Sosyal Medya

Sağlık

Milli ilaç üretiminde dev adım

Türkiye’nin 2023 vizyonu içerisinde yer alan yerli ilaç üretimine yönelik araştırma başlatan bilim adamları, TÜBİTAK desteğiyle yerli ilaç üretimi yolunda büyük bir adım attı. Sentezlenen bir türev, bileşik olarak kullanılmaya başlandığında, milyarlarca dolar Türkiye’nin cebinde kalacak



Türkiye’nin en çok ithal ettiÄŸi yüksek maliyetli ilaçların yerli kaynaklarla üretilmesi için düÄŸmeye basan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBÄ°TAK aracılığıyla “Milli Ä°laç Projesi” üzerinde yapılacak araÅŸtırmalara büyük destek vermeye baÅŸladı. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında saÄŸlık öncelikli sektörler arasına alınırken, ilaç ve tıbbi cihaz teknolojileriyle ilgili adımların önünün açılması kararlaÅŸtırıldı.

YYÜ KOLLARI SIVADI

Yüzde yüz yerli ilaç üretimi kararı üzerine iÅŸe koyulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kimya Bölümü, TÜBÄ°TAK ve AB desteÄŸiyle çalışmalarına baÅŸladı. 2023 hayalleri yolunda büyük adım atılmasını saÄŸlayan Kimya Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Arif Kıvrak, ana hedeflerinin sentezleyerek elde ettikleri bir organik malzemenin ilaç olarak kullanılmasını saÄŸlamak olduÄŸunu belirtti.

‘Ä°NÅžALLAH SONUCA ULAÅžACAÄžIZ’

AB destekli projede ‘Tiyanokarbol türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu’ kapsamında farklı heterohalkalı yapıları sentezleyip, elde edilen yapıların ilk defa kendi araÅŸtırma grupları tarafından karakterize edildiÄŸini anlatan Doç. Dr. Arif Kıvrak, “Ä°nÅŸallah sentezlediÄŸimiz bir türev, ilaç olarak herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir bileÅŸik olacaktır” dedi.

MÄ°LYARLARCA DOLAR CEBÄ°MÄ°ZDE KALACAK

Türkiye’nin 2023 yılı ana hedefleri arasında saÄŸlık alanında özellikle yüzde yüz yerli ilaç için büyük bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Doç. Dr. Arif Kıvrak, proje ile Türkiye’ye büyük katkı saÄŸlanacağını belirterek, “Dünya piyasasında bilinen önemli ilaç ÅŸirketleri yıllık milyarlarca dolar ciro yapıyor. Bizim herhangi bir maddemiz ilaç potansiyelini bulduktan sonra eminim ki ülkemiz milyarlarca dolar kâr edecek” dedi.

YENÄ° Ä°ÅžBÄ°RLÄ°KLERÄ° Ä°LE HEDEFE ULAÅžILACAK

Türkiye’de yerli ilaç olmadığını, ancak ülkedeki ilaç fabrikalarının çoÄŸunluÄŸunun yurtdışındaki fabrikalardan patent satın alarak üretim yaptığını aktaran Doç. Dr. Arif Kıvrak, bunun dışında ülkedeki fabrikaların patent süreleri biten ilaçları, jenerik ilaç dedikleri aktif maddesi aynı olan ilaçlar ÅŸeklinde ürettiÄŸini ifade etti. Kıvrak, ileriki yıllarda ilaç fabrikaları ve üniversite iÅŸbirlikleri ile Türkiye’nin yerli ilaçlarını piyasaya çıkaracağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.