Sosyal Medya

Güncel

Şerzan Kurt davasında karar çıktı

Muğla’ da 12 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen olayda üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’ u silahla öldürdüğü suçlamasıyla 2 yıl önce 8 yıl hapis cezasına çarptırılan polis memuru Gültekin Şahin, kararın yargıtaydan dönmesi nedeniyle yeniden yargılandığı davada 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.



MuÄŸla Üniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ÅŸletme Bölümü 2'nci sınıf öÄŸrencisi Åžerzan Kurt, MuÄŸla'da 12 Mayıs 2010 tarihinde çıkan olaylar sırasında, omzuna isabet eden mermiyle ağır yaralandı. Kurt, kaldırıldığı Ä°zmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaÅŸamını yitirdi. Kurt'un ölümüyle ilgili olarak MuÄŸla Emniyet MüdürlüÄŸü Güvenlik Åžubesi'nde görevli polis memuru Gültekin Åžahin tutuklandı. Åžahin hakkında MuÄŸla Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'olası kasıtla nitelikli adam öldürme' suçundan dava açıldı. MuÄŸla'daki mahkeme, güvenlik nedeniyle davanın EskiÅŸehir'de görülmesine karar verdi.

8 YIL CEYA ALIP TAHLÄ°YE EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

EskiÅŸehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Eylül 2012 tarihindeki duruÅŸmada Gültekin Åžahin'i önce ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, ardından olayı olası kastla iÅŸlediÄŸine kanaat getirerek cezayı 20 yıla indirdi. Heyet daha sonra, olay günü sanığın yanında baÅŸka bir polisin daha silah kullanması ve olay yerinde 7.65 mm çapında tabanca mermisi bulunmasını dikkate alarak Åžahin'i 8 yıl hapis cezasına çarptırıp tahliye etti.

KARAR YARGITAY'DAN DÖNMÜÅžTÜ

Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi kararı onamadı. Åžerzan Kurt davasının Yargıtay'dan dönmesi üzerine polis memuru Gültekin Åžahin'in yargılanmasına EskiÅŸehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden baÅŸlandı.
Yargıtay'dan dönen davanın dördüncü duruÅŸması bugün 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. DuruÅŸma nedeniyle EskiÅŸehir Adalet Sarayı çevresinde polisler geniÅŸ güvenlik önlemi aldı. Adliye binasına gelenler tek tek aralanarak içeriye alındı. DuruÅŸmayı Åžerzan Kurt'un yakınları, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kiÅŸi izledi.

BERATINI ISTEDÄ°

Tutuksuz sanık polis memuru Gültekin Åžahin savunmasında suçsuz olduÄŸunu öne sürerek beraatını isteyerek ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Ben kimseye hakaret etmedim. Bana 'FaÅŸist polis' demelerine raÄŸmen aÄŸzımı açmadım. Olayın benimle bir ilgisinin olmadığını defalarca söyledim. EÄŸer bir ceza verilecekse maddi delillerin ortaya konulması gerekir. Ben yapmadığımı maddi delillerle ispatlıyorum. Bana suçlu olduÄŸuma dair bir tane maddi delil göstersinler. Olayın bir tek maÄŸduru var o da benim. 2.5 yıl hapis yattım. Mecburen emekli oldum. Beraatımı istiyorum. Herkesin vicdanına göre karar vermesini istiyorum. Asıl suçlular elini kolunu sallayarak geziyor. Suçu iÅŸleyenler cezasını çeksin. Masum birisi cezalandırılmasın."
Åžerzan Kurt ailesinin avukatlarından Diyarbakır Barosu BaÅŸkanı Tahir Elçi duruÅŸmada yaptığı konuÅŸmada, "Hüküm anına geldik. Yargılamanın başından itibaren davanın özel bir niteliÄŸi var. Herhangi bir adam öldürme davası deÄŸil. Polis, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarını korumakla yükümlüdür. Mal ve canını koruyacaktır. Bu olayda polis memuru, genç bir üniversite öÄŸrencisini öldürmüÅŸtür. Güvenlik görevlilerinin masum vatandaÅŸlara karşı iÅŸledikleri cezalarda ceza az veriliyor. Türkiye'de kamu görevlileri cezalardan muaf kalıyor. Bu da adaleti zayıflatıp yargıya olan güveni azaltıyor. Adil bir karar vermezsek baÅŸka Åžerzan'lar ölecek. Nasıl ki Ali Ä°smail Korkmaz, Berkin Elvan öldüyse baÅŸka masum insanlar da hayatını kaybedecek. Mahkemenizden adalet bekliyoruz" dedi.

BABA KURT: ADALETE GÜVENÄ°YORUM

Åžerzan Kurt'un babası Ömer Kurt da duruÅŸmada gözyaÅŸları dökerek konuÅŸtu. Baba Kurt, "Ben 20 celsedir mahkemeye geliyorum. OÄŸlumun katili ile aramızda bir metre mesafe yok. Bir günden bir güne hakeret etmedim. Adalete güveniyorum. Gereken cezayı alacağına inanıyorum. Åžerzan'ı vuran Gültekin Åžahin'ir asla ÅŸüphem yoktur. Batman'dan buraya adalet aramak için geliyorum. Sanık onun güvencesi altında olan bir ÅŸahsı öldürmüÅŸtür. Olay sırasında Åžerzan'ın elinde taÅŸ bile yoktu" diye konuÅŸtu.

2 KAT FAZLA CEZA ALDI, TUTUKLANDI

EskiÅŸehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuksuz sanık Gültekin Åžahin'i önce 'kasten adam öldürmek' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, daha sonra olayın tahrik altında iÅŸlendiÄŸine kanaat getirerek cezayı 16 yıl hapis cezasına indirdi ve Åžahin'in tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verdi. Åžahin karar üzerine tutuklanarak EskiÅŸehir H tipe Cezaevi'ne gönderildi.
DuruÅŸma sonrası Åžerzan Kurt'un ailesinin avukatları ile sanık Gültekin Åžahin'in avukatları kararı temyize göndereceklerini belirtti.
Adliye önünde basın açıklaması yapan HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, "Amaç kamu güvenliÄŸini saÄŸlamak deÄŸil. Amaç kendilerine verilen güç ve yetkiyi kamu güvenliÄŸini bozmak için kullanmaktır. Son iki ay içerisinde sadece Şırnak'ta 5'i çocuk 6 insanımızı kaybettik. Niye kaybediyoruz? Çünkü bugün devletin koruması altında iÅŸleniyor bu cinayetler. Yargıda bir caydırıcı hüküm, ceza çıkmıyor. Cezasızlık artık sadece bir pratik olmayacak mecliste görüÅŸülen tasarıyla cezasızlık kanunileÅŸecek" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.