Coğrafyamız
Ev hapsinden kurtulan Hadi Aden'de
Şii Husilerin darbesinden bu yana Yemen'in başkenti Sana'da ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Hadi, Husi karşıtlarının güçlü olduğu memleketi Aden'e gitti. Husiler Hadi'nin kılık değiştirerek evden çıktığını açıkladı.
Evden ayrılan Hadi aynı zamanda memleketi olan, Husi karşıtlarının güçlü olduÄŸu ve toplantılarını gerçekleÅŸtirdikleri güney kenti Aden'e gitti.
Al Jazeera'nin ulaÅŸtığı kaynaklara göre, Hadi Husilerin dikkatini çekmeden ayrıldığı baÅŸkent Sana'dan Aden'e giderken kara yolunu kullandı ve cuma akÅŸamı Aden'e ulaÅŸtı.
Kaynaklara göre, Hadi'nin ayrılmasından sonra Sana'daki evi yaÄŸmalandı. Husilerin eve düzenlediÄŸi baskın sırasında ayrıca Hadi'nin üç koruması yaralandı.
Al Jazeera'nin ulaÅŸtığı kaynaklar, Hadi'nin ÅŸu anda Aden'in Hor Mekser bölgesindeki evinde bulunduÄŸunu söyledi.
Hadi'nin Sana'yı terk etmesinin ardından Hadi gibi ev hapsinde olan BaÅŸbakan Halid Bahhah'ın da evinin önünde güvenlik önlemleri artırıldı. CumhurbaÅŸkanı Hadi gibi istifa eden Bahhah, parlamento toplanıp istifalarını onaylayamadığı için resmi olarak hâlâ görevinin başında bulunuyor.
Husilerden açıklama
Hadi'nin Aden'e gittiÄŸi haberinin ardından açıklama yapan Husilerin Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Bahiti, Hadi’nin evinden çıkmasının 'zorunlu ev hapsinde tutulmadığının kanıtı' olduÄŸunu öne sürdü.
Bu adımın yanlış bir hamle olduÄŸuna iÅŸaret eden Bahiti, "Hadi’nin Yemen’in istikrarına yönelik bir yol izlemesini temenni ediyoruz" dedi.
Bahiti ayrıca, Hadi’nin Aden’e gitmesinin ülkedeki siyasi tabloda büyük deÄŸiÅŸikliklere neden olmayacağını belirtti.
Husi Ensarullah Hareketi Siyasi Büro üyesi Ali Kahum ise, istifa eden CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kılık deÄŸiÅŸtirerek Aden'e gittiÄŸini iddia etti.
Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Kahum, "Hadi'nin Sana'dan Aden'e kaçışının siyasi arenaya hiçbir etkisi yok" dedi.
Ä°stifa eden CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin de gün içinde açıklama yapması bekleniyor.
GörüÅŸmeler askıya alındı
Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, istifa eden CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Sana'dan ayrılarak ülkenin güneyindeki Aden'e gitmesi ve evinin Husi militanlar tarafından yaÄŸmalanmasının ardından, ülkedeki siyasi oluÅŸumlar ve Husi Ensarullah Hareketi arasında süren görüÅŸmeler askıya alındı.
'BaÅŸkenti deÄŸiÅŸtirin' çaÄŸrısı
Yemen'in güneyindeki Aden kentinde 15 Åžubat'ta düzenlenen 'GeniÅŸletilmiÅŸ Ulusal BuluÅŸma' toplantısında taraflar "Sana'dan baÅŸka bir kentin baÅŸkent yapılması" çaÄŸrısı yapmıştı. Açıklamada uluslararası toplumun bu karara destek vermesi istenmiÅŸti.
BMGK ise, 16 Åžubat'ta Yemen'in baÅŸkenti Sana'da, hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Åžii Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini çekmeleri ve siyasi liderleri koÅŸulsuz serbest bırakmaları çaÄŸrısı yapmıştı.
UzlaÅŸmaya raÄŸmen çatışmalar durmadı
Yemen’de, cuma günü BM aracılığıyla gerçekleÅŸen görüÅŸmeler sonucunda taraflar Halkların GeçiÅŸ Konseyi’ni oluÅŸturma konusunda uzlaÅŸmıştı.
BM adına arabuluculuk faaliyetleri yürüten Cemal Benomar, “Bu nihai bir anlaÅŸma deÄŸil ancak daha kapsamlı bir anlaÅŸmanın yolunu açan önemli bir geliÅŸme” dedi.
Varılan anlaÅŸmaya göre, Halkların GeçiÅŸ Konseyi oluÅŸturulacak, Yemen’deki iki ayrı yasama organı geçiÅŸ sürecini idare etmek için birlikte çalışacaktı.
AnlaÅŸmaya raÄŸmen ülkenin farklı bölgelerinde çatışmalar sona ermedi. Aden ve Dali bölgelerindeki çatışmalarda 3 kiÅŸi hayatını kaybetti.
UzlaÅŸmaya raÄŸmen ÅŸiddet sürüyor
Aden kentinde, silahlı kiÅŸilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, biri asker 3 kiÅŸi hayatını kaybetti.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Husiler yanlısı Halk Komiteleri'ne mensup silahlı kiÅŸiler, Özel Harekat Aden Sorumlusu TuÄŸgeneral Abdulhafız Seggaf'ın evine saldırdı. Evi koruyan askerlerle silahlı grup arasında çıkan çatışmada biri asker 3 kiÅŸi öldü.
Aden basınında yerel yetkililere dayandırılan haberlerde ise Halk Komiteleri'nin, olaydan sorumlu olmadığı ifade edildi. Saldırının sorumluluÄŸunu henüz üstlenen olmadı.
Ülkenin kuzey doÄŸusunda yer alan Dali kentindeki görgü tanıkları ise, kentte bulunan 33. Zırhlı Tugayı yakınında üç patlama sesinin duyulduÄŸunu ve ardından yoÄŸun olarak çatışma sesleri geldiÄŸini aktardı.
Tugay'ın, Güney Hareketi mensuplarının saldırısına maruz kalmış olabileceÄŸini iddia eden görgü tanıkları, ölü veya yaralıların olup olmadığına iliÅŸkin bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.
Husiler yanlısı Halk Komiteleri, Aden'de daha önce de bazı hükümet binalarının yanı sıra hükümete baÄŸlı Hasve elektrik üretim merkezini ele geçirmiÅŸti.
4 aydır başkentteler
Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, 4 aydan beri baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.
Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.
Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.
CumhurbaÅŸkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı.
Parlamento feshedildi
Husiler, Cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti.
Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.
Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler sık sık orduyla çatışıyor.
El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters
Henüz yorum yapılmamış.