Sosyal Medya

Dünya

Yunanistan ve AB anlaştı

Yunanistan ve Euro bölgesi ülkeleri, kurtarma planının dört aylığına uzatılması konusunda anlaşmaya vardı.



Ağır borç yüküne sahip Yunanistan, Euro bölgesi ülkeleriyle kurtarma planını dört aylığına uzatma konusunda anlaÅŸtı. Ä°ki taraftan yetkililer anlaÅŸma saÄŸlandığını Reuters’a teyid etti.

Yunanistan’da Aleksis Tsipras liderliÄŸindeki solcu hükümet, kurtarma planının altı aylığına uzatılmasını talep ediyordu. Mevcut plan, önümüzdeki hafta sona erecekti.

GörüÅŸmelere katılan Avrupa BirliÄŸi Ekonomik ve Finansal Ä°ÅŸler Komiseri Pierre Moscovici de akÅŸam saatlerinde attığı tweet'te "Ä°lerliyoruz..." demiÅŸti.

AnlaÅŸma sayesinde Yunanistan’ın gelecek ay parasız kalma ve Euro’dan çıkma ihtimali de ÅŸimdilik ortadan kalkmış oldu. AnlaÅŸma, iÅŸbaşına gelen sol hükümetin ülkenin alacaklılarıyla uzun vadede borç yükünü hafifletmek için yapacağı görüÅŸmeler için de elini rahatlatacak.

Åžimdiye kadar Yunanistan’a saÄŸlanan fonlara en büyük katkıyı yapan ülke olan Almanya, uzatma için Yunan hükümetinden ekonomik reformlar konusunda “önemli ilerlemeler” beklediÄŸini açıklamıştı.

Euro bölgesi yetkilileri, varılan anlaÅŸma uyarınca Yunan hükümetinin Pazartesi gününe kadar Eurogroup’a kurtarma paketi kapsamındaki süre boyunca alacağı önlemleri içeren bir mektup vermesi gerektiÄŸini söyledi. Yetkililere göre anlaÅŸmanın çerçevesi hakkında Yunanistan ve Almanya maliye bakanları ile IMF BaÅŸkanı’nın katıldığı ön görüÅŸmelerde mutabakata varılmıştı. Daha sonra da Euro bölgesinde bulunan 19 ülke anlaÅŸmayı kabul etti.

AnlaÅŸmanın ardından düzenlenen basın toplantısında Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın 5 yıldır süren yalnızlığının varılan mutabakatla kırıldığını söyledi. “Dört aylık süre Avrupa ve IMF ile yeni iliÅŸkiler inÅŸa etme zamanı olacak” dedi. Varoufakis ayrıca ÅŸunları söyledi:

"Pazarlıklarımızda, zıt olduÄŸu düÅŸünülen iki ÅŸeyi birleÅŸtirdik: Mantık ve ideoloji. Ağır borç yükü altındaki bir ülkenin seçimlerle bir ÅŸey deÄŸiÅŸtirmeyi savunmasının mümkün olmadığını düÅŸünen görüÅŸü alt ettik. GörüÅŸmelerin başından sonuna kadar dik durduk. Samimi olarak bir tek ÅŸeyi amaçladık: Ortalama Avrupalının çıkarları. Bugün vardığımız anlaÅŸma, bu çıkarları her ÅŸeyin üstünde tutuyor. Ä°ki taraf da anlaÅŸmadaki taahhütlerine baÄŸlı kalacak ancak ÅŸunu söylemekten memnunum: VerdiÄŸimiz taahhütler zaten her halükârda taahhüt etmek istediÄŸimiz ÅŸeylerdi. Yunanistan 5 yıllık kurtarma planı takvimi içinde, Eurogroup’ta oldukça yalnız kaldı ve tecrit edildi. Bugün o yalnızlığı kırdık. Bugün, yakın zamanda bize ÅŸüpheyle yaklaÅŸanların arasından ortaklar bulduk. Hâlâ ÅŸüpheyle bakanlar var. Onların güvenini kazanmak bizim sınavımız. Bu [anlaÅŸma] uzun bir yolculuÄŸun ilk adımı, ancak uzun yolculuklar da bir adımla baÅŸlamak zorunda. Bu ise doÄŸru yönde atılmış bir adım.”

 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.