Sosyal Medya

YaÅŸam

Kara kış en çok onları vurdu!

Havaların soğuması ile birlikte evsizlerin yaşam mücadelesi de iyice zorlaştı.



Havaların soÄŸuması ile birlikte evsizlerin yaÅŸam mücadelesi de iyice zorlaÅŸtı. Ä°stanbul’da 392 evsiz BüyükÅŸehir Belediyesi’ne baÄŸlı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından Zeytinburnu Spor Salonu’nda misafir ediliyor. Ancak belediyenin tüm evsizlere yetiÅŸemediÄŸini belirten Åžefkat-Der BaÅŸkanı Hayrettin Bulan, sokakta yaÅŸam mücadelesi verenlerin sayısının 10 binin üzerinde olduÄŸunu söylüyor. Naylondan yaptıkları çadırların içerisinde yaÅŸamaya çalışan insanların iç burkan görüntüleri Bulan’ın iddiasını doÄŸruluyor.

‘ACÄ°L ÖNLEM’ ÇAÄžRISI

Ä°stanbul genelinde 10 bin civarında evsiz bulunduÄŸunu belirten Bulan, Suriye’den gelen göçmenlerin bu rakama dâhil olmadığını ifade etti. Vahdet’e açıklamalarda bulunan Åžefkat-Der BaÅŸkanı Hayrettin Bulan ÅŸunları söyledi: “Ağır kış ÅŸartları sokakta yaÅŸamayı zorlaÅŸtırıyor. MaÄŸdur insanların sayısı gittikçe çoÄŸalıyor. Sokakta yaÅŸamaya çalışan insanlara ek olarak Suriye’den göç eden insanların da eklenmesi maÄŸduriyeti daha da arttırıyor. Buna acil önlem alınmazsa ürkütücü sonuçlar doÄŸabilir”

“CAMÄ°LER SIÄžINAK OLARAK KULLANILABÄ°LÄ°R”

Camilerin 
zor durumda olan sokakta yaÅŸayan insanlar için barınak olabileceÄŸini söyleyen Bulan, “Diyanet’in ÅŸuan her bölgede var olan camilere birer yetkili göndererek en azından kış mevsimlerinde yardım etmesi gerekir” önerisinde bulundu.

“HERKESÄ°N BAÅžINA GELEBÄ°LÄ°R”

Åžefkat-Der’in açtığı barınaklardan birinde sorumlu olarak görev yapan ‘Derman’ lakaplı 47 yaşındaki H.K. sokaklarda yaÅŸayan insanlar denilince akla ÅŸarapçılar ve dilencilerin geldiÄŸini, ancak bu durumun herkesin başına gelebileceÄŸini söylüyor. Aralarındaki arkadaÅŸlarının birçoÄŸunun düzgün bir meslek ve yaÅŸam sahibi iken iÅŸlerinin bozulması, eÅŸlerinden boÅŸanma gibi türlü sebeplerle bu ortama düÅŸtüklerini belirten ‘Derman’ bu durumdaki insanların iÅŸ hayatına katılımlarında da eski borçları sebebiyle birtakım sorunlar yaÅŸadıklarını ve ‘kaçak, göçek’ çalışmak durumunda kaldıklarını söylüyor.

“TOPLUMA KAZANDIRILMAK Ä°STÄ°YORUZ”

Bir baÅŸka kimsesiz olarak sokakta yaÅŸayan B.Y. (32), “Mesleksiz kaldığım için deÄŸil, psikolojimin ağırlaÅŸmasından dolayı artık iÅŸ yapamaz hale geldim. Åžu anda Ä°stanbul’da tedavi görüyorum. Çözüm sadece 3 ay barınma yerleri deÄŸil. Belirli oranda özürlü, kimsesi olmayan ve psikolojisi bozuk, toplumdan dışlanmış insanları devletin tıbbi destek de vererek topluma kazandırması gerekiyor” diyor.

77’LÄ°K AMCA BARINAKTA ÖLÜMÜ BEKLÄ°YOR!

Derman’, ağır kış ÅŸartlarında dışarıda kalmak zorunda olan hasta ve yaÅŸlılar için durumun daha da vahim olduÄŸunu ÅŸu cümlelerle izah ediyor: “8 yıldır sokaklarda yaÅŸayan G. A. Amca (77) parası olmadığı için tuvalet ihtiyacını bile karşılayamıyordu. Huzurevi için müracaatta bulundu. Altı aydır sıra bekliyor. Belki bizim yanımızda ölecek”

AKOM’UN ÇALIÅžMALARI YETERLÄ° MÄ°?

Evsiz vatandaÅŸlar AKOM tarafından Zeytinburnu’nda hazırlanan spor salonunda ağırlanıyor. 8 Aralık’ta açılan misafirhane Mart 2015 sonuna kadar hizmet verecek. Evsizler 1 Nisan’da kalan 8-9 ayı yine sokakta geçirmek üzere kapının önüne konulacak. Ä°stanbul’da tek evsizler barınağı olan Zeytinburnu Spor Salonu’nda sokakta kalan 374'ü erkek, 18'i kadın toplam 392 vatandaÅŸ kalıyor. Belediye’nin geçici tedbir anlamında önlem aldığını vurgulayan uzmanlar konuya köklü bir çözüm getirilmesi çaÄŸrısında bulunuyorlar.



KAYNAK: AjansHaber 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.