Sosyal Medya

Güncel

Uzmanlar Şah Fırat Operasyonu'nu değerlendirdi? Türkiye toprak mı kaybetti?

Türkiye, Şah Fırat Operasyonu'yla birlikte gerçekten de toprak mı kaybetti?



Süleyman Åžah Türbesi'ne yönelik, Suriye sınırını geçerek düzenlediÄŸi sınır ötesi operasyonu olanÅžah Fırat'ın sonuçları tartışılmaya devam ediyor.

Ä°ktidar kanadı operasyonu “Büyük baÅŸarı” olarak nitelendirirken, muhalefet “Ülke dışındaki tek vatan toprağını bırakıp kaçtık, Lozan’dan beri ilk kez toprak kaybettik” dedi.

Süleyman Åžah Türbesi Saygı Karakolu'nda bulunan 38 askerin, ağır silahlı IŞİD güçlerinin olası bir saldırısına direnmesi mümkün müydü? Muhtemel bir IŞİD saldırısında oluÅŸacak ağır kaybın hesabını kim verecekti? EÄŸer böyle bir saldırı olsaydı Türkiye doÄŸrudan savaÅŸa girmek zorunda kalmayacak mıydı?

SÜLEYMAN ÅžAH TÜRBESÄ° TÜRKÄ°YE Ä°ÇÄ°N NEDEN ÖNEMLÄ° / OKUMAK Ä°ÇÄ°N TIKLAYIN

Peki uzmanlar bu duruma ne diyor?

"HERHANGÄ° BÄ°R TOPRAK KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Özdem SANBERK (Emekli Büyükelçi): O türbe ilk kez taşınmıyor. Tehdit dolayısıyla, yine Suriye içerisinde bir baÅŸka noktaya taşınıyor. Toprak kaybı söz konusu deÄŸil. Türkiye kendisine yönelik bir tehditten etkilenmemek için üzerine düÅŸeni yaptı.

"BU BÄ°R DÖNÜM NOKTASI OLABÄ°LÄ°R"

Mesut ÜLKER (Milli Güvenlik ve Dış Politika Uzmanı): Operasyon baÅŸarılı ve yerinde bir adım oldu. TSK’nın orta seviyede bir operasyonudur. Bu, bir dönüm noktası da olabilir. Bölgede gerçekleÅŸebilecek olaylarda Türkiye artık çok daha dikkatli olmalı.

"38 ASKER IŞİD'E DİRENEMEZDİ"

Prof. Dr. Mustafa AYDIN (Kadir Has Üniversitesi Rektörü): Zamanında, doÄŸru yapılmış bir tahliye. Oradaki 38 askerin, ağır silahlı IŞİD güçlerinin olası bir saldırısına direnmesi mümkün olmazdı. Onları korumak için gerekecek bir operasyon da Türkiye’yi doÄŸrudan savaşın içine çekerdi.

"KÖTÜ OLASILIK ÖNLENDÄ°"

Prof. Dr. Sedat LAÇÄ°NER (18 Mart Üniversitesi Rektörü): Tahliyeyi bir tedbir olarak görmek gerekir. Askerlere saldırı olması durumunda çok daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınabilirdi. Türkiye bu adımla Musul’da yaÅŸananları Suriye’de önlemiÅŸ oldu.

"CUMHURÄ°YET TARÄ°HÄ°NÄ°N Ä°LK TOPRAK KAYBI"

Faruk LOÄžOÄžLU (CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı): Türkiye’nin stratejik yer ve konumu bakımından, operasyonun çok vahim sonuçları var. Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk defa toprak kaybına uÄŸramıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı ilk defa olduÄŸu yerden indirilmiÅŸtir. Bu, bir geri çekilmedir.

DAVUTOÄžLUN'DAN ÅžAH FIRAT OPERASYONU'NA Ä°LK AÇIKLAMA

"PRESTÄ°J KAYBI ÜZÜCÜ"

Prof. Dr. Hüseyin BAÄžCI (ODTÜ Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölüm BaÅŸkanı):  Askerlerin güvenliÄŸinin saÄŸlanması yerinde bir karar ama türbenin yıkılması ve taşınması prestij kaybıdır. Türkiye’nin, kendisi için çok önemli olan ve yıllardır koruduÄŸu bir alanı terk etmesi üzücü.

"BAŞARI DEĞİL AMA DOĞRU HAREKET"

Hüseyin PAZARCI (Uluslurarası Hukuk Profesörü): Bir yerin terk edilmiÅŸ olması baÅŸarı sayılamaz. Ancak IŞİD’in yarattığı tehlike nedeniyle, orada Türkiye’yi savaÅŸa sürükleyecek bir tehdit oluÅŸuyordu. Bu tehdidin engellenmesi doÄŸru hareket. Hukuki bir kayıp yok; Türkiye egemenlik haklarını bırakmış deÄŸildir.



KAYNAK: Ajanslar 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.