Güncel
'Tüm tehdit unsurlarıyla mücadele'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, eğit-donat programının mutabakat metninde hedefin tehdit unsuru olan herkesle mücadele etmek olduğunu söyledi.
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ankara'ya çalışma ziyareti gerçekleÅŸtiren KKTC DışiÅŸleri Bakanı Özdil Nami ile yaptığı ortak basın toplantısında, Suriyeli muhalefler hakkında ABD ile imzalanan eÄŸit-donat anlaÅŸmasıyla ilgili "EÄŸitilecek muhaliflerin kiminle savaÅŸacağı ABD ile imzalanan mutabakat metninde yazıyor mu?" sorusuna ÅŸu yanıt verdi:
"ABD ile imzaladığımız metin konusunda detaylı bilgi verdik. EÄŸitilen ve donatılan kiÅŸiler, kendilerine tehdit unsuru olan herkesle mücadele edecekler. Bunun içinde 200 binden fazla insanı öldüren rejim unsurları vardır ve eÄŸitilecek bu kiÅŸiler hem DAÄ°Åž'le hem de diÄŸer unsurlarla mücadele edecekler."
AnlaÅŸmanın diÄŸer tarafı olan ABD'den DışiÅŸleri Bakanlığı Kıdemli Danışmanı Büyükelçi Thomas Krajeski de Cuma günü düzenlediÄŸi ve Türkiye'den gazetecilerin de katıldığı basın brifinginde, eÄŸit-donat anlaÅŸmasıyla ilgili soruya "ÖnceliÄŸimiz DAÄ°Åž. Ancak Esed rejimi de meÅŸruiyetini yitirmiÅŸtir, daha fazla kalmamalı" yanıtını verdi.
Aylardır iki ülke arasında görüÅŸmeleri süren eÄŸit donat anlaÅŸmasında Türkiye'nin önemsediÄŸi iki nokta eÄŸitilecek muhaliflerin seçimi ve savaşılacak hedeflerdi.
'Rum kesimi samimiyet testinden geçemedi'
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olmasını arzuladıklarını belirtti. Rum kesiminin 'samimi ÅŸekilde müzakere masasına dönmesi' çaÄŸrısı yaptı:
"Rum kesimi bu samimiyet testinden geçemedi. Dünyaya da çaÄŸrımız ÅŸudur: KKTC üzerindeki kısıtlamaları kaldırmamız lazım. DoÄŸu Akdeniz'deki doÄŸalgaz ve petrol rezervleri konusunda da ortak anlayıştayız. Tek taraflı sondaj çalışmalarına karşıyız. Bu konuda samimi ve yapıcı önerilerimiz oldu ama maalesef askıda kaldı."
'Doğalgaz Rum tarafının tekeline bırakılmamalı'
Rum kesiminin adanın çevresindeki doÄŸalgaz yataklarında yaptığı sondaj çalışmalarına KKTC itiraz etmiÅŸ, Kıbrıs'ın doÄŸal kaynaklarında Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduÄŸu gerekçesiyle, TPAO ile anlaÅŸma imzalamıştı. Bunun üzerine Türkiye'den gelen Barbaros Hayrettin PaÅŸa Gemisi de ada açıklarında doÄŸalgaz arama çalışmasına baÅŸlamıştı. Rum kesimi, bu giriÅŸimi 'gayrimeÅŸru' olarak deÄŸerlendirerek Åžubat 2014'te oturulan müzakere masasını terk etmiÅŸti.
Güney Kıbrıs, adada bulunan doÄŸalgazın satışı için Mısır'la anlaÅŸma imzaladığını duyurdu. KKTC DışiÅŸleri Bakanı Özdil Nami, bununla ilgili soruya ÅŸu yanıtı verdi:
"Uluslararası camianın not etmesi gerekir. Rum tarafına gerekli telkinleri yapmakta imtina ederlerse, doÄŸalgaz gibi kozları Rum tarafının tekeline bırakırlarsa, o zaman Rum tarafının çözüm iradesi daha da zayıflayacaktır. DoÄŸalgaz konusu kapsamlı çözümü destekleyen bir unsur olarak kullanılmalıdır. Rum tarafı ısrarla Kıbrıs Türklerinin çıkarlarını gözardı ederek tek yönlü adımlar atıyor. Bunlar yapıcı tavırlar olarak algılanamaz."
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.