Sosyal Medya

Güncel

HÜDA-PAR'da eğilim bağımsız aday

Yerel seçimde Güneydoğu'da Ak Parti ve HDP'nin ardından üçüncü parti olan HÜDA-PAR seçim hazırlıklarına başladı. Parti tabanındaki eğilim bağımsız adaylarla girme yönünde.



Seçim çalışmasına baÅŸlayan HÜDA-PAR ilçe ve il kongrelerini bu ayın sonuna kadar tamamlayacak. Ardından da sahaya inmeyi planlıyorlar. Genel BaÅŸkan Zekeriya YapıcıoÄŸlu, HÜDA-PAR’ın bir kaç adayını meclise göndereceÄŸini düÅŸünüyor.
YapıcıoÄŸlu partilerinin genel seçimlere iliÅŸkin tartışmalarında üç ihtimalin ön plana çıktığını söyledi:

“Seçimlerde üç ihtimalimiz var tartıştığımız. Birincisi ‘bağımsız adayları desteklemek suretiyle girelim ve sadece arkadaÅŸlarımızı meclise gönderebileceÄŸimiz ya da önemli oranda oy alabileceÄŸimiz yerlerden aday gösterelim.’ Ä°kinci görüÅŸ; ‘parti olarak her yerde girelim’. ‘Ä°lk defa genel anlamda bir seçime girmiÅŸ olacağız ve böylece potansiyelimizi görmüÅŸ olacağız’ diye düÅŸünen arkadaÅŸlarımız var. Üçüncü bir yol öneren arkadaÅŸlarımız var; ‘biz parti olarak girelim, fakat bağımsız adaylarımızı seçtirebilme ihtimalinin olduÄŸu yerlerde bağımsız aday gösterelim’ ÅŸeklinde.”

Anket yapıldı

Genel seçimler için parti tabanlarında 5 bin kiÅŸilik bir anket yaptırdıklarını söyleyen YapıcıoÄŸlu, henüz tamamını incelememekle birlikte ‘bağımsız aday’ fikrinin ön plana çıktığını belirtti.

“Tabanımızın bu konuda görüÅŸlerini alıyoruz, hem adaylık noktasında hem de seçime nerede ve nasıl girilmesi gerektiÄŸi yönünde arkadaÅŸlarımızın, teÅŸkilatlarımızın nabzını yokladık. Yaklaşık 5 bin kiÅŸilik bir anket yaptık. Anketleri deÄŸerlendiriyoruz. Her seferinde biraz daha detaya inerek inÅŸallah en saÄŸlıklı karara varmaya çalışacağız. Anketlerde bağımsız adaylarla veya eÄŸer parti olarak gireceksek bile seçilebileceÄŸimiz yerlerde bağımsız adaylar çıkaralım görüÅŸleri yoÄŸunlukta. Bunları üst üste koyarsak bağımsız adaylarla girelim fikri daha ağır basıyor. Parti üst yönetimimizde de bu fikir biraz daha öne çıkmaya baÅŸladı.”

Seçim gerginliÄŸi

Genel BaÅŸkan YapıcıoÄŸlu seçimlere bağımsız girmeleri durumunda bir kaç kiÅŸiyi meclise gönderebileceklerini düÅŸünüyor. Nisan ayında seçim çalışmaları için sahaya ineceklerini belirten YapıcıoÄŸlu, yeni gerginlikler çıkmasından endiÅŸe ediyor: 
“GeçtiÄŸimiz seçim döneminde partimize dönük bazı saldırılar oldu. En bariz olanlarından bir tanesi Lice’deki saldırı olayıydı. Partimizin kurulduÄŸu günle birlikte baÅŸlayan saldırılar seçim döneminde artış gösterdi. Bu bir vaka. Fakat 6-8 Ekim olayları ve 27 Aralık Cizre olayları seçim dönemi ile alakalı deÄŸildi. Çünkü yakında bir seçim yoktu. 7 Haziran seçimleri öncesinde yeniden bir gerginlik olur mu, benzer olaylar tekrar yaÅŸanır mı, mümkündür, muhtemeldir.”

‘KomÅŸular arasında gerginlik olmaz’

HDP ve o gelenekteki önceki partiler tarafından seçim zamanlarında kontrollü gerginlik politikası izlendiÄŸini savunan YapıcıoÄŸlu’na göre gerginlik artık HDP’ye oy kazandırmayacak.

“Bu gerginlikleri her seferinde farklı farklı gerekçelerle ortaya koydular. Ama neticede gerginlikleri çıkardılar ve bu gerginliklerden de kazançlı çıktılar. Fakat ben son dönemde çıkarmış oldukları gerginliklerden fayda saÄŸlayamadıklarını düÅŸünüyorum. Çünkü ÅŸimdiye kadar yaÅŸanan gerginlikle devlet veya hükümet ile aralarındaydı. Devlet güçleri ile yaÅŸadıkları gerginlikler kendilerine oy olarak yansıyordu. Fakat bu seferki gerginlik bir mahalledeki iki komÅŸu arasında yükseltilirse halk bu gerginlik ve huzursuzluktan rahatsız olur. Biz yerel seçimler öncesinde de bu görüÅŸlerimizi dile getirdik ve HDP’yi uyardık. Dedik ki ‘eÄŸer siz gerginlik çıkarırsanız bu seferki gerginlik öncekiler gibi sizin hanenize artı olarak deÄŸil eksi olarak yazılacak. Nitekim sakin bir üslubun benimsendiÄŸi CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde oylarını neredeyse iki katına çıkardılar.”

HÜDA-PAR’ın oyu

Yerel seçimlerde HÜDA-PAR Diyarbakır’dan 33 bin oy aldı. Batman’dan 13 bin, Mardin’den 8 bin oy aldı. Bağımsız girmesi durumunda milletvekili çıkarabilmesi için HÜDA-PAR’ın aldığı bu oyları ikiye katlaması gerekiyor. Ancak HDP’nin barajı aÅŸamaması durumunda iki katından daha az oya ihtiyaç duyacaklar ve HÜDA-PAR’lılara göre Diyarbakır’dan bir milletvekili çıkarmaları kesin gibi. DiÄŸer yerlerde de ÅŸanslarının yüksek olduÄŸunu belirtiyorlar. 

Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.