Coğrafyamız
"Savaş Suçlularını ve İnsan Hakları İhlallerini Açıklayabiliriz"
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, raporlarına rağmen Suriye'deki insan hakları ihlâllerinin hesabının sorulmadığını, suçluların isimlerini açıklamayı değerlendirdiklerini duyurdu.
BM Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu, hazırladıkları raporlarda Suriye'de iÅŸlenen suçların detaylarını defalarca uluslararası topluma sunduklarını ancak hesap sormaya yönelik bir geliÅŸme olmadığını belirterek, suçluların isimlerini kamuoyuna açıklama seçeneÄŸini deÄŸerlendirdiklerini duyurdu.
Komisyon üyeleri, gayrı resmi toplantıda BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki insan hakları ihlâllerine iliÅŸkin 9. raporları hakkında bilgi verdi.
Toplantının ardından Ä°ngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, Komisyon BaÅŸkanı Paulo Sergio Pinheiro ve üyeler Vitit Muntarbhorn, Karen Koning Abuzayd ve Carla Del Ponte ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
'Ä°simleri açıklama seçeneÄŸini deÄŸerlendiriyoruz'
Komisyon BaÅŸkanı Paulo Sergio Pinheiro da Suriye'de insan hakları ihlalleri, savaÅŸ suçu ve insanlığa karşı suçlardan Suriye rejiminin sorumlu olduÄŸunu söyledi.
Suriye'de iÅŸlenen suçların faillerinin hesap vermeleri gerektiÄŸine vurgu yapan Pinheiro, "Uluslararası toplumu, Suriye'de iÅŸlenen suçların faillerinin yargılanması için tüm seçenekleri deÄŸerlendirmeye ikna etmeye çalışıyoruz. Bu savaşın kurbanları görmezden gelinmemeli" dedi.
Komisyon üyesi Vitit Muntarbhorn da konuÅŸmasında Suriye'deki insan hakları ihlallerine karışan kiÅŸi ve grupların listesinin kendilerinde bulunduÄŸunu belirterek, "Suriye'de insan hakları ihlâllerine karışanların isimlerini kamuoyuna açıklayıp açıklamama seçeneÄŸinin artılarını eksilerini deÄŸerlendiriyoruz" diye konuÅŸtu. Muntarbhorn ayrıca, çocuların da intihar saldırıları gibi olaylarda kullanıldıklarına dikkat çekti.
Üyelerden Carla Del Ponte ise kendilerine verilen görev doÄŸrultusunda raporlar hazırladıklarını ancak hiçbir ÅŸeyin deÄŸiÅŸmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaÅŸadığını vurgulayarak, "Bu raporları hazırlıyoruz, ancak hiç kimseden hesap sorulmuyor" dedi.
'katliamın sorumluluğu rejime ait'
Toplantıda konuÅŸan Ä°ngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, komisyonun Suriye'de iÅŸlenen 'korkunç' insan hakları ihlalleri ve Suriye rejiminin sivillere yönelik saldırılarını gözler önüne serdiÄŸini söyledi.
Rejimin, hava saldırıları ile sivillerin gıda, tıbbi gereçler ve elektriÄŸe ulaşımını engellediÄŸini anlatan Grant, hastanelere ulaÅŸmaya çalışan yaralıların da tutuklandığını dile getirdi.
Suriye'de insan hakları ihlallerinin iÅŸlendiÄŸini vurgulayan Grant, "Suriye rejiminin ülkedeki insan hakları ihlâllerinin faili olduÄŸu açıktır ve sivillerin korunmasındaki birinci sorumluluk da rejime aittir" diye konuÅŸtu.
Ä°ngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, Ä°ngiltere'nin sorumlulardan hesap sorulmasını istediÄŸini de kaydederek, "BM Suriye AraÅŸtırma Komisyonu'nun cezai soruÅŸturma yürütmek isteyen ülkelerle Suriye'de insan hakları ihlallerine karışanların bilgilerini paylaÅŸma kararından memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Komisyon raporu
Merkezi Cenevre'de bulunan Komisyon'un son raporunda, Suriye'deki savaşın beÅŸinci yılına yaklaÅŸtığı ve "akla hayale sığmaz suçların" her gün iÅŸlenmeye devam edildiÄŸi ifade edilerek, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım aÄŸları, apartmanlar, pazarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin katliamına neden olduÄŸu belirtildi.
Komisyon Suriye'deki savaÅŸ suçları ve insan hakları ihlâlleriyle ilgili raporu, tanık beyanları, uydu fotoÄŸrafları ve bazı belgelere dayanıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde geçen yıl hazırlanan ve Suriye'deki savaÅŸ suçlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini öngören karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmiÅŸti.
Al Jazeera, AFP ve AA
Henüz yorum yapılmamış.