Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Musul'u havadan vurmak makûl değil'

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Musul gibi IŞİD'in sivillerin içinde yaşadığı bölgelerde hava harekâtının etkili olmayacağını söyledi, "Kenti havadan vurmak makûl değil. Çünkü sonuçları korkunç olacaktır" dedi.



Al Jazeera’da ‘Günün Röportajı’ programına katılan Fuad Masum, ABD liderliÄŸindeki koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’de gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava saldırılarının bazı bölgelerde baÅŸarı elde edilmesini saÄŸladığını ama Musul gibi bölgelerde IŞİD’in halkın arasına sığınmasından dolayı etkili olamayacağını söyledi.

Masum, ‘Kenti havadan vurmak makul deÄŸil. Çünkü sonuçlar korkunç olacaktır. Sivil kurbanların sayısı çok olacaktır’ dedi.

CumhurbaÅŸkanı Masum, Musul’un hızlı bir ÅŸekilde IŞİD’in eline düÅŸüÅŸünün sebeplerini araÅŸtırmak üzere kurulan komisyonların çalışmalarını sürdürdüÄŸünü de belirtti.

'Esed'in kalmasını tercih ederim'

Masum, bölgedeki 'aşırı grupların' sadece Suriye'yi deÄŸil, Irak ve tüm bölgeyi tehdit ettiÄŸini belirtti.

Masum, Suriye’de siyasi bir çözüme varılması gerektiÄŸini ifade etti.

Irak’ın Suriye’de Esed rejimini desteklemediÄŸini ifade eden Irak cumhurbaÅŸkanı, buna raÄŸmen Esed'i 'terör gruplarının varlığına tercih ettiklerini söyledi.

Masum ayrıca, ÅŸiddet devam ettikçe siyasi bir çözüme ulaşılamayacağını vurguladı. 

'Irak ordusu yapılandırılmalı'

Fuat Masum, Irak ordusunun gelecek dönemde güvenlikle alakalı tüm görevlerini yerine getirebilecek ÅŸekilde yapılandırılması gerektiÄŸini ifade etti.

Ä°ran’ın Irak’taki etkisine iliÅŸkin bir soru üzerine Fuad Masum, komÅŸu Ä°ran’la bin kilometreden fazla ortak sınırlarının olduÄŸunu hatırlatarak, halklar arası iliÅŸkilerin her zaman iyi olduÄŸunu dile getirdi. IŞİD’in ilk ortaya çıktığı dönemlerde Ä°ran’ın Irak’a askeri ve insani yardımlar saÄŸladığını belirten Irak CumhurbaÅŸkanı, IŞİD’e karşı ortaya konan tüm çabaları takdir ettiklerini vurguladı.

Irak’ta ulusal uzlaşının herkesin isteÄŸi olduÄŸunu belirten Masum, bunu saÄŸlamak için kentlerden baÅŸlayarak tüm Irak geneline yayılan bir çabanın ortaya konulması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

Fuad Masum, BaÅŸbakan Haydar Ä°badi’nin güvenlik alanında yaptıklarını övdü ve baÅŸkent BaÄŸdat’ta sokaÄŸa çıkma yasağını kaldırmasını örnek olarak gösterdi. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.