Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hadi Aden'de görüşmelere başladı

Yemen'de Şii Husilerin ev hapsinden kurtularak Aden'e giden Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, bazı kentlerin valileriyle bir araya geldi.



Anadolu Ajansı'na konuÅŸan ve adının açıklanmasını istemeyen CumhurbaÅŸkanlığı'ndan bir yetkili, Hadi'nin, Aden kentinde Vali Abdülaziz bin Habtur, Dali Valisi Ali Kasım Talib, Lahac Valisi Ahmed Abdullah Mecidi, Ebyen Valisi Cemal Akil, Sukatra Valisi Said Bahakibe'nin yanı sıra '4. Askeri Bölge' Komutanı TuÄŸgeneral Nasır Tahiri ile görüÅŸtüÄŸünü söyledi.

 

 

 

Valilerle ülkede yaÅŸanan siyasi ve güvenlik sorunlarının görüÅŸüldüÄŸü toplantıda, Hadi'nin cumhurbaÅŸkanlığı görevini sürdüreceÄŸini belirttiÄŸini ifade eden yetkili, görüÅŸmede ayrıca 'anayasanın meÅŸruiyetinin korunmasının önemine deÄŸinildiÄŸini' kaydetti.

'BaÅŸkenti terk edin'

Åžii Husilerin darbesinden bu yana Yemen'in baÅŸkenti Sana'da tutulduÄŸu ev hapsinden kurtularak Husi karşıtlarının güçlü olduÄŸu memleketi Aden'e giden CumhurbaÅŸkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi, Al Jazeera televizyonu aracılığıyla Husilere "Sana'yı terk edin" çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Hadi'nin açıklaması, Husiler tarafından evi basılmak suretiyle, zorla görevi bıraktığını açıklaması ve istifasının resmiyeti olmaması dolayısıyla CumhurbaÅŸkanı sıfatıyla yayınlandı.

Açıklamasında yaÅŸananları 'darbe' olarak tanımlayan Hadi, Husileri daha kapsayıcı bir anayasa oluÅŸturmak için masaya oturmaya davet etmiÅŸti.

Hadi ayrıca milislerin kontrolünde olmadı gerekçesiyle toplantının yerinin Aden veya Taiz ÅŸehirleri olabileceÄŸini ifade etti.

'BaÅŸkenti deÄŸiÅŸtirin'

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde 15 Åžubat'ta düzenlenen 'GeniÅŸletilmiÅŸ Ulusal BuluÅŸma' toplantısında taraflar "Sana'dan baÅŸka bir kentin baÅŸkent yapılması" çaÄŸrısı yapmıştı. Açıklamada uluslararası toplumun bu karara destek vermesi istenmiÅŸti.

BMGK ise, 16 Åžubat'ta Yemen'in baÅŸkenti Sana'da, hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Åžii Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini çekmeleri ve siyasi liderleri koÅŸulsuz serbest bırakmaları çaÄŸrısı yapmıştı.

UzlaÅŸmaya raÄŸmen çatışmalar durmadı

Yemen’de, cuma günü BM aracılığıyla gerçekleÅŸen görüÅŸmeler sonucunda taraflar Halkların GeçiÅŸ Konseyi’ni oluÅŸturma konusunda uzlaÅŸmıştı.

BM adına arabuluculuk faaliyetleri yürüten Cemal Benomar, “Bu nihai bir anlaÅŸma deÄŸil ancak daha kapsamlı bir anlaÅŸmanın yolunu açan önemli bir geliÅŸme” dedi.

Varılan anlaÅŸmaya göre, Halkların GeçiÅŸ Konseyi oluÅŸturulacak, Yemen’deki iki ayrı yasama organı geçiÅŸ sürecini idare etmek için birlikte çalışacaktı.

AnlaÅŸmaya raÄŸmen ülkenin farklı bölgelerinde çatışmalar sona ermedi. Aden ve Dali bölgelerindeki çatışmalarda 3 kiÅŸi hayatını kaybetti.

4 aydır başkentteler

Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, 4 aydan beri baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.

CumhurbaÅŸkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı.

Parlamento feshedildi

Husiler, Cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti. Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor. Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.