Sosyal Medya

Güncel

İç güvenlik paketinde 10 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde 10 madde kabul edildi.



TBMM Genel Kurulu'nda, "Ä°ç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının ilk 10 maddesi kabul edildi.

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre, elle dıştan kontrol hariç kiÅŸinin üstü ve eÅŸyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceÄŸi kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kiÅŸiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.

Polis, baÅŸkalarının can güvenliÄŸini tehlikeye düÅŸürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluÅŸturmadığı takdirde, kiÅŸinin can güvenliÄŸinin saÄŸlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaÅŸtırabilecek.

Polis sadece, "müÅŸteki, maÄŸdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya iÅŸ yerinde ifadelerini alabilecek.

Polis, kendisine veya baÅŸkalarına, iÅŸ yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kiÅŸilerin tek tek veya toplu halde bulunduÄŸu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boÄŸucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teÅŸebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek. 

Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüÅŸlerinin dağıtılmasında, gerektiÄŸinde boyalı su da kullanılabilecek.

Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya Ä°stihbarat Dairesi BaÅŸkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletiÅŸimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri deÄŸerlendirilirken; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.

FAALÄ°YETLER DENETLENECEK

Tasarı, yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olarak belirlenerek, istihbarat faaliyetlerindeki gizliliÄŸin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliÄŸin saÄŸlanmasını da amaçlıyor.

Tasarı, kanuna aykırı ve keyfi uygulamalara yol açılmaması için denetimi de getiriyor. Faaliyetlerin denetimi; sıralı kurum amirleri, mülki idare amirleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve ilgili bakanlığın teftiÅŸ elemanlarınca yılda en az bir defa yapılacak. Bu faaliyetler BaÅŸbakanlık TeftiÅŸ Kurulu'nca da denetlenebilecek. Denetimlerin sonuçları, rapor halinde TBMM Güvenlik ve Ä°stihbarat Komisyonu'na sunulacak.

Polis tarafından yapılan önleme dinlemelerine iliÅŸkin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda yapılan bu deÄŸiÅŸikliklerle uyumlu olacak ÅŸekilde Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidiliyor. Bu tasarıda da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin yine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulması; yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olması ve denetim mekanizması getirilmesi yer alıyor.

MOLOTOF Ä°LE DEMÄ°R BÄ°LYE DE SUÇ KAPSAMINDA SAYILACAK

Toplantı veya gösteri yürüyüÅŸlerinde, "havai fiÅŸek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak.

Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak. Bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, iÅŸaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiÅŸ, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Tasarı, kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüÅŸüne katılmayı suç kapsamına alıyor.

Åžiddet olaylarının yaygınlaÅŸarak kamu düzeninin ciddi ÅŸekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda, kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kiÅŸilerin mallarına verilen zararların devletçe karşılanması halinde, ilgili idare bunu sorumlulara rücu edecek.

Terör örgütünün propagandasına dönüÅŸtürülen toplantı ve gösteri yürüyüÅŸlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu suçu iÅŸleyenlerin cebir ve ÅŸiddete baÅŸvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı 4 yıldan az olamayacak.

TBMM BaÅŸkanvekili Sadık Yakut, tasarının 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleÅŸime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine Yakut, birleÅŸimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

MUHALÄ°FLER OTURMA EYLEMÄ° YAPTI

Ä°ç güvenlik paketinin tümü üzerindeki görüÅŸmelerinde TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı gruplara söz vermek için anons etti. Ancak muhalefet milletvekilleri, pakete tepkileri nedeniyle usul tartışmasını sürdürmek istedi. Ancak Bahçekapılı sırasıyla muhalefet partilerinin temsilcilerine üçer defa seslendi ve konuÅŸmaları için kürsüye davet etti. Ancak muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı ve paket üzerindeki itirazlarını baÅŸkanlık divanı önünde Bahçekapılı'ya ilettiler.

Muhalefet milletvekilleri kürüye çıkmadı ve bunun üzerine AK Parti Çankırı milletvekili Ä°dris Åžahin kürsüye davet edildi. Kürsüye çıkan ve konuÅŸmasını tamamlayan Åžahin, AK Partili milletvekillerini alkışları arasında yerine oturdu.

Muhalefet milletvekilleri ise TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı'ya tepkilerini dile getirdi. Bahçekapılı, muhalefet milletvekillerini tepkilerine aldırış etmedi ve soru-cevap bölümene geçti. Soru cevap kısmında da kimse soru sormayınca birleÅŸime 15 dakika ara verdi. Tümü üzerinden görüÅŸmelerin bu ÅŸekilde tamamlanmasını üzerine AK Partili milletvekilleri alkışladı.

BirleÅŸimin açılmasının ardından tümü üzerinde oylama yapıldı ve bölümlere geçildi. Bölümlerde de muhalefet tepkilerini sürdürdü ve kürsüye çıkmadı.

Bu sırada ise çok sayıda CHP ve HDP'li milletvekili kürsü önünde otura eylemi yaptı. Milletvekilleri, 'Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz', 'FaÅŸizme karşı omuz omuza', 'FaÅŸizme, darbeye geçit yok' sloganları attı.

Bu eylem sırasında TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı görüÅŸmeleri sürdürdü ve 1'nci maddeye geçti. Ardından da birinci madde kabul edildi.

'EÅžKIYA, AHLAKSIZ' ATIÅžMASI

TBMM Genel Kurulu'nda TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı ile CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay arasında 'EÅŸkıya ve ahlaksız' tartışması yaÅŸandı.

Ä°ç güvenlik paketi görüÅŸmelerinde muhalefet milletvekilleri TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı'nın yönetim ÅŸeklini ağır dille eleÅŸtirdi.

Söz alarak kürüyse çıkan CHP'li Altay, TBMM BaÅŸkanvekili Bahçekapılı'ya sert sözlerle yüklendi. Altay, “Benim gözümde siz TBMM BaÅŸkanvekili deÄŸilsiniz. Benim nezdimde bir eÅŸkıyasınız. Siz eÅŸkıyasınız. EÅŸkıya ve ahlaksız tutumunuzdan vazgeçin" dedi.

Bahçekapılı ise, “Çok da umurumdaydı. EÅŸkıya da sensin, ahlaksız da sensin" diye cevap verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.