Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD'in elinde 450 Türkmen rehine var'

Irak'ta IŞİD'in elinde 450 Türkmen rehinenin bulunduğu iddia ediliyor



Türkmenleri Kurtarma KuruluÅŸu'nun hazırladığı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi'ne  sunduÄŸu rapora göre, aralarında 50 kadın ve 70 çocuÄŸun da olduÄŸu 450 Türkmen, IŞİD'in elinde rehine durumunda. 

Türkmenleri Kurtarma KuruluÅŸu BaÅŸkanı Ali Kerim Beyati, raporun, IŞİD'in Türkmenlere yönelik insanlık dışı uygulamalarını belgeleyen "bir ilk" olma niteliÄŸi taşıdığını söyledi. 

Kerkük, Salahaddin, Diyala ve Musul'daki Türkmenlere yönelik iÅŸlenen suçları içeren raporun 54 sayfadan oluÅŸtuÄŸunu aktaran Beyati, Türkmenlerin kurtarılması için merkezi Irak hükümeti, IKBY yetkilileri, Türkiye ve uluslararası kuruluÅŸlardan yardım isteyeceklerini dile getirdi. 

IKBY Meclisi Ä°nsan Hakları Komisyonu BaÅŸkanı Soran Ömer de raporda yer alan, IŞİD'in Türkmen halkına yönelik katliamlarından örnekler verdi. Kerkük'ün güneyindeki Türkmen köyü BeÅŸir'de 12-13 Haziran 2014 tarihlerinde IŞİD militanlarınca büyük bir "vahÅŸet" gerçekleÅŸtirildiÄŸini ifade eden Ömer, 7 Türkmen'e ait cesetlerin çırılçıplak olarak 20 gün boyunca elektrik direklerine baÄŸlı bırakıldığını ifade etti.

IŞİD'in aynı ÅŸekilde çıplak bir kadını da köyün meydanında astığını anlatan Ömer, cesedi almaya çalışan köy sakinlerinden 15 kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü kaydetti. Ömer, örgütün 88 yaşındaki yaÅŸlı bir adamı ve 10 yaşındaki bir çocuÄŸu da öldürecek kadar insanlık deÄŸerlerinden uzak olduÄŸunu vurguladı. 

Irak'ın en büyük ilçesi olarak bilinen Telafer, ordu güçlerinin çekilmesi üzerine 16 Haziran'da IŞİD'in eline geçmiÅŸti. Bunun üzerine onbinlerce Åžii Türkmen, Telafer'i terk ederek PeÅŸmerge kontrolündeki bölgelere sığınmıştı. Ancak kaçış esnasında birçok Türkmen, IŞİD militanlarınca alıkonulmuÅŸtu. Bu Türkmenlerin bir kısmı infaz edilirken bazıları da esir alınmıştı. 

IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u, ardından diÄŸer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle baÅŸlayan çatışmalar devam ediyor. Åžii milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla PeÅŸmerge güçleri, IŞİD'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.