gündem dışı söz alarak görüÅŸmeleri kilitleme çabaları nedeniyle görüÅŸmelerine dahi baÅŸlanamayan paketle ilgili sabah 05.00'e kadar yapılan çalışmalarla en tartışmalı ilk 10 madde kabul edildi.

MUHALEFETE RAÄžMEN

TBMM Genel Kurulu'nda Ä°ç Güvenlik Paketi görüÅŸmelerinde fiziksel kavgalar çıkması, yasanın görüÅŸülmesini engelliyordu. Taktik geliÅŸtiren iktidar, kavgacı milletvekillerini Meclis'e getirmedi, gelen vekillere de "Ne söylenirse söylensin, karşılık vermeyin, kavgaya girmeyin" talimatı verildi. Saat 24.00'e kadar BaÅŸkanlık Divanı'nda AyÅŸenur Bahçekapılı otururken, bu saatten sonra Sadık Yakut görevi devraldı. Muhalefet sözlü sataÅŸmaları, hakarete varan ifadeler ve oturma eylemlerine karşın, Yakut yasayı görüÅŸtürmeyi sürdürdü. Kabul edilen maddeler ve getirdiÄŸi deÄŸiÅŸiklikler ÅŸöyle:

ARAMA YETKÄ°SÄ° GENÄ°ÅžLEDÄ°:

Aranan kiÅŸiye, arama yapıldığına iliÅŸkin belge verilecek. Polis, baÅŸkalarının can güvenliÄŸini tehlikeye düÅŸürenleri, kendine zarar verenleri koruma altına alabilecek, olay yerinden uzaklaÅŸtırabilecek.

EVDE-Ä°ÅžYERÄ°NDE Ä°FADE:

Polis, ÅŸikâyetçi ve tanıkların ifadelerini, eÄŸer kendileri karakola, emniyete gelmek istemiyorsa, gidip evinde ya da iÅŸyerinde alabilecek.

MOLOTOF ATANA SÄ°LAHLI MÜDAHALE:

Polis, kendine, baÅŸkasına, iÅŸyerlerine, konutlara, kamu binalarına, ibadethane, okul vs binalarına molotof, yanıcı, patlayıcı, yaralayıcı silahla saldıran, saldırmaya teÅŸebbüs edenlere karşı silah kullanabilecek.

48 SAATE KADAR DÄ°NLEME YETKÄ°SÄ°:

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakim onayına sunulacak. Aynı durum Jandarma için de geçerli olacak.

YÜZÜ KAPATMAK YASAK

Eylemlerde kimliÄŸini gizlemek için yüzünü poÅŸu, maske vs gibi eÅŸyalarla kapatanlara ağır cezalar getiren maddeler de kabul edildi. Eylemde yüzünü kapatanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu kiÅŸiler ÅŸiddete de baÅŸvurursa, molotof atarsa, ceza 4 yıldan baÅŸlayacak. Eylemlerde gerçek veya tüzel kiÅŸilerin mallarına zarar verenlere, devletin karşıladığı zarar rücu ettirilecek. Zarar, eylemciye ödetilecek

MOLOTOFA 4 YILA KADAR CEZA

Eylemlerde havai fiÅŸek, molotof, demir bilye ve sapan bulundurulması yasak olacak. Bu eÅŸyaları taşıyanlar 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Örgüt amblemi, iÅŸaretleri taşıyan, üniformasını giyerek eylem yapanlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

KÄ°RALIK ARAÇLARI POLÄ°S TAKÄ°P EDECEK

Paketle "kiralık ve çalıntı" araçlar da kontrol altına alınmış olacak. Tasarıya eklenen bir maddeyle "Rent a car" firmaları, araç kiralayan müÅŸteri bilgilerini Emniyet'in kullandığı "Pol-Net" programıyla entegre olacak bir programa girecek. Böylece polis, suç eylemlerinde kullanılan ya da kullanılma ÅŸüphesi bulunan araçların bilgisine anında ulaÅŸabilecek

Sabah 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.