Sosyal Medya

Güncel

Buldan: Çözüm süreci beklemede

İmralı heyeti üyesi ve HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan çözüm sürecinin şu anda beklediğini, iç güvenlik yasa tasarısı görüşülürken çözüm sürecinin nasıl yürüyeceğini bilmediğini söyledi.



HDP Grup BaÅŸkanvekili Buldan, Meclis'te kavgalı geçen iç güvenlik yasa kasarısı görüÅŸmeleri sürerken çözüm sürecinin beklemede olduÄŸunu söyledi. Hükümetin HDP heyeti ile çözüm süreci konusunda ortak açıklama yapmak istediÄŸini belirten Buldan, "Fakat bu aÅŸamada ben bunun zor olduÄŸunu düÅŸünüyorum" dedi.

Ä°ç güvenlik yasa kasarısı görüÅŸülürken çözüm sürecinin nasıl yürüyeceÄŸini bilmediÄŸini söyleyen HDP Milletvekili ÅŸu yorumu yaptı:

"Bunu AKP'ye sormak lazım. Hükümete sormak lazım. Yani bir taraftan süreç, barış ve müzakere diyoruz; demokratikleÅŸme paketleri getirilmesi gerekirken Genel Kurul'a, bunun yerine özgürlükleri ve demokrasiyi kısıtlayan, insan haklarına aykırı, diktatörlüÄŸü esas alan bir yasayı yani iç güvenlik paketini getirmeye çalışıyorlar. Her ikisi aynı anda nasıl gidecek doÄŸrusu bunu izah etmekte zorluk yaşıyorum. O yüzden bu soru AKP'lilere sorulsa belki onlardan hani bir cevap alabilirsiniz diye düÅŸünüyorum. Benim verebileceÄŸim bir cevabım yok buna."

'Hükümetle ortak açıklama zor'

Pervin Buldan, Ä°mralı Adası'nda müzakerelerin henüz baÅŸlamadığını, 15 Åžubat tarihi ile ilgili bir çaÄŸrı beklentisi yaratıldığını ve o tarihin de geçtiÄŸini ifade ederek, "Algı deÄŸiÅŸikliÄŸi yaratmaya çalışılıyor. Bu algı deÄŸiÅŸikliÄŸi ile birlikte sanki her ÅŸey olmuÅŸ, bitmiÅŸ, birçok konuda anlaşılmış ve adımlar atılmış hükümet tarafından; Kandil'den, PKK'den karşılık yok sanki. Tüm bunlar ortadayken bir de ortak bir basın toplantısı yapma isteÄŸi var hükümette. Böyle bir ÅŸey istiyorlar. Fakat bu aÅŸamada ben bunun zor olduÄŸunu düÅŸünüyorum. HDP ile ortak bir açıklama yapma olayı var. Bu iç güvenlik paketi ile bu ortak açıklamanın yapılması ihtimalini vermiyorum. Bununla ilgili bir çalışma olabilirdi ama ÅŸimdi onun zemini yok" diye konuÅŸtu.

Buldan'a göre çözüm sürecinin önündeki tek engel iç güvenlik paketi deÄŸil: 

"Sadece güvenlik yasasına baÄŸlamamak gerekir. Henüz Ä°zleme Kurulu ile birlikte adaya gitmedik, henüz dadaki mahkûmlar deÄŸiÅŸmedi, yapılacak bir sürü ÅŸey, bunların hiçbiri yapılmadı. Bu soruları bir de hükümet kanadına sormak lazım. Bakalım onlar ne diyecek. Süreç konusunda ÅŸu anda bekleme durumundayız." 

Polise geniÅŸ yetkiler veren iç güvenlik paketi muhalefetin büyük tepkisini çekiyor. HDP, MHP ve CHP paketin Meclis gündemine gelmemesi için uÄŸraşırken, HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ da "Bu yasanın çıkmaması için Ä°çtüzüÄŸün bize tanıdığı ne hak varsa hepsini kullanacağız" açıklamasını yapmıştı. 

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.