Sosyal Medya

Güncel

Karı-koca arasına girilir mi?

“Karı-koca kavgasıdır dedik, polise haber vermedik.” Verilseydi, 17 yıllık eşi tarafından 52 parçaya ayrılarak öldürülen Kübra Kart belki hayatta olacaktı. Sosyolog Tuba Demirci Yılmaz'a göre bunun altında "Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" zihniyeti yatıyor.



42 yaşındaki Kübra Kart, Ä°stanbul Çengelköy’de kavga ettiÄŸi eÅŸi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Koca Tahir Kart, eÅŸini 52 parçaya ayırdı ve çöp konteynerine attı.

Sıradan bir kavga deÄŸildi. Sesler apartmandaki hemen her daireden duyuldu. KomÅŸular birbirini aradı, “O ses, sizden mi geliyor?” diye sordu.

Ancak hiç kimsenin eli telefona gitmedi. Halbuki sadece 3 tuÅŸa basıp, 155 aranacaktı. Ama geleneksel anlayış devreye girdi, kimse karı-koca arasına girmek istemedi.

 

Kübra Kart'ın cenazesi Zonguldak’ta topraÄŸa verildi. [AA]
 

 

“Karı koca mahremiyeti deÄŸil”

Ä°stanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi BaÅŸkanı Avukat Aydeniz Alisbah Tuskan, bir canın göz göre göre gittiÄŸini vurguluyor.

Tuskan’a göre bu karı-koca mahremiyeti deÄŸil, düpedüz aile içi ÅŸiddet:

 
Tuskan: "155 arandığı takdirde polis aile ÅŸiddetine müdahale edebiliyor." [FotoÄŸraf: AA]

 

“Aile içi ÅŸiddet yasalarımızda artık bir toplum meselesi. Buna karşı herkes müdahale edebiliyor. Eskiden ÅŸiddeti gören kiÅŸinin ÅŸikâyetiyle iÅŸlemler yapılabiliyordu. Ancak ÅŸimdi ihbarla, yani birisinin telefonuyla da polise bildirim yapılabiliyor. Polis de bunu takibe alabiliyor. Bu bir demokrasi meselesi, toplum meselesidir. EÅŸitlik meselesine de aykırılıktır. Kadın ailede en çok sevdiÄŸi, her ÅŸeyini paylaÅŸtığı, çocuklarının babasından bu ÅŸiddeti görüyor. Dolayısıyla o ailede çocuklar da etkileniyor. Bu insan haklarına aykırı. YaÅŸam hakkı tehlikeye giriyor.”

Ä°stanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi BaÅŸkanı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Åžiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a dikkat çekiyor. 20 Mart 2012’de CumhurbaÅŸkanı tarafından onaylanan 6284 sayılı yasa, beklentileri yüzde yüz karşılamasa da önceki yasaya kıyasla daha çok kadının yanında. Yapılan deÄŸiÅŸiklikle herkesin karı koca kavgasına müdahil olabileceÄŸini söylüyor.

 

Sosyolog Tuba Demirci Yılmaz'a göre karı-koca iliÅŸkisine müdahil olmak istenmiyor. [FotoÄŸraf:Mustafa DeÄŸirmenci/ Al Jazeera]
 

 

Neden sessiz kalıyoruz?

Ä°stanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tuba Demirci Yılmaz’a göre çevre, kadının yardım talebi olarak nitelenebilecek gürültüleri, “Aile içerisinde karı koca kavgası", “mahrem bir mesele” olarak görüyor ve müdahale etmiyor:

“Bu durum hem geleneksel manada, hem de ÅŸu an yaÅŸadığımız modern- endüstri sonrası toplumsal kurgu içinde aynı manada etkisiz. Aileye iliÅŸkin, bu örnekte olduÄŸu gibi, kadının kocasından gördüÄŸü, komÅŸuların  'her zamanki' tanımıyla sıradanlaÅŸan ÅŸiddet, tamamen haneye ve o aileye ait, mahrem,  dolayısıyla çevreyi ilgilendirmeyen bir olgu olarak algılanıyor. Bana dokunmayan veya bana dokunmadığı sürece yaÅŸamasında bir mahsur olmayan  yılan hesabı, ÅŸiddet o evde, o hanede ve baÅŸkalarının mahremine halel getirmediÄŸi sürece duymazlıktan gelinen bir vakayi adiyeye dönüÅŸüyor.”

Sosyolog Tuba Demirci Yılmaz, bu durumu doÄŸuran meselenin aslında öteden beri var olduÄŸunun altını çiziyor ve aile kavramına dikkat çekiyor:

Aile dışarıdan müdahil olabileceÄŸimiz, hatta bilakis müdahil olma ilgimiz nedeniyle bile benzer bir ÅŸiddete maruz kalmamızı meÅŸru kılacak bir  ataerkillikle yoÄŸrulmuÅŸ bir sistem. Devlet de bu baÄŸlamda eksik, yurttaşına neye müdahale etmesi gerektiÄŸini iyi anlatmıyor. Ä°nsanlar pek çok ÅŸeyden çekiniyorlar; en baÅŸta müdahil olmanın yaratacağı yükümlülüklerden. Kimse polis tutanak ve zabıtlarında adı geçsin,  ÅŸiddetin kaynağı erkek bireyin husumet beslemesine yol açacak bir ÅŸahitlik durumu belgelensin istemiyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.