Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD çocuk savaşçı yetiştiriyor'

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, IŞİD'in çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiğini belirtti. Raporda rejimin ağır ihlalleri de var.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu, Suriye'deki insan hakları ihlalleri hakkındaki dokuzuncu raporunu yayınladı. Raporda, rejimin gözaltı tesislerinde, hapishanelerde kadınların tecavüze ve cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilen raporda, Irak'ta kaçırılan Ezidi kadınların ise Suriye'de satıldığı, cinsel ÅŸiddete maruz kaldığı ve IŞİD militanlarınca savaÅŸ ganimeti olarak kullandığı belirtildi.

Raporda, ÅŸimdiye kadar Suriye'de yaklaşık 5 bin okulun tahrip edildiÄŸi, 2014 yılında okullara düzenlenen saldırılarda 160 çocuÄŸun hayatını kaybettiÄŸi vurgulanarak, IŞİD'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öÄŸrettiÄŸi kaydedildi.

Komisyon ayrıca Suriye rejiminin tıpkı denizi kurutarak balıkları öldürmek gibi ülkede son dört yıldır uyguladığı "teslim ol ya da açlıktan öl" kuÅŸatma stratejisi sonucu çok sayıda insanın özelikle de bebeklerin hayatını kaybettiÄŸi belirtti.

Suriye'deki iç savaşın beÅŸinci yılına yaklaÅŸtığı ve akla, hayale sığmayacak suçların her gün iÅŸlenmeye devam edildiÄŸi ifade edilen raporda, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım aÄŸları, apartmanlar, pazarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin ölümüne neden olduÄŸu vurgulandı.

'Yabancı savaÅŸçılardan faydalanılıyor'

Raporda, "Çatışmalarda kullanılan patlayıcılar ile mayınlar nedeniyle sakat kalanların sayısı hızla artıyor. Rejim güçlerinin kullandığı silahlar, özellikle de varil bombaları, ciddi yaralanmalara, uzuv kayıplarına, ÅŸarapneller derin yaralara neden oluyor. Varil bombasından kurtulanların birçoÄŸu ÅŸimdi sakat" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca rejim güçlerinin Hizbullah ve Iraklı Åžii militanlar gibi yabancı savaÅŸçılardan faydalandığı da vurgulandı.   

17 Mart'ta sunulacak

BM Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu  BaÅŸkanı Paulo Pinheiro ise "Suriyelilerin son dört yıldır olduÄŸu gibi acı çekmeye devam etmesi, kurbanlara adalet aramaya yönelik çabaların ve barış için yapılan giriÅŸimlerin sınırlı sayıda olması vicdansızlıktır. MaÄŸdurlar bizim ÅŸefkatimizden daha fazlasını hak ediyor" dedi.

Komisyon, BM Ä°nsan Hakları Konseyi tarafından, Suriye'deki insan hakları ihlallerini araÅŸtırmak için Mart 2011'de görevlendirilmiÅŸti. Komisyon, raporu ayrıca 17 Mart'ta Ä°nsan Hakları Konseyi'nin 28. Oturumu'nda sunacak. 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.